zaterdag 17 november 2018

Schiermonnikoog 17 November 2018 : aankomst van Koperwieken en Waterrallen !

De mist is gisteravond bij het vallen van de duisternis opgetrokken en niet meer teruggekeerd. We hadden een heldere nacht waarin om 00:30 uur nog 2 Waterrallen werden gevangen en er ook geluidjes van rallen in het riet hoorbaar waren. Een goede vangdag van Waterrallen leek dus in het verschiet te liggen. Een superdag werd het zeker niet, maar de vogels gaven zeker blijk van aanwezigheid.

Bij vertrek voor de eerste ronde bleek het net weer iets sterker te hebben gevroren getuige het grotere oppervlak van het grasveldje dat naast het Veldlab wit uitgeslagen was.
Er bleek weer lichte aankomst van Merels te zijn, maar vooral weer nieuwe aankomst van Koperwieken. Met enige regelmaat kwamen er kleine groepjes over het Glop vliegen. Enkelen besloten zich te laten invallen en we vingen er een deel van. In de netten tevens een paar Zanglijsters, en getuige hun gewichten helemaal geen zwakke achterblijvertjes. Nee, dit waren gewoon weer atleetjes van de bovenste plank.

Na de tweede ronde is het met de lijsters grotendeels al weer gedaan maar de Waterrallen houden ons daarna nog wel even actief. Ook lopen we nog weer een rondje met verspreid door de netten in het bos toch weer een paar geringde witkoppige Roetveegstaartmezen en 1 echte Witkop. Van deze vangsten kwam echter maar weinig reuring….
Wederom waren het allemaal eigen terugvangsten uit de 1e week van Oktober. Onze bezoekers, assistent in opleiding Ruud de Koning en Mirjam Bak oet Twente kijken hun ogen uit. 's Middags heb ik nog 2 netten vervangen in sectie 7. De ene was gaar en had meerdere grote gaten en de andere was daar bovenop ook nog eens groen uitgeslagen van de algen.
In de avondschemering rekenden we nog even op een vertrek- en/of slaappiekje, maar dat zat er totaal niet in. Ik hoorde al wel op tijd een groepje Vinken in de struikjes aan de overkant van de rietsloot gaan zitten, maar kwam verder met slechts 1 Koperwiek terug. Vlak voor het wisselen van de Zaterdag in de Zondag kon ik nog een Waterral bemachtigen waarmee we vandaag dan de beste dag van het seizoen hebben gedraaid qua aantallen Waterral.
Een bescheiden aantal, maar ja, wat wil je in een droog jaar als dit….

Dagtotalen (Nieuw geringd / teruggevangen ):
--------------------------------------------

Goudhaan 1 / 0
Koolmees 0 / 1
Koperwiek 9 / 0
Merel 8 / 0
Pimpel 0 / 2
Roodborst 2 / 2
Staartmees 0 / 4
Vink 2 / 1
Waterral 22 / 0
Witkopstaartmees 0 / 1
Zanglijster 4 / 0
---------------------------------------------
Totaal 48 vogels nieuw geringd en 11 terug-
gevangen is 59 vogels in 11 soorten.

Geen opmerkingen: