vrijdag 16 november 2018

Schiermonnikoog 15 November 2018 : Vinken in het bos.

Bij vertrek vanochtend een klein beetje witte randjes aan het gevallen blad en gras naast het gebouw. In de opstelling slechts vele pareltjes van dauw aan de netten. Er bleek zowaar wat beweging te zijn geweest want er was wat activiteit van Merels in het terrein. In de netten hingen er ook weer een paar. In de netten bij de Ebelbrug hing een Waterral en…. Jawel, een Wintertaling ! Dat is alweer een tijd geleden dat die soort hier geringd werd. In 2014 de laatste voor het VRS en voor mij persoonlijk gaat dat alhier alweer terug tot 2004.





Foto: Wintertaling, Anas Crecca.

Er zijn ook weer meer Waterrallen in het terrein aanwezig, al houden de aantallen nog steeds niet over…. In sectie 5 hangt een mooie man Keep en tevens een eerstejaars Zanglijster, beide precies in de aankomstbocht zoals ik de knik van sectie 4 naar 5 altijd noem.
Als ik via het voormalige meteoveld de ponyweide inloop zie ik een Buizerd op de grond staan te mantelen over een prooi. De prooi wil er vandoor en de Buizerd tikt er met een paar sprongen als was het een agressieve rat opnieuw op. Op het moment dat ik zie dat het om een Waterral gaat ziet de Buizerd mij en vliegt weg. Ik kan de ral na een korte achtervolging met de hand vangen. De vogel heeft alleen wat bloed bij de snavel maar oogt verder wonderbaarlijk genoeg ongeschonden. We geven de vogel een paar uurtjes rust in een donkere doos en daarna kan ie geringd en een stuk fitter het terrein weer in.


Foto: Zonsopkomst in de Banckspolder.


Foto: Opgeschrikte ganzen in de Banckspolder.

De tweede ronde is meteen al een stuk rustiger, Merels zijn er al niet meer, die raken we onder deze omstandigheden meteen weer kwijt en trekken door. Bij de rallenkooi van sectie 8 probeert een Waterral zich naar binnen te duwen, maar nadat ie concludeert dat dit er niet voor hem/haar in zit draait hij/zij zich om en wandelt vrolijk bij de kooi weg. De ingang blijkt daar dus te strak te staan. Dit euvel is meteen maar even aangepakt.

Daarna lopen we een paar rondjes met 1 vogel en nulrondes en is het weer enorm stil in het vangterrein. Om 15 uur zijn er ineens Vinken in het bos, we vangen er 11 van, verdeeld over het laatste net van sectie 1 en de eerste 3 netten van sectie 2. Aan het eind van de middag komen er daar nog een paar bij, samen met een ongeringde Koolmees.

Dagtotalen (Nieuw geringd / Teruggevangen):
-------------------------------------------

Goudhaan 1 / 1
Keep 1 / 0
Koolmees 1 / 0
Merel 5 / 3
Roodborst 0 / 2
Vink 15 / 0
Vuurgoudhaan 1 / 0
Waterral 4 / 1
Winterkoning 0 / 3
Wintertaling 1 / 0
Witkopstaartmees 0 / 1
Zanglijster 1 / 0
-------------------------------------------
Totaal 30 vogels nieuw geringd en 11 terug-
gevangen over 12 soorten.

Geen opmerkingen: