dinsdag 30 oktober 2018

Vlieland 27 Oktober 2018 : Volop vogels, maar tijd om naar huis te gaan.

We hadden het de afgelopen dagen eigenlijk al zien aankomen. Het weersysteem was dusdanig aan het veranderen dat er weer ideale omstandigheden waren voor nieuwe aankomst op onze kust. En zo geschiedde. Na de inleiding die we gisteren hadden begon vandaag meteen in de schemer het aantal invallende vogels meteen al toe te nemen.

Op het moment dat ik mijn extra geluidsspeler bij de achterste netten had neergelegd en terugliep naar de ringhut kon ik al de nodige vogels verzamelen. Vooral Merels en Koperwieken. Ondertussen had Holmer op het slag al een klap kunnen maken met ook een drietal Merels.

De eerste officiële rond leverde vanzelfsprekend meteen nog meer vogels op. Daarbij trof ik in één van de netten langs het dijkje een vogel waarbij in m'n hoofd die eerste jizz meteen zei : dat zal toch niet een bonte Vliegenvanger zijn? Jawel hoor... toch wel. Nooit eerder heb ik zo laat in Oktober nog met deze soort in handen gestaan. De zoveelste soort die in een jaar met weer zoals we nu al zo lang ervaren nog lange tijd in onze regio doorbrengt terwijl ze normaal al lang en breed weg zijn, kleine Karekiet, Tuinfluiter, Fitis, Sperwergrasmus en nu dus bonte Vliegenvanger.





Foto: bonte Vliegenvanger, (Ficedula hypoleuca), vrouw eerste kalenderjaar.

Verder bij die ronde nog een Merel-vrouw met aan de rechterpoot een ring. Dan weet je in een periode met 2 links-ringende ringers al zeker dat je een leuke in handen hebt. In dit geval betreft het na de Duitse en Zweedse Merel nu een tweede Merel met een Britse ring... Dat is een bovengemiddelde score aan buitenlandse ringen bij Merels in een periode van 2 weken. En al helemaal als je ziet dat we nog niet eens superveel Merels hebben gevangen tot nu toe.


Foto: LONDON-ring aan een Merel (Turdus Merula), vrouw, na 1e kalenderjaar.

Het wordt stevig doorwerken met het aantal vogels dat uit de netten gehaald is en op het slag beginnen meer en meer Merels en Kramsvogels zich flink tegoed te doen aan de Appels. Wij kunnen slechts toezien want we moeten immers de veerboot nog halen..... Om 9 uur begint Berry Striekwold maar alvast met het sluiten van de netten, al doende ondertussen vogels uithalend. En wederom kunnen wij het slagnet niet dichtslaan.....


Foto: Merels en Kramsvogels op het slag. Maar vangen kunnen we ze niet meer....


Foto: Flinke Spreeuwen- en lijstertrek in het eerste ochtendlicht.

Om 10:45 uur verlaten we de vinkenbaan met alle netten gesloten. Onze opvolgers komen met de boot waar wij mee vertrekken dus dat komt even niet handig uit.
Wij kunnen terugkijken op wederom een fantastische 2 weken ringen op Vlieland. Ieder jaar is het in Oktober op z'n eigen manier wel weer bijzonder, of het nou is met grote aantallen, veel buitenlanders, nieuwe baansoorten of zeldzaamheden. Dit jaar zat het bijzondere vooral in het algemene... en dan wel 2 nieuwe baansoorten van algemeen voorkomende vogelsoorten, de Buizerd en de Kerkuil, en een heel bijzondere terugvangst van een voor Oktober algemene soort, de Koperwiek. En dan niet te vergeten na 44 jaar een wenssoort als nieuwe handsoort, de Raddes Boszanger. Het blijft verbazingwekkend dat vogelringwerk.



Vlieland 26 Oktober 2018 : Nieuwe aankomst !

De laatste volle dag alweer....

Bij het vertrek naar de baan stond er rondom het huis al een stevige wind. Wel uit de ZW-hoek, de hoek waarbij we de meeste netten wel in de luwte hebben staan, maar of dat nieuwe aanvoer van vogels gaat brengen....

Vlak voor aankomst op de Vinkenbaan vlogen 2 uilen voor mijn fiets op van het puinpad dat naar de ringhut leidt. Vrijwel zeker Velduilen, want Ransuilen houden er niet echt van om op de grond te gaan zitten.

Aangekomen op de baan alles snel weer klaargezet en bij het uitstrooien van de appels op het slag zag ik dat achter mijn rug om de eerste Merels al in het hout waren gaan zitten.
Snel naar binnen en in no time kon de eerste klap worden gemaakt, 2 stuks verlieten snel daarna geringd de hut om hun reis te vervolgen.

Er was inderdaad overduidelijk sprake van nieuwe aankomst, maar dat dan wel in lichte mate. Het derde rondje van deze ochtend leverde beangstigend genoeg maar 1 vogel op !!!

Gelukkig was dat maar even een tijdelijke onderbreking en trokken de vangsten weer aan. Vooral vanaf het moment dat de eerste buien zich vanuit het Noordwesten aandienden. Bij de vangsten ook vandaag weer een IJslandse Koperwiek, weer o'n mooi donkere vogel met vrijwel geheel donkere onderstaartveren en ook veel donkere veren vanaf de benedenborst tot voorbij de poten doorlopend. De vleugellengte viel nog mee, maar met de biometrische tabel in de Demongnin weten we dat IJslanders niet eens per definitie een voor Koperwieken grote vleugel hoeven te hebben. Hij geeft zelfs een uitgesproken klein maatje van 113 mm als ondergrens aan.


Foto: IJslands Koperwiek, (Turdus iliacus coburni), met donkere onderstaart en ver op de flanken doorlopende donkere veren.

De middag bestond voor een groot deel uit het uitvoeren van allerhande onderhoudsklusjes, maar ook uit het beter afschoren van een aantal netten, o.a. van het grofmazig net aan het einde van de dijk. Daar was door de aantrekkende wind één van de spanlijnen doormidden geknapt en hing het net over meerdere meters lengte vol in de rozenstruiken te wapperen... Lekker karweitje....

De enige Koolmees die we vandaag vingen was er eentje met Kleurringen uit het nestkastenproject van het NIOO, meteen ook de eerste en enige die ik dit seizoen in 4 weken tijd op de Vinkenbaan heb gecontroleerd.


Foto: Duindoornstruik met Hulstbessen op de Vinkenbaan..... merkwaardig lokaal verschijnsel.

Aan het begin van de avondschemer begonnen er zich steeds meer lijsters te verzamelen in de polder en op de paden. Ook met de vangsten profiteerden we hier van. Het was duidelijk dat de vogels van plan waren om te vertrekken, maar de eerstvolgende regenbui weerhield een essentieel deel daarvan. In ieder geval 1 Sperwer en een Smelleken probeerden hier nog even van te profiteren en joegen nog even snel laag over de struiken en het puinpad.
De allerlaatste ronde leverde met meteen ook de laatste bui nog een twintigtal vogels op. We hebben er al met al toch nog weer een leuk dagtotaal van weten te maken.

Dagtotalen (Nieuw geringd / Teruggevangen):
-------------------------------------------

Houtsnip 1 / -
Merel 69 / 10
Pimpelmees 1 / -
Kramsvogel 9 / -
Koolmees - / 1
IJslandse Koperwiek 1 / -
Tjiftjaf 1 / -
Koperwiek 50 / 1
Zwartkop 6 / -
Roodborst 4 / 3
Goudhaan 6 / -
Heggenmus - / 1
Winterkoning 1 / -
Vink 2 / -
Spreeuw 1 / -
Keep 1 / -
--------------------------------------------
Totaal: 153 nieuw geringd, 16 teruggevangen,
16 soorten in 13:00 uren