donderdag 25 oktober 2018

Vlieland 25 Oktober 2018 : Nog een paar Coburni's !

Na een onrustige nacht woelend in bed toch gewoon weer op tijd naar de Vinkenbaan gefietst. In de lucht enkele piepjes van Koperwieken en in het schijnsel van de al snel kriekende dag scheren al Merels voor de fiets langs over de polderweg. Hoe dichter ik bij de vinkenbaan kom, hoe meer er langs de randen van de weg en het sintelpad wegschieten. Holmer is al extra vroeg naar de baan gegaan en heeft net een slag geslagen op de Vinkenbaan, resulterend in 2 Merels.

Uit de netten komen er meer, al houdt het niet over gezien de aankomst die onderweg merkbaar was. Het veld wordt verder goed aangevuld met Kramsvogels, de slimmerikken onder de lijsters en de soort die we eigenlijk hoofdzakelijk rond de randen van de dag vangen en dan nog het best in het grofmazige net waarin ze sneller blijven hangen met hun lange puntige vleugels.




Foto's: In de eerste ronde vangen we meteen al een extra IJslandse Koperwiek. Een heel contrastrijke vogel met weer een donkere onderstaart.

Tijdens het lopen van één van de ochtendrondes springt er een houtsnip voor m'n voeten van de grond op en schiet laag over de wilgenstruiken naar een andere netbaan. De beweging die ik zie zorgt er voor dat ik meteen denk aan het grofmazige net dat daar achter de struiken staat. Even teruglopen dus. En ja hoor... de vogel is daar in het net beland. Nummer 2 voor vandaag, want Holmer had er eerder op de ochtend ook al eentje.

We vangen ook nog een erg late Fitis. Een heel gewone, niks van een bleek kleed of zo.... , gewoon lekker knallend geelgroen.


Foto: Fitis (Phylloscopus trochilus).

In de loop van de ochtend arriveert ook André Willem Faber op de baan. Na iets van een half uur aanwezigheid wijst hij ons fijntjes op de aanwezigheid van 3 Pestvogels in het hout. Huh? 3 Pestvogels in het hout? En Berry is net bezig om het slagnet na een klap weer open te leggen...... De vogels trekken zich daar niks van aan. Ze blijven rustig zitten, maar helaas gaan ze er na een minuut of 5 toch ineens vandoor..... Later wordt er op het eiland nog een groep van 20 stuks gemeld, doorvliegend bij Nieuwe kooi.

Na de excursie met een leuk aantal van circa 20 bezoekers begint het heel langzaamaan te motregenen en valt de wind iets meer terug. Ik besluit om maar een paar uurtjes naar de zwaluw te gaan om daar nog wat invoerwerk voor het ringwerk thuis te doen. In de tussentijd vangt Berry Striekwold op de baan de tweede Buizerd in de historie van de Vinkenbaan.... Tsjonge.. de tweede, en dat in 2 weken....
Om het in het rondje daarna nog eens dunnetjes over te doen in de vorm van de vangst van een eerstejaars vrouwtje Sperwer.... Berry zat goed op de roofvogels vandaag dus.

In de laatste avondronde vangen we toch nog weer een Koperwiek die we voor een IJslandse kunnen laten doorgaan, flink donker van onderen dus. Verder is het erg rustig geworden op het eiland / in de polder. De meeste vandaag aanwezige vogels lijken weer te zijn doorgetrokken...


Foto: Ondertussen zag ik 's middags nog dat Staatsbosbeheer hier op het eiland kennelijk een nieuwe vorm van vogelskijken heeft geintroduceerd.... ;-))

Dagtotalen (Nieuw geringd / teruggevangen) :
---------------------------------------------

Sperwer 1 / -
Spreeuw 1 / -
Buizerd 1 / -
Merel 51 / 13
Houtsnip 2 / -
Kramsvogel 6 / -
Bokje 1 / -
Koperwiek 22 / 1
Koolmees - / 1
IJslandse Koperwiek 2 / -
Fitis 1 / -
Zanglijster 4 / -
Tjiftjaf 2 / -
Roodborst 3 / 1
Zwartkop 3 / 2
Heggenmus 1 / -
Winterkoning 3 / 2
Rietgors 1 / -
---------------------------------------------
Totaal: 105 nieuw geringd, 20 teruggevangen,
18 soorten in 13:00 uren

Vlieland 24 Oktober 2018 : WOW !!! IJSLANDS GEKLEURRINGDE KOPERWIEK !!!

Loop je een laatste rondje op een dag waarop je niet eens zo veel vogels in je netten hebt gehad. Nou ja, de 2e maal terugvangst van de Raddes Boszanger van eerder deze week daargelaten dan....

Tijdens de afsluitende ronde haal ik een Koperwiek uit het net waarbij ik meteen zie dat er een witte kleurring naast de aluminium-ring zit... Meteen flitst door mn hoofd dat ik 2 jaar geleden als coordinator voor de CR-birding site nog toestemming gaf aan een verzoek vanaf IJsland om met een kleurringproject aan Koperwieken te mogen starten.
Ik kijk naar de aluminium ring en zie dat er een tekst over dwars staat. Huh? London dus? Die hebben immers INFORM over dwars op hun ringen staan.... Maar nee, hier staat toch echt ICELAND ! Een honderdduizend procent zekere vogel van IJsland dus.... Dat had ik nou nooit meer gedacht om dat ooit een keer te mogen beleven, een zangvogel met IJslandse ring in de hand in je eigen land.... Maar ja, iets vergelijkbaars had ik deze periode eerder gezegd, en zie....

Het geinige aan deze vogel is dat ie niet eens heel erg eensluidend donker is op alle onderdelen waarvan tot nu toe op basis van veldkenmerken is beschreven dat het een IJslandse Koperwiek is. De vleugel is niet eens supergroot, de onderstaart is weliswaar het erg donker in het centrum van die veren en op de borst zitten veel druppelspots die de vogel weliswar een wat kleurrijker borstpatroon geven, maar alle onderdelen van de vogel zijn zeker niet zo opvallend gevlekt en/of donker dan bij de veronderstelde IJslandse Koperwieken die je wel eens op foto's tegenkomt.

Nu wat foto's, de rest van het verslag volgt :













Foto's : IJslandse Koperwiek (Turdus iliacus coburni), adult met kleurringen en aluminium ring uit IJSLAND.

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------

Pimpelmees - / 3
Merel 36 / 4
Tjiftjaf 1 / -
IJslandse Koperwiek - / 1
Raddes Boszanger - / 1
Koperwiek 20 / 1
Zwartkop 9 / -
Zanglijster 6 / -
Goudhaan 2 / -
Roodborst 1 / 1
Winterkoning 3 / -
Rietgors 2 / -
Spreeuw 2 / -
-------------------------------------------
Totaal: 82 nieuw geringd, 11 teruggevangen,
13 soorten, 10:00 uren


De Raddes Boszanger werd vlak voorafgaand aan de IJslandse Koperwiek ook nog een keer weer teruggevangen. Het is de derde keer dat we de vogel in handen hebben gehad en in de twee opvolgende terugvangsten had de vogel in beide gevallen meer vet aangelegd en was in vliegspier-omvang wederom gegroeid. Nu woog de vogel inmiddels 12,6 gram en zal wellicht vannacht zijn vertrokken...

dinsdag 23 oktober 2018

Vlieland 21 en 22 Oktober 2018 : achterblijvertjes.

Zondag 21 Oktober 2018 : lichte aankomst en achterblijvertjes.

Het diagram van de geregistreerde vogeltrek deed voor vertrek vanaf de Zwaluw al huiveren. Er was niks maar dan ook niks geregistreerd. OKÉ, dat weten we dan ook weer.... maar goed, dan beeld je je gewoon in dat alle vogels vast en zeker onder de radar zijn gebleven....

Onderweg hoorden we tijdens het fietsen totaal niets maar dan ook niets in de lucht, en dat bleef tijdens het openschuiven van de netten ongewijzigd. Pas tijdens het wachten op een mogelijke ochtendslag verschenen één voor één een paar merels op de baan en in het hout. Vier exemplaren kregen we er op de grond maar om totaal onverklaarbare reden gingen deze alle vier op de grond zitten naast het slagnet om na een paar minuten ineens alle kanten op weg te spatten. Het was duidelijk dat ze ergens van schrokken, waarschijnlijk omdat de eerste Sperwer of andere predator zich al liet zien. Die ochtendklap werd dus niks.

De eerste ronde langs de netten bleek eigenlijk nog niet eens zo heel teleurstellend als je afgaat op de bewegingen die je tot dan hebt kunnen aanschouwen. We verzamelden toch nog een leuk aantal Merels, terwijl de andere hoofdsoort de Zwartkop was. Veel van de vogels die we vangen zijn behoorlijk mager en zullen waarschijnlijk minder fitte vogels uit de grote aankomstgolf van Vrijdag zijn die nog achterblijven om aan te sterken.
Het was na een paar rondjes wel al snel duidelijk dat het geen toppertje zou worden op deze dag.
De excursie bracht ons een echtpaar met 2 jonge kinderen waarvan de vader tevens in het onderzoek werkzaam was, en dan in telemetrisch onderzoek aan Vleermuizen. Hij wist na ons verhaal zelf razend-interessante verhalen te vertellen over de nieuwe generatie zenders die inmiddels al uitgezet worden. Hij was tevens op zoek naar mogelijkheden om op de Waddeneilanden een peilmast te kunnen plaatsen waarmee passerende dieren (vooral gezenderde vleermuizen) geregistreerd kunnen worden. Er zit namelijk nog een gapend gat in de kustlijn tussen Noord Duitsland en grofweg de Westkust van Nederland. Wie zich wil verdiepen in dat onderzoekswerk moet maar eens kijken op www.motus.org .

We wisten het toch nog tot enkele uurtjes na de excursie uit te zingen voordat we toch het besluit namen dat het wel welletjes was en het vrijwel zinloos was om de netten nog langer open te houden. Nadat ik de takkenril naast het slag nog wat verder heb opgehoogd keerden we terug naar de Zwaluw. Onderweg nog even gekeken bij het plasje naast de strandovergang van het Reddingbootpad en daar duizenden Spreeuwen zien badderen in het ondiepste deel van de plas. De één na de andere groep kwam aanvliegen en wisselde de andere groep af. Dit zijn dus de groepen Spreeuwen die we de laatste dagen na het middaguur in breed uitwaaierende vluchten laag over de netten zien golven. Al met al een prachtig gezicht en we wanen ons in hoogzomerse omstandigheden.


Foto: Ochtendgloren in de Kroonspolder Vlieland.

Dagtotalen ( Nieuw geringd / teruggevangen) :
---------------------------------------------

Pimpelmees - / 1
Spreeuw 1 / -
Tjiftjaf 4 / -
Merel 47 / 5
Zwartkop 22 / 2
Koperwiek 15 / 1
Goudhaan 4 / 1
Zanglijster 7 / -
Winterkoning 2 / -
Roodborst 7 / 1
--------------------------------------------
Totaal: 109 nieuw geringd, 11 teruggevangen,
10 soorten in 8:20 uren


Maandag 22 Oktober 2018 : te harde wind uit de verkeerde hoek.

Opgestaan met gierende geluiden door de op een kier staande ramen aan de Noordelijke kant van de Zwaluw. Geen klapperende toiletdeur, dus wind uit de voor ons verkeerde hoek kunnen we al snel concluderen. Toch snel vertrokken naar de Vinkenbaan en daar aangekomen geconcludeerd dat het nog wel meevalt. De meeste netten staan dusdanig luw bij deze wind dat we alle netten toch kunnen openschuiven. Dat biedt echter geen garanties voor de vangsten...... zoals we al snel zullen merken.
Het is nog minder dan gisteren en eergisteren en eereergisteren... Wederom geen trek en geen aanvoer dus.
Bij terugkomst van het openzetten van de netten zie ik dat er een uil of Buizerd in het hout achter het slag zit. Het blijkt een Buizerd te zijn en Holmer staat er al scherp voor. Nog geen minuut later vliegt de uil weg en hebben we het nakijken. Tijdens het openzetten van de netten weet ik langs de rand van het open veld maar liefst 3 Waterrallen te verschalken die ik met en plofje op de kussenzachte grasmat zie landen. Daar zit een geringd exemplaar bij die mij onbekend voorkomt. Het is een Arnhem-ring, maar wel eentje van buiten ons vangterrein/een ring die niet op onze naam staat.
We zien even later tot ons aller verbazing dat er uit de struiken achter het slag een Wintertaling de baan op komt lopen. Een wintertaling? De baan op lopen???? Jawel... de vogel scharrelt een beetje rond terwijl de adrenaline in de ringhut oploopt. Maar hij komt niet verder dan de rand van het slagnet, want daarna loopt de vogel terug de struiken in om vervolgens niet meer te worden teruggezien. Hij/zij laat ons in verbazing achter.....

Verder weinig opmerkelijkheden op deze ochtend. We vangen een Roodborsttapuit, de tweede van het seizoen en ook een kleine Barmsijs, de eerste van het jaar. Jawel, nu pas de eerste....
Na de excursie lopen we nog 2 rondjes en sluiten dan de netten weer.






Foto's: Roodborsttapuit-man.

Dagtotalen ( Nieuw geringd / teruggevangen) :
---------------------------------------------

Waterral 2 / 1
Merel 20 / 2
Pimpelmees 1 / -
Koperwiek 3 / -
Zwartkop 8 / -
Zanglijster 1 / -
Goudhaan 1 / -
Roodborsttapuit 1 / -
Winterkoning 1 / -
Kleine Barmsijs 1 / -
------------------------------------------
Totaal: 39 nieuw geringd, 3 teruggevangen,
10 soorten, 5:45 uren

zondag 21 oktober 2018

Zaterdag 20 Oktober 2018 : Pallas Boszanger en Pestvogel !

Onderweg naar de baan stilte in de lucht.... hmmm, een voorgevoel bekruipt je dat het wel eens een rustige dag kan worden.... Op de baan aangekomen heeft Holmer de meeste voorbereidingen al uitgevoerd en rond ik de laatste dingetjes nog af. Ondertussen arriveren onze assistenten. Het blijft nog enige tijd stilletjes in de lucht, maar in het hout achter het slag verzamelt zich toch de één na de andere Merel. Steven Wytema heeft vanochtend de eer om een poging te wagen om de ochtendklap te maken, simpelweg omdat hij degene is die op dat moment voor het kijkgat bij het trekhout staat. Een ferme trek op het juiste moment leidt tot de beste klap van deze week. Tuurlijk, daar moet je gastringers voor op de baan halen. 6 van de 8 Merels bereiken de ringtafel.
Vervolgens lopen we een viertal goede ochtendrondes met wederom een leuke verscheidenheid aan soorten. Maar uiteindelijk wel iedere ronde iets minder vogels dan gisteren.

Net voor 11 uur vangen we weer een krentje. Ditmaal weer eentje met de klemtoon op het verkleindeel van dat woord, want weer een klein maar fijn vogeltje, een PALLAS BOSZANGER ! Die met dat stuitje.... Wederom is het Steven die de krent van de taart snoept want hij komt de hut binnenstappen met de mededeling dat tussen de rode zakjes iets leuks zit.
De vangst van de vogel valt samen met de aanvang van de excursietijd, en dat gegeven in combinatie met de kennis dat het eiland dit weekend weer bezocht wordt door veel vogelaars die deelnemen aan het derde Deception tours weekend doet ons besluiten om de vangst eerder dan normaal het geval is de buitenwereld in te brengen. Op die manier hebben ook zij kans op het zien van deze soort. Kort na elven arriveert een klein groepje op de baan en staan zij met net zoveel genot van de vogel te genieten als wij een half uur daarvoor deden.







Foto's : Pallas Boszanger, 1e kalenderjaar.



Maar... net daarvoor kwam er een Whatsapp-berichtje binnen met de mededeling dat er een Pestvogel gezien was aan deze kant van het eiland. Dus gooien we meteen geluid op van die soort. En verd..... even later komt er eentje aanvliegen en gaat meteen in het hoogste topje van het hout zitten. We verzoeken alle aanwezigen om snel even aan de achterzijde van de ringhut plaats te gaan nemen om ons alle ruimte voor concentratie te geven en de vogel vertrouwen te laten krijgen. De vogel is zichtbaar geagiteerd en kijkt druk om zich heen. Een paar maal vliegt hij met een golvende beweging over de omgeving van het slag en lijkt hij z'n oog te hebben laten vallen op de bessen die in het deel van de netopstelling naast het slag hangen en dat we 'het blok' zijn gaan noemen vanwege de vierkante vorm.
Ondertussen wil ondergetekende proberen om de vogel in het beeld van de telescoop te krijgen want het lijkt erop dat hij alle tijd neemt om de omgeving in zich op te nemen. Maar bij het pakken van de telescoop trek ik de petroleumlamp van z'n spijker af die vervolgens met een knal op de grond valt. De Pestvogel vliegt meteen op en vliegt nu weg richting zuidwest. Om vervolgens echt een eind weg te vliegen ! We krijgen zonder dat het uitgesproken wordt allemaal visioenen van een zeldzame soort die we zien oversteken naar Texel..... Maar een minuut of 5 later blijkt ie er ineens weer te zitten.... En weer begint het hele circus opnieuw... naar het blok vliegen, terugkomen, naar het blok vliegen.... Ondertussen zien een paar vogelaars de vogel in het blok invallen om vervolgens even later in het net te belanden.... Holmer en Jeroen rennen naar beneden en ja hoor ! Hebbes. PESTVOGEL ! Een eerste kalenderjaar man zoals op de ringtafel zal blijken. Ik blijf het toch echt de meest verfijnd in de veren zittende vogel van Europa vinden, zo prachtig... Dit alles vindt nog steeds plaats binnen excursietijd, dus wederom kunnen meerdere mensen zich vergapen aan de vogel.








Foto's: Pestvogel, man, eerste kalenderjaar.

Na het middaguur vallen de vangsten abrupt terug naar een paar vogels per ronde met ook verder vrijwel geen activiteit meer in de lucht. We besluiten rond 15 uur om de netten te sluiten en het een dag te noemen.... wat een dag ! Minder vogels, maar toch nog steeds druk op vele manieren...

Dagtotalen (Nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------

Pestvogel 1 / -
Winterkoning 7 / -
Koolmees 1 / -
Spreeuw 11 / -
Baardman - / 1
Merel 121 / 7
Cetti's Zanger 1 / -
Kramsvogel 1 / -
Tjiftjaf 3 / -
Koperwiek 14 / -
Pallas' Boszanger 1 / -
Zanglijster 13 / -
Zwartkop 14 / -
Roodborst 13 / 3
Goudhaan 4 / -
Keep - / 1
--------------------------------------------
Totaal: 205 nieuw geringd, 12 teruggevangen,
16 soorten, 8:00 uren.