zaterdag 17 november 2018

Schiermonnikoog 16 November 2018 : een kleine wereld.....

Een kleine wereld….. Een dag waar we behoorlijk kort over kunnen zijn. Mist van begin tot eind !



Hoe anders dan gisteren was het al dampig en nevelig naast het gebouw en zat het letterlijk pot maar dan ook echt potdicht vanaf waar je na de Ebelbug het open veld in loopt. Toch waren er in de mist weer een paar Merels binnen komen vallen. Achteraan in de opstelling hingen in de eerste ronde toch nog weer een aantal Vinken. Die waren dus waarschijnlijk net als die anderen in de struiken achter het riet gaan zitten slapen, toen de dans nog ontsprongen, maar bij het vertrekken vanaf de slaapplaats alsnog in de netten gevlogen. Het bleef de hele ochtend en begin van de middag doordruppelen van de mistaanslag die uitgroeide tot druppels vanaf bomen, struiken en bladeren. Andere druppels waren af en toe vogels. In de mist was er amper beweging aan de grond, maar hoorde je wel met enige regelmaat kleine groepjes ganzen laag boven de mist vanuit het Noorden binnen komen vliegen. Ook hoorde je af en toe het vleugelsuizen van Kramsvogels in combinatie met korte contactroepjes. Wel heel mystiek en mysterieus qua sfeer moet ik zeggen.

We vingen vandaag wel weer wat meer Waterrallen, daar kregen we gisteravond voor het slapen gaan eigenlijk al voorbode-signalen van. Vandaag vooral loeizware exemplaren van boven de 140 gram. De Waterral die gisteravond op een bovenste spanlijn zat werd vandaag in een kooi teruggevangen, daarmee prachtig illustrerend hoe de methode werkt. Ze worden het terrein ingelokt, gaan vervolgens zitten slapen en beginnen bij het eerste daglicht op de bodem te foerageren.

Ver in de middag hing er achterin de aankomstbocht ineens weer een groepje vogels op een kluitje bij elkaar, vooral Staartmezen en Goudhaantjes, maar ook een Pimpel en een Vuurgoudhaan. Tijdens het uithalen kwam er een adulte Sperwer-vrouw laag over de netten vliegen, aangetrokken door de geluidjes van de gevangen vogels, maar meteen zou deze Sperwer er ook wel eens verantwoordelijk voor kunnen zijn dat dit groepje überhaupt in de netten beland was.

Dat alle Merels die we hier in deze tijd van het jaar op trek ringen niet per definitie uit het Noorden en Noordoosten van Europa komen kregen we vanavond geïllustreerd door het verhaal van vrienden die we op visite hadden. Zij waren vanmiddag met de veerboot aangekomen en hadden gezien hoe een Merel van de veerboot gebruik maakte door in het kielzog van de boot te blijven vliegen en zo de oversteek van de vaste wal naar het eiland te maken… Tja, er staat hier nog geen hek voor dergelijke gelukszoekers… De mist waarin het eiland gehuld was bleek zoals beschreven werd ook met een behoorlijk scherpe begrenzing te zijn ontstaan te noorden van Dokkum, ten zuiden daarvan was het hele binnenland tot in ieder geval in Twente bedeeld met een strakblauw heldere hemel.

Dagtotalen (Nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------

Goudhaan 1 / 5
Heggenmus 0 / 1
Koperwiek 2 / 1
Merel 5 / 1
Pimpel 0 / 2
Roodborst 0 / 2
Staartmees 1 / 5
Vink 7 / 0
Vuurgoudhaan 1 / 0
Waterral 5 / 2
Winterkoning 0 / 1
Zanglijster 1 / 0
-------------------------------------------
Totaal 23 vogels nieuw geringd en 20 vogels
teruggevangen is 43 vogels.



Geen opmerkingen: