woensdag 14 november 2018

Schiermonnikoog 14 November 2018 : bladvrij en vogelvrij.

Dat waren de netten aan het eind van de middag en dat leek het vangterrein gedurende het grootste deel van de dag.

Bij het lopen van de eerste ronde was het doodstil in het terrein. Alleen de ganzen die nerveus een plekje in de polder aan het zoeken waren zorgden voor wat beweging in de lucht. De ronde leverde niet veel meer dan vele uit de netten te peuteren blaadjes en 2 Winterkoningen op. De optimist in mij zegt dan : "Nou ja, we hebben 2 Winterkoningen" , terwijl de pessimist in mij zegt : "Nou ja, we hebben 2 Winterkoningen" …..

De wind is vannacht verder gaan liggen, maar zorgt tijdens het lopen van de tweede ronde al weer voor beweging aan de boomtoppen. Het rallengeluid heeft vannacht weer gespeeld, net zoals voorgaande nachten deze week, maar ook vandaag levert dat niet echt indrukwekkende aantallen op. Sterker nog, het is de afgelopen dagen ook met de Waterrallen stiller en stiller geworden in het vangterrein. Op vele vogelring- en tel-locaties worden momenteel heel leuke aantallen Barmsijzen gezien en/of gevangen, wij zagen en hoorden er vandaag eentje….

Meest opvallend aanwezige soorten waren vandaag de Winterkoning en de Witkopstaartmees. De enige Merel die we vandaag opmerkten was er eentje die we uit een net zagen ontsnappen. Verder was het stil stil stil in het vangterrein.
Maar….vanmiddag was het eindelijk zo ver… het laatste en langste van de 3 grofmazige netten kon eindelijk bladvrij verklaard worden….. Ben benieuwd hoe lang dit nog zo mag blijven. De bladval-periode heeft nog lang te gaan als je kijkt hoe prachtig goudkleurig het eikenblad er in het avondzonnetje nog bijstaat.
De enigste beweging van vogels die ik vandaag boven het Glop heb kunnen waarnemen was het passeren van 1 groep van circa 50 Kramsvogels en een Sperwer-man die vanaf zijn zitpost boven het laatste net van sectie 8 wegvloog. Dat was een moment waarop je ineens merkt hoeveel Staartmezen er werkelijk nog in de struiken zitten terwijl je ze niet opmerkt…. Vanaf morgen schijnt het zonniger te gaan worden en zal de temperatuur aanmerkelijk te gaan dalen. We wachten maar af wat dat nog aan vogels zal gaan losmaken.

Dagtotalen (Nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------

Goudhaan 1 / 0
Koolmees 0 / 1
Pimpel 1 / 1
Roodborst 0 / 2
Staartmees 0 / 2
Tjiftjaf 0 / 2
Vink 1 / 0
Vuurgoudhaan 1 / 1
Waterral 1 / 2
Winterkoning 3 / 3
Witkopstaartmees 0 / 4
-------------------------------------------
Totaal 8 nieuw geringd en 18 teruggevangen
is 26 vogels over 11 soorten.

Geen opmerkingen: