zaterdag 12 oktober 2019

Vlieland 12 Oktober 2019 : terug op de Vinkenbaan.

Gistermiddag op het eiland aangekomen, een lading boodschappen gedaan alsof we 3 minuten gratis mochten winkelen en naar 'De West' gefietst. Voor het eerst in de 22 jaar dat ik op de Vinkenbaan ring moesten we vol tegen windkracht 7 bft met uithalers tot 9 bft in fietsen. Dat werd dus in de praktijk een heel stuk lopen over de Postweg.
Op de Zwaluw in het duin aangekomen zat daar het team van onze voorgangers (een afvaardiging van vogelringstation Castricum die hier een week als gastringers op de baan hebben gevangen) lekker relaxt een boekje te lezen en de keuken op te ruimen. Ze hebben zoals te verwachten met het weer van afgelopen week een tegenvallende week gehad, maar wel mooi een Blauwstaart kunnen ringen.... De gehele avond was snel gevuld met over en weer uitwisselen van vele anekdotes en ervaringen over het ringen van vogels. Voor de meesten werd het toch al niet zo'n lange avond want al vroeg werden er slaapkamers opgezocht...

Vanochtend in alle vroegte opgestaan en in de lichte regen met alle benodigdheden zoals boeken, lieslaarzen, ringspullen, gereedschappen, meelwormen en appels naar de baan gefietst. Helaas wilde de motor van m'n electrische fiets niet meewerken, ik kreeg m totaal niet gestart, waarschijnlijk doordat er water op de contacten zat dat met het plaatsen van de accu in de accu naar binnen is gesleept. Dat werd met nog steeds windkracht 4 uit West toch nog weer een hele toer met zo'n zware fiets.

De eerste ronde was er eentje van vooral invallende Zanglijsters, Koperwieken en Zwartkoppen, al was het in slechts lage aantallen. Daarna kwam er toch eigenlijk best wel leuke trek op gang met groepjes Vinken, Graspiepers en wat later op de ochtend ook vooral regelmatig wolkjes Sijzen. Ondertussen druppelden er ook al een paar mezen binnen en kon ik mij niet langer inhouden om toch nog voor de officiële wissel van de wacht de mezenmix op m'n meegebrachte bouwradio te starten.

Nadat de delegatie van Castricum van de baan vertrok kwam het bericht binnen dat er op Schier een Mirtezanger was gevangen. Leuk een Mir..te..za... OP SCHIER????????
DAT MOET IN HET GROENE GLOP ZIJN !!!!!!!!! En jawel hoor.. binnen enkele minuten trilde de ringhut in z'n voegen (oh, sorry, hut van hout....) euh... in zn planken door het afgaan van een spervuur van ringtones en meldingssignalen op de aanwezige mobieltjes... Jeetje !!! Een Amerikaan... op Schier !!!!




Foto's : Beflijster, man.


Ondertussen zakten de vangsten hier verder en verder in en werd het weer er niet beter op. De buiige regen kreeg een meer gestager karakter. Dus de conclusie was snel getrokken... netten sluiten !


Foto: Sijs, man. (Foto: Jeroen Breidenbach).

Dagtotalen (Nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------

Waterral 2 / -
Pimpel 13 / -
Koolmees 2 / 3
Tjiftjaf 6 / -
Kleine Karekiet 1 / -
Zwartkop 25 / 2
Goudhaan 5 / -
Beflijster 1 / -
Merel 1 / -
Koperwiek 44 / -
Zanglijster 9 / -
Roodborst - / 3
Witte Kwikstaart 1 / -
Sijs 2 / -
--------------------------------------------
Totaal 112 nieuw geringd en 8 teruggevangen,
14 soorten = 120 vogels.