zaterdag 20 oktober 2018

Vlieland 18 en 19 Oktober 2018 : omslag gevolgd door soortenkermis.

Donderdag 18 Oktober : Omslag.
\Het was aangekondigd. We zouden een omslag in het weerbeeld krijgen. En we waren al bijna een week verwend met continuering van behoorlijk ideale vangomstandigheden. En dan bedoel ik vooral het feit dat er zo goed als geen wind stond. Zonnig daarbij bovenop is prettig voor de ringers maar de vangsten en activiteiten van vogels worden er alleen maar negatiever door beïnvloed.
De BIRDTAM vogeltrekradar gaf vanochtend zware trek aan, maar daar hebben we in het terrein totaal niets van gemerkt. Sterker nog, de vangsten waren vandaag alleen maar ronduit minder van alle soorten. Later op de dag hebben we niet anders kunnen concluderen dan dat de zware geregistreerde trek van de vele ganzen en houtduiven moet zijn geweest die op deze dag het land kwamen binnenvallen. Meest opvallendst en afwijkend was vandaag de vangst van een late kleine Karekiet. Als je daar in deze tijd van het seizoen mee in de hand staat kijk je toch meteen heel goed hoe de vleugel van zo'n vogel er uitziet... Maar goed, het bleek toch echt een heel gewone kleine Karekiet te zijn. Zeker ook heel leuk en de vogel verkeerde ook nog in puike conditie. Vindt je het gek met nu nog zoveel beschikbare insecten...


Foto: kleine Karekiet (Acrocephalus scirpaceus).

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
---------------------------------------------

Waterral 2 / -
Merel 23 / 3
Pimpelmees - / 1
Kramsvogel 1 / -
Koolmees 4 / 1
Koperwiek 15 / -
Tjiftjaf 4 / -
Zanglijster 12 / -
Kleine Karekiet 1 / -
Roodborst 19 / 4
Zwartkop 16 / -
Heggenmus 1 / 1
Goudhaan 8 / -
Rietgors - / 1
--------------------------------------------
Totaal: 106 nieuw geringd, 11 teruggevangen,
14 soorten, 16:29 uren



Foto: Vlieland, dorpsgezicht in Oktoberlicht.


Foto: Sinterklaas heeft het eiland al bezocht......


Vrijdag 19 Oktober 2018 : soortenkermis !
Afgelopen nacht zijn er weer een aantal uren in de waterrallenvangst gestoken, maar dat viel in tegenstelling tot voorgaande dagen behoorlijk tegen. Het was met een heldere sterrenhemel en wassende maan ook al steeds beter zicht voor de rallen, dus dat zal zeker negatief van invloed zijn geweest.
Bij aankomst op de baan was het meteen jakkeren om alles op tijd vangklaar te krijgen want onderweg hoorden we in het donker al fietsend al dat er vogels boven het eiland vlogen en bij de eerste schemer wellicht aan het invallen zouden gaan.
En zo bleek ! In korte tijd was het Merel wat de klok sloeg. Overal zag je Merels en Zanglijsters de struiken in duiken. Werk aan de winkel.... om te beginnen met het slaan van de eerste klap met het slagnet. Daarna begonnen we met lopen van stevige rondes met overwegend lijster-achtigen maar dan op een dusdanige manier dat het met z'n vieren goed bij te houden was. Met de aandacht volledig gericht op de vogels kom je dan in een cadans waarbij je je op sommige momenten ineens realiseert hoe laat het is. Zo'n tijdstip is bijvoorbeeld 11 uur, de tijd waarop je heel vreemd kijkt dat er ineens mensen bij de hut staan. Oh ja... excursietijd ! Vandaag slechts 2 personen en dan ook nog mensen die hier eigenlijk helemaal niet hadden willen zijn want ze kwamen op de fiets en gaven ons te kennen dat ze van plan waren om het pad te vervolgen richting het Posthuis. Dat ging dus even niet door... Maar goed, enkele minuten later hadden we 2 serieuze toehoorders waar een compleet nieuwe wereld voor open ging.
Tijdens de excursie hebben we deze mensen verschillende leuke soorten kunnen laten zien, maar nog steeds zullen zij niet begrijpen waarom wij zo opgewonden raakten van zo'n eenvoudig klein vogeltje in diverse bruin- en geeltinten als de Radde's Boszanger. Radde's Boszanger???? Jawel, de Radde's die we eergisteren hadden geringd werd nu teruggevangen. En de conditie van de vogel was zienderogen verbeterd. Een duidelijk voorbeeld van een vogel die op het eiland is aangekomen met alle reserves inclusief de vliegspier flink opgebruikt, meteen daarna stevig op zoek naar voedsel in combinatie met het nemen van rust, om vervolgens een stuk fitter de reis te kunnen hervatten. Illustrerend hoe belangrijk de voedsel- en rustfunctie van de Waddeneilanden zijn en binnen het eiland Vlieland de Kroonspolders in het bijzonder. En dat laat ons vervolgens weer realiseren hoe dankbaar we terecht mogen zijn dat we dit onderzoekswerk hier mogen doen.

Terug naar de andere vangsten : tussen de vele Merels die de ringtafel bezochten zat ook een Merel-vrouw met een Zweedse ring. Dan weet je dus meteen weer war deze dame vandaan komt. Dat wil echter niet zeggen dat alles uit die hoek komt want de trekbewegingen van deze soort hebben een karakter van een enorm breed front dat tegelijkertijd uit Noord- en Oost-europa kan vertrekken. Na de middag was het binnen komen van lijsters veranderd in een beeld van op het eiland pleisterende en foeragerende lijsters. Op het gemaaide veld van de polder zaten er een stuk of 200. Daartussen zat een groter exemplaar dat fier met de kop naar boven stekend aan het zichtjagen was. Een prachtige adulte man Beflijster. Enige tijd later vingen we een ... adulte man Beflijster ! Prachtvogels zijn het toch... maar ja, ik heb iets met lijsters.

Verder zag ik tijdens het ringen van Lijsters op de plank door het kijkgat van de ringhut zo ineens een Geelgors vanaf de zijkant van het slag naar het voer op het slag lopen. Dat betekende meteen de Merel afgeven aan een ander en een flinke ruk aan de staalkabel geven. Raak ! De eerste Geelgors die ik ooit op het slag heb gevangen. Leuke slagsoort na in September ook al een Draaihals te hebben kunnen slaan...


Foto: Geelgors (Emberiza citrinella), vrouw.

Tussen de drukte van de vele lijsters door vingen we ook nog eens de Raddes Boszanger van eerder deze week terug. De vogel was duidelijk in conditie vooruit gegaan, had vet aangelegd en de vliegspier had zich al weer een stapje hersteld. Omdat de vangst vlak voor het eind van de dagelijkse excursie plaatsvond werd er speciaal voro de op het eiland aanwezige twitchers een korte mogelijkheid tot bekijken en fotograferen van de vogel georganiseerd bij het hek naar de Vinkenbaan.



Tot in het donker bleven we goed doorvangen met iedere ronde weer leuke aantallen, al zijn die aantallen in de middaguren altijd een iets minder tengevolge van de vogelsiësta. Echt heel opvallend vertrek bleef echter uit. We hadden de indruk dat aan het eind van de middag alles heel stilletjes was weggegaan, maar 's avonds zien we berichten waarin enorm vertrek wordt beschreven, onder andere vanuit het Bomenland hier op Vlieland, maar een goed ook vanaf Schiermonnikoog waar het deze dag ook voor het eerst dit seizoen echt zwart heeft gezien van de Merels. Afwachten wat de dag van morgen gaat brengen. Met het enorm rustige weer van deze dagen zou het maar zo kunnen zijn dat deze rush morgen alweer over is en we overwegend mindere goeden vangen die het rustigjes aan moeten doen.


Foto: Bokje (Lymnocrcryptes minimus).




Foto's: Appeltaarttraditie voor een nieuwe baansoort en een nieuwe handsoort.... en tja, als je denkt daar aandacht aan te moeten besteden op de tot nu toe drukste dag van dit seizoen dan weet je wel hoe dat afloopt......


Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
---------------------------------------------

Waterral 3 / -
Spreeuw 40 / -
Bokje 1 / -
Beflijster 1 / -
Pimpelmees 1 / 1
Merel 251 / 2
Koolmees - / 1
Kramsvogel 5 / -
Tjiftjaf 7 / -
Koperwiek 79 / -
Raddes Boszanger - / 1
Zanglijster 30 / -
Bladkoning 1 / -
Roodborst 37 / 4
Zwartkop 35 / 2
Zwarte Roodstaart 1 / -
Tuinfluiter 1 / -
Vink 1 / -
Goudhaan 22 / -
Geelgors 1 / -
Winterkoning 6 / 1
--------------------------------------------
Totaal: 523 nieuw geringd, 12 teruggevangen,
21 soorten, 13:00 uren

woensdag 17 oktober 2018

Vlieland 17 Oktober 2018 : opnieuw aankomst met : RADDE'S BOSZANGER !!!

De rallen-vangactie van afgelopen nacht Heeft minder opgeleverd dan gehoopt, maar opmerkelijk was wel dat de meeste vangsten in tegenstelling tot de vorige nacht nu in het eerste deel na middernacht gedaan werden. Maar.... het leverde naast de Waterrallen ook zowaar een Kerkuil op ! En dan ook nog eentje die al geringd was. We hebben op ons vogelringstation nog niet eerder een Kerkuil gevangen en voor zover bekend broeden ze ook niet op het eiland dat gemiddeld gezien simpelweg te weinig muizen herbergt om tot een stabiele situatie voor broeden en reproduceren te komen. We weten dus al wel zeker dat de vogel van buiten het eiland komt. Een heel erg leuke vangst dus.




Foto: de eerste door VRS 3e KP Vlieland gevangen Kerkuil.

De merels deden het weer goed deze ochtend, al zitten de vangsten zeker nog niet op het niveau dat we hier gemiddeld gewend zijn in deze tijd van het seizoen. Tussen de lijsterdrukte door was het vlak voor excursietijd ineens tijd voor een klein feestje. Er werd een vogelbewaarzakje binnengebracht met de mededeling dat dit vermoedelijk wel iets bijzonders was. Jeroen en Holmer waren nog een beetje aan het twijfelen of het de soort was die ze dachten... men kwam daarbij aan het twijfelen vanwege het feit dat de vogel zo opvallend geeloranje van basiskleur was. Eenmaal uit het bewaarzakje was het aan mij om het eindoordeel te vellen. Ik moet toegeven dat ik ook onder de indruk was van de oranjegele tinten die aan de vogel overheersten. Maar ja, wat wil je als je je hele als vogelaar en ringer actieve leven, zijnde 44 jaar, zomaar ineens volledig onverwachts een RADDES BOSZANGER uit een vogelzakje tevoorschijn tovert !!!!!! Meteen vielen de bruuske hoge snavel, de sterke wenkbrauwstreep en de oranje pootkleur op. De sterke kleuren ten opzichte van alle afbeeldingen en foto's die je op je netvlies hebt blijken normaal te zijn bij jonge vogels die nog behoorlijk vers in het eerste kleed na hun jeugdkleed zitten. Wat een dag wordt het hiermee.... een ontmoeting met zo'n mooie soort na 44 jaar !









Foto's: Raddes Boszanger / Phylloscopus schwarzi, eerste kalenderjaar.

Na de middag kwam er ineens trek van Vinken en Kepen op gang. Merkwaardig laat op de dag en dat zal zeker een reden hebben gehad. We vangen vandaag ook nog weer 2 Beflijsters waarbij het wel heel opmerkelijk (toevallig?) is dat beide individuen witte veertjes in het kleed op de kop hebben, partieel leucisme dus.


Foto: Beflijster, Turdus torquatus, man met partieel leucisme.

tussen de bedrijven door kwam Holmer ook nog met een Sperwer binnen, een grote man die met z'n biometrie helemaal aan de bovengrenzen van de norm zat, maar nog wel ruim onder de ondergrenzen van de norm voor vrouwelijke Sperwers.





Foto's: Sperwer (Accipiter Nisus), man, eerste kalenderjaar.

Dagtotaal (Nieuw geringd / teruggevangen) :
--------------------------------------------

Sperwer 1 / -
Winterkoning 6 / 2
Waterral 22 / -
Spreeuw 9 / -
Houtsnip 2 / -
Beflijster 2 / -
Bokje 1 / -
Merel 87 / 4
Kerkuil - / 1
Kramsvogel 1 / -
Koolmees 1 / 3
Koperwiek 22 / -
Cetti's Zanger - / 1
Zanglijster 14 / -
Tjiftjaf 5 / -
Roodborst 28 / 1
Raddes Boszanger 1 / -
Vink 3 / -
Zwartkop 25 / 1
Keep 4 / -
Tuinfluiter 1 / -
Rietgors 4 / -
Goudhaan 3 / -
--------------------------------------------
Totaal: 242 nieuw geringd, 13 teruggevangen,
23 soorten, 21:00 uren.



Foto: In de polder beleven we onze eigen Indian Summer.... Zeekraal (Salicornioideae).


Foto: Paarsbandspanner (Rhodostrophia vibicaria), imago. Een erg late waarneming voor deze soort. Maar ja, kijk naar wat voor jaar we klimatologisch hebben...

dinsdag 16 oktober 2018

Vlieland 16 Oktober 2018 : Hiddensee-geringde waterral gevangen !!!

Vannacht zijn we bij toerbeurt doorgegaan met vangen van Waterrallen. Na middernacht had Holmer in korte tijd al een paar waterrallen weten te vangen en daarbij zat een heel leuke ... Een geringd exemplaar met een ring van de centrale HIDDENSEE in Duitsland. Dit is daarmee meteen de eerste buitenlands geringde waterral voor het VRS. Echt leuk... nu maar afwachten waar de vogel geringd is. De dag zou verder uitgroeien tot de op één na beste Waterrallendag. En dat terwijl er totaal geen water in het terrein staat. De verblijfstijd van de rallen op het eiland zal dan ook kort zijn.
Overdag was het weer lekker vangen met vooral wederom Merel, Koperwiek en Zanglijster. Bij de kleine zangertjes piekten de Roodborst en de Zwartkop weer. Van de geluiden die we van andere vogelaars opvangen over een eiland dat vol zou zitten met Goudhaantjes merken we echter niets. Natuurlijk vangen we er wel een paar, maar dat is niet vergeleken bij wat we op echte Goudhaan-dagen vangen.




Foto's: Beflijster, man, adult.


Foto: Kunst op de Vinkenbaan.

Dagtotaal (Nieuw geringd / teruggevangen):
-----------------------------------------

Waterral 40 / 1
Kramsvogel 2 / -
Pimpelmees - / 1
Koperwiek 59 / -
Tjiftjaf 9 / -
Zanglijster 37 / -
Zwartkop 28 / 1
Roodborst 22 / 7
Goudhaan 4 / -
Heggenmus 2 / -
Winterkoning 8 / 3
Graspieper 1 / -
Spreeuw 6 / -
Vink 3 / -
Beflijster 1 / -
Keep 4 / -
Merel 46 / 2
--------------------------------------------
Totaal: 272 nieuw geringd, 15 teruggevangen,
17 soorten in 23:58 uren

Vlieland 15 Oktober 2018 : late aankomst en Dwerggors...

Vannacht hebben we op de Vinkenbaan wat extra inspanning verricht door ons op de Waterrallen te richten. Dat leverde inderdaad een verhoogd aantal Waterrallen op, maar ook de vangst van een eerste kalenderjaar Bontbekplevier. Het vogeltje verkeerde in een puike conditie en zat rondom goed in het vet.




Foto's: Bontbekplevier, eerste kalenderjaar.

De ochtend begon zoals de dagen voorheen. Kortom, een prachtige zonsopkomst, zwak windje uit de voor ringers verkeerde hoek en een eerste ronde met weliswaar lekker wat vogels in de netten, maar zeker niet de aantallen die je nu in Oktober zou kunnen verwachten... Net als gisteren weer vooral Merels en zwartkoppen, maar nu ook wat meer Koperwieken. In de truiken horen we ook een paar ker vaker groepjes goudhaantjes, maar na de vangst vsn 8 stuks valt het daarmee net als met de rest van de aantallen subiet stil.
Na 12 uur begint er echter ineens een aankomst-effect met de een na de andere passerende groep koperwieken, spreeuwen, vinken en af en toe zanglijsters. Dat houdt zo een paar uur aan, maar we plukken er niet de vruchten van, alles komt als een sneltrein voorbij en weet niet van stoppen.

Nadat die grote hausse aan vogels ook weer opdroogt komt Holmer van een rondje teruglopen met in één van de weinige bewaarzakjes een Dwerggors !!! Het is de eerste van het seizoen. Wederom een eerstejaars vogel. Leuke vangst nadat er vandag elders op het eiland ook één waarneming werd gemeld.





Foto's: Dwerggors, eerste kalenderjaar.


Foto : Spreeuwenzwerm in het hout.

Midden op de middag zeilden er achter elkaar zo ongeveer 250 Spreeuwen in het hout. Meteen nadat de vogels waren gaan zitten begonnen ze hun verenkleed e poetsen. Als je dat ziet dan kun je het eigenlijk al wel vergeten dat je ze op het slag zult gaan vangen want ze hebben dan of net gegeten, of net gebadderd, of allebei.... En dat gaan ze dan heus niet speciaal voor jou nog een keertje zitten doen... Dus na een kwartiertje begonnen ze in groepjes van 5 tot 30 achter elkaar weer te vertrekken...

Om 15 uur zitten de netten weer dicht, maar in de avonduren proberen we het nog even weer voor wat extra overwerk. We vangen dan nog een Waterhoen, en nog weer een bontbekplevier.

Dagtotaal (Nieuw geringd / teruggevangen) :
-------------------------------------------
Waterral 12 / -
Waterhoen 1 / -
Spreeuw 1 / -
Bontbekplevier 2 / -
Merel 24 / 8
Pimpelmees * - / 1
Koperwiek 22 / -
Koolmees 1 / -
Zanglijster 8 / 1
Tjiftjaf 3 / -
Roodborst 4 / 4
Zwartkop 25 / -
Heggenmus 1 / -
Vuurgoudhaan 1 / -
Dwerggors 1 / -
Goudhaan 8 / -
---------------------------------------------------

Totaal: 114 nieuw geringd, 14 teruggevangen,
15 soorten in 14:59 uren

zondag 14 oktober 2018

13 en 14 Oktober 2018 : VLIELAND !

Afgelopen Vrijdag naar het eiland afgereisd en weer intrek genomen in ons honk bij het Posthuys, huisje de Zwaluw. Daarvoor natuurlijk eerst nog even rondgefietst over het eiland en vastgesteld dat het niet echt vol zat met de in deze tijd te verwachten zangvogels.

Zaterdagochtend zijn de netten lekker op tijd opengezet door Bram Ubels, Joost Valkenburg en Vincent van der Spek, de vertrekkende ploeg. Henri kon vervolgens lekker aanschuiven in een gespreid bedje. Voor het lopen van het eerste rondje langs de mistnetten wist Vincent met het slagnet nog 3 Merels te vangen. Er was best wel goede aankomst , maar volgens de mannen beduidend minder dan de voorgaande dag. In de polder gedurende de dag meerdere rondjagende roofvogels waaronder 2 slechtvalken mooi waarneembaar over de vinkenbaan, en om iets voor 3 uur in de middag een mooi over de 3e Kroonspolder naar oost vliegende rode Wouw. Later in de middag werd de vogel nog weer teruggezien op de oostpunt van het eiland waar hij/zij overstak naar Terschelling.


Foto: hebben we toch een huisdier in het huisje... Ruggestreeppad naar binnen gehupt.


Foto: Bladkoning, mijn eerste voor dit jaar.


Foto: de prachtig verse toppen van de handpennen van de Bladkoning. In 1 staartpen zit vraatschade van veerluis.


Foto: ondanks de aanhoudende droogte houden er zich inmiddels toch wel groepjes Spreeuwen in de polder op. Met regelmaat komen er ook doortrekkers voorbij jakkeren.

Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen):
------------------------------------------

Waterral 1 / -
Spreeuw 1 / -
Watersnip 1 / -
Merel 26 / 1
Tjiftjaf 1 / -
Zanglijster 13 / -
Bladkoning 2 / -
Roodborst 8 / 1
Zwartkop 30 / 1
Graspieper 1 / -
Goudhaan 3 / -
Vink 1 / -
Winterkoning 2 / 1
------------------------------------------
Totaal: 90 nieuw geringd, 4 teruggevangen,
13 soorten, in 8:00 uren.


Zondag 14 Oktober 2018 : nieuwe aankomst van vooral Merel en Zanglijster.
--------------------------------------------------------------------------

Tijdens het openschuiven van de netten bemerkten Holmer en Vincent al een stuk of 10 Zanglijsters die gewoon op het gemaaide veld van de 3e Kroonspolder waren geland en waren gaan zitten slapen.
Bij aanvang van de schemer was al merkbaar dat we een dagje met aankomst van lijsters zouden gaan krijgen. Totaal nog geen piepjes van Koperwieken in de lucht, maar wel van Zanglijsters en vooral Merels. En die soorten werden dan ook de hoofdsoorten van de dag die zou volgen. Niet super druk, maar wel perfecte aantallen om lekker door te blijven werken. En dat onder opnieuw perfecte weersomstandigheden, al waan je je met temperaturen rond de 20 graden hier op het eiland natuurlijk totaal niet in Oktobersferen...

In de eerste ochtendrondes haalde Holmer een Zwartkop uit het net waarbij hij aan de dikte van de ring kon zien dat het een buitenlandse ring moest zijn. Het licht was echter nog zo slecht dat pas in de ringhut bleek dat het om een PRAHA-ring ging. Een eerstejaars vogel dus conclusie kan zijn dat we met de zwartkoppen nog steeds putten uit de zuidoostelijke populatie die eerst in Noord- Noordwestelijke richting trekt. Hartstikke leuk want een ring uit Praag hebben we niet vaak.

De Merel-vrouwen die we vandaag in handen krijgen zijn vrijwel zonder uitzondering grijsbuikig met een bronsbruine bef en een kleine vleugelmaat. Ik ben ze gemakshalve maar gaan klassificeren als grijsbuikbronsbefkortvleugelmerels gaan duiden. Zeer waarschijnlijk vogels uit dit Noord-westelijke deel van Europa dus. Maar ook hebben we er een aar mannen bij die licht geschubt zijn en soms zelfs verdomd lastig op geslacht te brengen, de door sommigen te noemen Stockamsels. Zie de foto hieronder van een nog niet eens zo heel erg bont exemplaar...



Aan het eind van de vangsessie van vandaag (we besluiten om wederom om 15 uur te stoppen want het valt subiet stil) zie ik tijdens het bijeen pakken van mijn spullen dat er ineens een Buizerd in het hout is gaan zitten. Ik dus meteen aan het slaghout, en de vogel begint meteen mooi voorover te hellen alsof hij wil afspringen. Een paar minuten later (wat kunnen die minuten lang duren.....) doet ie dat ook en vliegt laag over het slag. Vervolgens draait ie bij en schiet laag het paadje naar de netten vaqn het blok in. Als ik niet meteen verderop de vogel weer tevoorschijn zie komen weet ik eigenlijk wel hoe laat het is. Stilletjes sluip ik het paadje af en kan om het hoekje een mooie kneitergrote eerstejaars Buizerd uit het net halen. En het blijkt even later ook nog eens gewoonn een helemaal nieuwe baansoort te zijn. Hebben we dan toch maar mooi 21 jaar aan moeten werken....

Dan kan zelfs het na vertrek oplopen van een lekke achterband van de fiets deze dag niet meer stuk maken...










Foto: en dan tot slot nog de loser of liever gezegd de pechvogel van de dag....

Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen):
------------------------------------------

Buizerd 1 / -
Spreeuw 1 / -
Waterral 1 / -
Merel 81 / -
Pimpelmees - / 1
Koperwiek 1 / -
Tjiftjaf 1 / -
Zanglijster 45 / -
Bladkoning 3 / -
Roodborst 21 / -
Zwartkop 29 / 1
Heggenmus 1 / -
Goudhaan 21 / -
-------------------------------------------
Totaal: 206 nieuw geringd, 2 teruggevangen,
13 soorten, in 8:30 uren