dinsdag 13 november 2018

Schiermonnikoog 13 November 2018 : 55 meter blaadjes plukken....

In de eerste ronde bleek dat er een klein beetje aankomst van Merels was ondanks het feit dat we niet één Merel op het kleine veldje naast het veldlab hadden gezien. In het bos hing op dat moment al behoorlijk wat blad in de netten want voordat het licht werd was de wind al op komen zetten en blies uit het zuidwesten al het nodige blad uit de netten. Bij de Merels een alhier geringde vogel van Januari vorig jaar, kennelijk een lokale vogel want meerdere malen gedurende alle jaargetijden teruggevangen. Verder weer zo'n bont gekleurde man, ook wel Stockamsel-type genoemd en een grijze vrouw die aan de vermoedelijk regionale biometrische maten voldeed.

Naast de Merels ook nog een geringde Koolmees die ons al in 2013 met een eerste bezoek vereerde. Nu 6 jaar oud dus en een stuk of 20 maal gevangen waarvan 2 maal slapend in een nestkast aangetroffen. Verder bleek deze vogel tot vorige week nog een tijdlang de drager van een abuis 2e aangelegde ring te zijn geweest, wellicht wilde één van ons onderzoeken of een vogel met 2 ringen beter rechtop vliegt….
Na het verwerken van de vogels bleek de wind in korte tijd verder te hebben aangehaald en was in de grofmazige netten in de ponyweide het kwaad al geschied. Na een paar dagen met amper wind was het Eikenblad nu massaal uit de bomen gekomen en hingen de netten al vol. Zo ook verder verdeeld door het Glop, vooral bij het voormalige Meteoveld omdat daar inmiddels ook Eiken staan die body (lees: veel blad) beginnen te krijgen.

Net als gisteren echter amper vogels merkbaar in het veld. Wel passeerde af en toe een groepje Staartmezen, soms gemengd met wat Pimpeltjes. Bij het veldlab zat korte tijd een Tjiftjaf te roepen en ik heb zegge en schrijven 1 Barmsijs over horen komen en zien vliegen. Er mocht dag gedurende de hele dag een stevige 5 bft wind staan, dat weerhield in ieder geval 1 vrouw rode Heidelibel er niet van om nog een stukje te gaan vliegen en tegen een mistnet te gaan hangen.

Wel vingen we vandaag wat meer Waterrallen, dus daar was wel weer wat nachtelijke beweging van geweest. Daarbij 1 terugvangst van vorige week. Tijdens de lunch zagen we een groepje foeragerende Staartmezen en witkoppige Staartmezen samen met meerdere ongeringde Pimpels en een aantal Koolmezen in het Meidoornstruikje bij de ringtafel scharrelen. Zij hadden duidelijk interesse in het lege vetbol houdertje dat daar hangt. Hun aanwezigheid rond het gebouw resulteerde in de terugvangst van 2 Witkopstaartmezen in het 1e net achter het veldlab. Verderop in de opstelling hingen nog 2 witkoppigen en een Pimpel. De rode draad van de hele dag werd uiteindelijk toch echt wel het peuteren van blaadjes en blaadjes en blaadjes. Bij het verscheiden van de dag had ik in ieder geval 2 van de 3 grofmazige netten weer bladvrij en gesloten kunnen krijgen. De laatste dagronde leverde 2 Groenlingen en een Vink op die kennelijk in het Riet hadden willen slapen. In de avond zakt de wind terug naar slechts 1 tot 2 bft. We zullen zien wat er morgen gebeurt.

Dagtotaal (Nieuw geringd / teruggevangen) :
-------------------------------------------

Goudhaan 3 / 0
Groenling 2 / 0
Koolmees 0 / 1
Koperwiek 1 / 0
Merel 5 / 1
Pimpel 0 / 1
Staartmees 0 / 3
Witkopstaartmees 0 / 2
Vink 2 / 0
Waterral 5 / 1
Winterkoning 1 / 0
--------------------------------------------
Totaal 19 vogels nieuw geringd en 10 terug-
gevangen is 29 vogels in 12 soorten.

Geen opmerkingen: