donderdag 7 september 2017

Vlieland 7 September 2017 : Minder, maar ook meer.

Met frisse tegenwind fietsten we vanmorgen vroeg om 05:15 uur naar de Vinkenbaan. De wind draait verder door naar het westen, de luchtdruk zet een stevige daling in en als de bewolking breekt verschijnen windveren aan het hemelzwerk. Aan alles is dus te merken dat er verandering op til is. Langzaam aan lopen de dagtotalen terug en nadat we de afgelopen dagen vrijwel alleen maar vogels met veel trekvet vingen is het nu zo dat we van soorten als Zwartkop en Tuinfluiter flink minder vangen, en dat de exemplaren van vandaag minder of geen vet hebben. De conclusie is snel getrokken...

In de middaguren liep er ineens een grote loopkever op de drempel van de ringhut. Het bleek de derde waarneming van de getraliede Schallebijter die ik hier op de ringbaan in de laatste pakweg 10 jaar heb gedaan. Een heel mooie en heel snelle loopkever.




Foto : getraliede Schallebijter (Carabus clatratus).

Tegen verwachting in vingen we vandaag ineens wel weer meer Fitissen en Rietzangers dan we deze hele periode tot nu toe hadden gevangen... Vooral de fitissen verkeerden ook nog eens in goede conditie qua vet-aanleg.

De groepen Spreeuwen in de polder waren vandaag weer flink bezig met hun voorbereidingen voor het kampioenschap synchroonvliegen. Iedere dag komen ze iets dichter bij onze netten en vandaag bleven er uit een groep van circa 300 stuks 2 in het net hangen terwijl er tientallen tegenaan vlogen. Hoeveel zullen er uiteindelijk dit jaar op de ringtafel belanden?




Foto's: Braamsluiper, adult.


Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
--------------------------------------------

Pimpelmees - / 1
Tuinfluiter - / 2
Fitis 9 / 2
Braamsluiper 1 / -
Tjiftjaf 1 / -
Goudhaan 1 / -
Rietzanger 8 / -
Spreeuw 2 / -
Kleine Karekiet - / 1
Roodborst 1 / -
Zwartkop 11 / 2
Rietgors 2 / -
---------------------------------------------
Totaal: 44 exemplaren, 12 soorten, 10:30 uren


woensdag 6 september 2017

Vlieland 6 September 2017 : draaiende wind en draaiende nek....

Bij vertrek vanaf het huisje De Zwaluw bleek het buiten behoorlijk windluw te zijn en was het tevens droog na nachtelijke regen. Fietsend naar de Vinkenbaan haalde onderweg de wind echter al weer aan en bleek te zijn gedraaid naar de West-noordwestelijke hoek. Dit zou gedurende de ochtend al snel verder aanwakkeren naar 5 bft. Met deze windrichting is het tussen het dichte struweel in het duin echter toch nog best wel goed vangbaar weer want er staan dan heel wat netten goed in de luwte. Van nachtelijke trek zal er echter met dit weer niet zo heel veel sprake zijn geweest...
En toch hebben de vogels die we vanmorgen vangen heel goede condities en vooral de zwartkoppen en tuinfluiters zijn veelal weer moddervet. Het ligt dan ook meer in de lijn der verwachting dat dit vogels zijn die ten tijde van de weeromslag zijn blijven hangen in plaats van te vertrekken.
Als snel in de ochtend beginnen er buien vanaf zee het eiland op te trekken en wordt de frequentie van het lopen van rondes langs de netten flink opgevoerd. Tussen de buien door worden de vogels echter meteen weer actief en druppelt het met de vangsten nog wel door. Tegen 12:15 uur worden we met een echt serieus stevige bui geconfronteerd die echt wel een paar mm's regen aan de regenmeter toevoegt. In de ronde daarna hangen er dan weer wat meer vogels die meteen weer in beweging komen om verder te gaan met foerageren. Hans en Berry komen van die ronde terug met een DRAAIHALS (!) en zelf heb ik in de andere netten nog een boerenzwaluw aangetroffen die met de zwiepende wind duidelijk een foutje heeft gemaakt. In de middaguren passeren er overigens heel wat zwaluwen, waarvan sommigen met de duivel op de staart door de regen verder vliegen. Ook passeren nu voor het eerst deze week huiszwaluwen. Berry komt vlak voor het sluiten van de netten nog met een waterral terug, onze eerste deze periode...

Om 15:30 uur besluiten we om de netten te sluiten en fietsen we met toch nog 45 vogels op de ringlijsten terug te fietsen naar de Zwaluw. morgen weer een kans onder vooral vergelijkbare omstandigheden , maar daarna ziet het er somber uit voor de Vinkenbaan, dan wordt het echt herfst en regenachtig met harde wind.







Foto's : Draaihals (Jynx torquilla), de tweede voor dit seizoen.


foto: Hoe anders ziet de lucht er uit dan eergisteren....



Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen) :
--------------------------------------------

Waterral 1 / -
Tuinfluiter 5 / 1
Draaihals 1 / -
Grasmus 2 / -
Koolmees - / 1
Goudhaan 1 / -
Boerenzwaluw 1 / -
Roodborst - / 2
Fitis 3 / -
Heggenmus 1 / -
Rietzanger 2 / -
Boompieper 1 / -
Zwartkop 23 / -
--------------------------------------------
Totaal: 45 exemplaren, 13 soorten, 9:00 uren



Foto: Waterral, eerste kalenderjaar.


Foto: de dijknetten in Noordelijke richting.

dinsdag 5 september 2017

Vlieland 5 September 2017 : herfstsignalen...

Het eiland was vandaag de gehele ochtend gehuld in nevelen en miezerende motregen en leek niet te ontwaken uit de nachtrust. Het aangekondigde warmtefront had zich dus inderdaad stevig het eiland opgedrukt en dat was merkbaar. Dus een hoge nachttemperatuur en amper hogere dagtemperatuur. De wind was inmiddels afgelopen nacht ook aangewakkerd naar 4 bft en zou in de loop van de dag alleen maar aanwakkeren met nog een beaufortje er bij bovenop. Het laat zich raden wat het gevolg voor het fenomeen vogeltrek is... stilstand dus en terugvallende vangsten dus. Maar toch mogen we met de uiteindelijke dagtotalen niet eens mopperen.
Al vroeg op de ochtend vingen we de eerste goudhaan van het seizoen en hoorden we er ook nog één in de struiken. Verder kwam er ook nog een Kramsvogel precies in de te verwachten treklijn overvliegen en zagen we op het moment dat na het middaguur de bewolking begon te breken enkele Boerenzwaluwtjes overvliegen, maar daar was dan ook alles mee gezegd op het gebied van waarnemingen.


Foto: de eerste Goudhaan van dit najaarsseizoen.


Foto : er bloeit nog steeds Parnassia in de polder.

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
--------------------------------------------

Fitis 3 / -
Braamsluiper 1 / -
Tjiftjaf 4 / -
Grasmus 1 / -
Kleine Karekiet 2 / -
Goudhaan 1 / -
Zwartkop 52 / 2
Heggenmus 2 / 1
Tuinfluiter 1 / -
Vink 1 / -
--------------------------------------------
Totaal: 71 exemplaren, 10 soorten, 9:00 uren

maandag 4 september 2017

Vlieland 4 September 2017 : Zwartkoppen richting Septemberpiek.

Onder vergelijkbare weersomstandigheden fietsten we vanmorgen vroeg naar de Vinkenbaan. Ik schrijf we, want Hans van Heijningen is gisteravond op het eiland aangekomen om mij te assisteren. Tijdens het openschuiven van de netten bemerken we al dat we zowaar een ritsel-index te pakken hebben. Op meerdere plekken merken we enkele vogels die uit de struiken wegvliegen. Dat biedt dus perspectieven voor de vangsten van vandaag. De eerste ronde (en niet alleen de eerste ronde) leert ons dat het vooral Zwartkoppen zijn en dat de rietvogels duidelijk weer in de minderheid zijn. Tussen die Zwartkoppen in de eerste ronde ook een Paapje, een soort die meestal juist wat later op de dag gevangen wordt. Tot een uur of 11 verschijnt vandaag ook het ene na het andere groepje Boerenzwaluwen over de baan, goede dagtrek dus. En daar bleef het niet bij, want om exact 10:55 uur ( Texel, let u even op...) passeert er prachtig laag voor de ringhut langs een Visarend die in een rechte lijn richting Texel gaat, Hans pikte de vogel op en ik was te verbouwereerd om de verrekijker te pakken, laat staan de fotocamera...
Na het middaguur begint er ook ineens beweging te komen onder de andere roofvogels. We zien in een paar uurtjes tijd enkele bruine Kiekendieven, een slechtvalk, enkele Buizerden een Wespendief en een Torenvalk verschijnen en/of passeren. In het hout achter het vinkenbaantje verschijnt ook van alles maar vermeldenswaard daarvan zijn de grote bonte Specht en een bonte Vliegenvanger. Vangen van die soorten was er echter (nog) niet bij.

De vangdag werd tegen 16:30 uur afgesloten maar niet nadat we in de laatste ronde nog een Zwartkop met een 'bling-bling'-Bruxelles-ring werd gevangen... Ondertussen begint in de loop van de middag de wolkenlucht te veranderen en aan de wolken is af te lezen dat zich een warmtefront aankondigt. We zullen zien wat dat teweeg brengt.


Foto : warmtefront op komst...


Foto : rood Weeskind op de wand van de ringhut.


Foto : de Parnassia bloeit nog volop in de polder.




Dagtotalen (Nieuw geringd / teruggevangen) :
-----------------------------------------------

Koolmees - / 1
Braamsluiper 1 / -
Fitis 2 / -
Grasmus 1 / -
Tjiftjaf 3 / -
Roodborst 1 / -
Rietzanger 1 / -
Paapje 1 / -
Kleine Karekiet 7 / -
Heggenmus 2 / -
Sprinkhaanzanger 1 / -
Graspieper 1 / -
Zwartkop 57 / 1
Vink 2 / -
Tuinfluiter 12 / -
Groenling 1 / -
---------------------------------------------
Totaal: 95 exemplaren, 16 soorten, 10:15 uren

zondag 3 september 2017

Vlieland 3 September 2017 : eerste vangdag Septemberperiode.

Yes ! Terug op Vlieland voor alweer de eerste vangperiode van de najaarstrek in 2017.
Gistermiddag op het eiland gearriveerd, in de haven even bijgepraat met mijn voorganger, Peter van Horssen, boodschappen ingeslagen, bakker geplunderd en naar huisje De Zwaluw gefietst. Daar snel de bagage op z'n plek gezet, de thermosfles gevuld met koffie en doorgefietst naar de Vinkenbaan want volgens Peter was er vogelactiviteit genoeg om nog langer door te vangen dan hij in de gelegenheid was. Dat laat Henri zich geen 2 keer zeggen... maar dat viel tegen. Met het verlaten van de Vinkenbaan door Peter waren de vogels kennelijk achter op zijn bagagedrager gaan zitten want er vloog amper nog wat. 7 vogeltjes waren in 2 uur en 3 kwartier nog bereid om om een ring te vragen... Maar goed, de kop was er in ieder geval af...


Foto : Terschelling onder een knoepert van een cumulonimbus-wolk, de boot-overtocht verliep dan ook onder af en toe een klein regenbuitje.

Vanmorgen onder heerlijke rustige omstandigheden bij een half-bewolkte hemel naar de baan gefietst met totaal geen wind, een waar unicum op Vlieland. De één na de andere juveniele zilver- en mantelmeeuw verliet met een langzaam toenemende tred het asfalt van de polderweg en vlak voor het schietkamp achter in de polder ontwaarde ik nog de schim van een uil, waarschijnlijk een Kerkuil of Ransuil. Tijdens het openschuiven van de mistnetten bleek er een Sperwer te hebben zitten slapen in de Wilgenstruiken in 'het blok' een groepje Wilgen dat aan alle vier zijden is omgeven door mistnetten. De vogel wist precies hoe hij/zij deze plek moest verlaten....
Zoalste verwachten bestonden de vangsten meteen vanaf de 1e ronde uit Zwartkoppen, kleine Karekieten en Rietzangers. In de loop van de ochtend werden deze vangsten aangevuld met braamsluiper, een Graspieper, Paapjes en een prachtig contrastrijk getekende Groenlandse Tapuit. Tevens kwam er links en rechts in de struiken wat beweging van mezen, hoofdzakelijk Pimpels.
De Zondagse excursie werd met 3 bezoekers mager bezocht, maar alledrie bezoeksters waren zeer enthousiast bij het aanschouwen van en aanhoren van verhalen over de achtergronden van diverse soorten zangvogels.
De gehele middag liepen de vangsten ook nog lichtjes door, al zat er ook een heuse nul-ronde bij. En toch ving ik tijdens die rustige rondjes de leukste terugvangst van vandaag, een eerstejaars kleine Karekiet met een glimmende ring van de ringcentrale van Stavanger Noorwegen.
Deze rustige uurtjes greep ik verder aan om nog snel wat snoeiwerk aan overhangende takken en rietstengels te verrichten. Om 17:30 uur was het echter welletjes en werd de vangopstelling gesloten met op papier de tweede beste dag (ten aanzien van aantallen dan..) van dit seizoen tot nu toe..


Foto : Groenlandse Tapuit, vrouw, 1e kalenderjaar.


Foto : 1 ongeruide, bruinere (jeugdkleed) armpendekveer bij een eerstejaars Zwartkop. De meesten zijn niet zo goed te onderscheiden als deze...

Dagtotalen, nieuw geringd / teruggevangen:
------------------------------------------

Pimpelmees 1 / 4
Winterkoning 1 / 1
Fitis 3 / -
Roodborst 2 / -
Tjiftjaf 1 / -
Gekraagde Roodstaart 2 / -
Rietzanger 4 / 1
Paapje 3 / -
Kleine Karekiet 6 / 2
Groenlandse Tapuit 1 / -
Sprinkhaanzanger 1 / 1
Heggenmus - / 1
Zwartkop 46 / -
Graspieper 1 / -
Tuinfluiter 14 / -
Groenling 2 / -
Braamsluiper 3 / -
Putter 1 / -
Grasmus - / 1
----------------------------------------------
Totaal: 103 exemplaren, 19 soorten, 11:30 uren.