donderdag 23 juli 2020

Schiermonnikoog 23 Juli 2020 : Vangochtend voor 10e periode CES-project.

Eergisteren weer op het eiland aangekomen en gesetteld in het veldlab. Gisteren gesnoeid, gemaaid en geharkt en in de avonduren het deel van de netten die we gebruiken voor het CES-project opgezet. En vanmorgen dus meteen gevangen.

Foto: Aankomst op een prachtige zomeravond, maar wel een aankomst zoals ie nog nooit eerder plaatsvond: met mondkapje op tussen plasticschermen...



Foto's: Het vangterrein en de netten en rallenkooien klaar om geplaatst te worden.

Bij aanvang (de steltloperringers van Calidris waren net weer terug van hun nachtvangst) stond er al wat Zuidwestenwind in het vangterrein hetgeen resulteerde in een eerste ronde met blaadjes plukken.
Aanvangstemperatuur was 14 graden bij volledige bewolking. Beter blaadjes dan Mestkevers plukken waar vorig jaar mijn eerste rondes steevast mee begonnen en velen van ons gedeelde ervaringen mee hebben. Wel…. 0,0 deze ochtend !
Van alles wat in de netten, maar de vogeltjes deden het in de eerste ronde nog rustigjes aan. In de 6 netten die we van secties 4 en 5 hebben staan hingen een viertal Boerenzwaluwen en vlogen er nog tientallen boven de vegetatie rond. Er hing een prachtig adulte man tussen met een ring die niet van ons bleek te zijn. Als je bij terugkeer meer vogels uit de netten haalt dan op de heenweg dan weet je dat je precies op het juiste moment vertrokken bent. De 2e ronde wordt gelopen met af en toe een heel kort en gelukkig heel licht buitje en levert toch al vogels bij de poeltjes in de Glopsloot op; vooral Vinken, maar ook al een Sijs.
Dit zou de daaropvolgende rondes zo blijven, waarbij de vogels er prima in slaagden om de regels m.b.t. social distancing keurig netjes in acht te nemen. In de overgang naar de veeweide tweemaal een Grauwe Vliegenvanger en nog weer een paar Boerenzwaluwen. Ondertussen was er door de gehele opstelling ook aan alle kanten geluid van Fitjaffen en Tjaffissen te horen en begonnen die ook de netten in te springen. De Roodborst die ik gisteren tijdens de opbouw in het veldlab met de hand voor het raam wist te vangen was ook van de partij.
Gedurende de rest van de ochtend bleef het vooral bij de sloot lekker doorvangen met Vinken en Sijsjes en kwam er iedere ronde wel een nieuwe soort bij zoals een prachtig uitgekleurde adulte man Kneu en in de sluitronde nog een adulte vrouw grote bonte Specht (terugvangst uit 2017 en ons nu ieder seizoen 1 x met een ringtafelbezoek vereerd) en in het eerste net van sectie 2 ( ! ) een adulte Graspieper in zwaar gesleten kleed.
Ondertussen waren de regenbuitjes wel gepasseerd en begon de zon af en toe te prikken. De wind was toch weer iets toegenomen en was via Zuid toch weer teruggedraaid naar Zuidwest en de temperatuur tikte net de 20 graden aan.
Met exact 120 vogels op de lijst geen verkeerde ochtend. De middag werd doorgebracht met nog diverse klusjes rondom het gebouw die vooral onder de noemer groenbeheer(sing) geschaard kunnen worden. Komende 3 dagen de rest van de baan opbouwen en dan nog CES-periode 11 vullen.

Foto: Sijs, man, 2 e Kalenderjaar.

Foto: Grauwe Vliegenvanger, 1e kalenderjaar.

Foto: Spotvogel, 1e kalenderjaar.

Foto: Vink, man, adult met actieve hand- en armpenrui.


Foto's: Kneu, man, adult.

Dagtotaal (Nieuw geringd / Teruggevangen):
--------------------------------------------

Grote Bonte Specht - / 1
Merel 2 / -
Pimpelmees 9 / -
Grauwe Vliegenvanger 2 / -
Koolmees 2 / -
Roodborst 6 / 1
Boerenzwaluw 7 / 1
Blauwborst spec. 4 / -
Fitis 8 / 4
Witgesterde Blauwborst - / 1
Tjiftjaf 11 / 1
Heggenmus 2 / -
Kleine Karekiet 1 / -
Graspieper 1 / -
Spotvogel 5 / -
Vink 19 / 3
Zwartkop 3 / 1
Kneu 1 / -
Braamsluiper 1 / -
Sijs 10 / -
Grasmus 1 / -
Rietgors 1 / -
Winterkoning 9 / 2
----------------------------------------------
Totaal: 105 nieuw geringd, 15 teruggevangen,
totaal 120 vogels van 23 soorten in 6:30 uren.