vrijdag 28 augustus 2020

Vlieland 28 Augustus 2020 : nachtelijke stilte en regen in de ochtend.

 Maar vandaag wel een Draaihals ! 

We zijn het inmiddels gewend geraakt, om 5 uur loopt de wekker af en we kijken meteen op de radar om te bepalen of het fietsen of uitslapen wordt. Wederom slaat de balans vanochtend door naar fietsen ; gelukkig. Er staat echter ook wel de passage van een regengebiedje op het programma, naar het zich laat aanzien van korte duur. Na een prachtige zonsopkomst verdwijnt deze even snel weer achter een dramatisch uitziende wolkenlucht waar menig Nederlands landschapsschilder van zou smullen. We zien in het oosten (de wind staat dan nog in de Oost) de regensluiers al uit deze bewolking zakken.

Veel vogels levert de eerste ronde niet op en dat zal uiteindelijk toch de teneur van de dag blijven, amper vogels in het veld. Ook wij zijn om 07 uur aan de beurt met de regen, gelukkig van zeer lichte aard en in duur te overzien. Het pleit is dan echter al beslecht wat de vangsten betreft, dat gaat m niet worden vandaag. Toch is het leuk om te constateren dat er weer bonte Vliegenvangers op het eiland zijn. Sinds ik het afgelopen zondag overnam van mijn voorganger is er nog geen bonte Vliegenvanger op de ringlijst verschenen terwijl de voorgaande ploeg er toch al 10 had. Net als vorig jaar komen de Scandinavische bonte Vliegen al op tijd voorbij trekken. 

Aan het eind van de ochtend komt Sylvana met een grote grijns terug van de controle van de eerste netten langs het dijkje, ze heeft de eerste Draaihals van het seizoen !

Foto: Draaihals, 1e kalenderjaar.

Het grootste deel van de resterende tijd tussen de rondjes door gebruiken we nog voor een grote variatie aan klusjes, er is nog genoeg te doen. Vooral snoeiwerk, maar ook wederom het nakijken van de timer voor het lokgeluid want die heeft ons vannacht weer in de steek gelaten.  Ondertussen is de wind in de loop van de dag toch weer flink aangewakkerd en zit uiteindelijk weer in de Zuidwestelijke hoek. Om 16 uur hebben we daarom toch maar besloten de netten te sluiten en huiswaarts te keren. Daar krijgen de vogelzakjes die de afgelopen weken intensief zijn gebruikt omdat we er niet zoveel hebben een eerste wasbeurt voor dit seizoen.


Foto: rups Hermelijnvlinder, gevonden op onze deurmat.

 

Dagtotaal (Nieuw geringd / Teruggevangen):

------------------------------------------------------

Draaihals 1  /  -

Braamsluiper 1  /   -

Fitis 18  /   2

Winterkoning -  /   1

Tjiftjaf 2  /   -

Spreeuw 1  /   -

Rietzanger 3  /   -

Roodborst 2  /  -

Kleine Karekiet 3  /  -

Bonte Vliegenvanger 5  /   -

Zwartkop 1  /   -

Heggenmus 1  /   1

Tuinfluiter 4  /   1

 ------------------------------------------ 

Totaal: 42 nieuw geringd, 5 teruggevangen, 

 in 13 soorten gedurende 9:45 uren

donderdag 27 augustus 2020

Vlieland 27 Augustus 2020 : weer weersomslag.

Maar nu in de goede zin... 

Opgestaan zonder klapperende toiletdeur, voordeur en wat maar meer kan klapperen into the great wide open.... kortom : stil buiten ! En droog, vooral droog. Dus rap naar de baan en alle netten opengeschoven. Dat kostte enige moeite want gisteren is alles hier door de restanten van storm Frances flink door elkaar geschud. 

Weinig merkbaar van ritsel-index of wat dies meer zij, maar toch liepen we een heel redelijke eerste ronde met overwegend Rietzanger, kleine Karekiet en Tuinfluiter. De tweede ronde had zoals gebruikelijk talrijker opbrengst aan vogels met nu tussen de Tuinfluiters ook een exemplaar met een STAVANGER-ring uit Noorwegen. De tweede Noor van dit seizoen. 

Gaandeweg de ochtend bleek er duidelijk wat meer beweging in het duin te zitten en sprokkelden we lekker door met de vogeltjes. Omdat we nu met 4 personen op de ringbaan zijn was er ruim gelegenheid om ook nog een paar klusjes tussendoor te doen, zoals licht snoeiwerk en het afronden van het maken van de takkenkoffer achter het nieuw geplaatste schapenraster. 

Om 11 uur hebben we 3 mensen op bezoek gehad voor de Donderdagse Corona-proof buitenexcursie. Ondanks dat we het verhaal over ons onderzoekswerk slechts hebben kunnen aankleden met slechts enkele vogels leidde het uiteindelijk tot de afrondende woorden dat men totaal niet had verwacht dit zo leuk te vinden.

In de middag hebben we tussen de bedrijven door 1 van de 2 kooien voor de vangst van waterrallen kunnen plaatsen, de 2e proberen we komende dagen geplaatst te krijgen. Komende nacht wordt er opnieuw regen verwacht dus we weten totaal niet zeker of morgen een nieuwe vangdag gerealiseerd kan worden.


Dagtotalen (Nieuw geringd / Teruggevangen) :

--------------------------------------------------------  

Cetti's Zanger                  1 / -
Braamsluiper                   - / 2
Fitis                                 7 / 2
Grasmus                          2 / -
Tjiftjaf                             1 / -
Winterkoning                  2 / -
Rietzanger                     12 / 6
Merel                               1 / -
Kleine Karekiet             20 / 3
Roodborst                        - / 1
Bosrietzanger                   - / 1
Blauwborst spec.             1 / -
Spotvogel                        1 / -
Gekraagde Roodstaart     1 / -
Sprinkhaanzanger            4 / -
Heggenmus                      1 / -
Zwartkop                         8 / -
Groenling                        1 / -
Tuinfluiter                     11 / 1
------------------------------------------- 
Totaal: 74 nieuw geringd, 16 teruggevangen, 
is 19 soorten in 10:30 uren.

dinsdag 25 augustus 2020

Vlieland 25 Augustus 2020 : Weersomslag.

Vanochtend bij het aflopen van de wekker meteen even gekeken naar de omstandigheden buiten want er werd voor vandaag niet echt goed vangweer verwacht. Toch blle dat pas later dan verwacht te gaan optreden. Naar de baan dus...
Om 06 uur stond alles, op het dijknet en grofmazige net na open.

Dagtotaal (Nieuw geringd / Teruggevangen) :
-------------------------------------------------------
Fitis                                    6   /    2
Grasmus                             3   /   -
Rietzanger                          7  /    -
Winterkoning                      1  /   1
Kleine Karekiet                  4   /   1
Roodborst                           1  /    -
Sprinkhaanzanger               2  /    -
Witgesterde Blauwborst      -  /   1
Zwartkop                            7   /   -
Heggenmus                         2  /    -
Tuinfluiter                           5  /    -
Boompieper                         1  /    -
Braamsluiper                       1  /    - 
---------------------------------------------------------------- 
Totaal: 40 nieuw geringd, 5 teruggevangen, 13 soorten, 7:00 uren

maandag 24 augustus 2020

Vlieland 24 Augustus 2020 : Fitisdag !

Gisteren op het stervensdrukke eiland aangekomen voor de eerste najaarsperiode op Vlieland. 2 dagen later dan gepland want harde wind gooide roet in het eten en bij de start van een periode kun je dan net zo goed je vertrek nog even uitstellen, merk dat ik eigenlijk net zo in elkaar steek dan de vogels die ik op hun trekgedrag volg en bestudeer..... Na aankomst kennisgemaakt met de blauwgehemde ridders bij de puntige stadspoort van Vlielandt waar ik nog net niet in de kraag werd gegrepen omdat ik al voor hun poort mijn fiets wilde parkeren om bij de firma Zeelen voor mijn bagagevervoer te betalen. "Als we dat allemaal gaan doen meneer...." Goed, goed, dan geen extra geld uitgeven op dit eiland door meteen even de bakker te bezoeken.... Dus om de Noord gefietst en van die kant uit de supermarkt bezocht om voor een paar dagen proviand in te slaan. Dat viel bijkans nog niet mee want veel verse groente was niet meer op voorraad en eieren leken nog slechts in het broedseizoen te hebben bestaan. De beperkingen waar een klein edoch drukbezocht eiland mee geconfronteerd kan worden in een pandemisch beheersde wereld. We komen er wel door. Na alle spullen bij het huisje De Zwaluw naar binnen te hebben gebracht bleek de wind al verder te zijn geluwd dan ik dacht. Dus na een opgewarmde pastahap op de fiets gesprongen en naar de Vinkenbaan gefietst om te kijken hoe de zaken er voor stonden en om een nieuw volgeladen auto-accu aan te sluiten. Daarbij tot de conclusie gekomen dat het best nog wel lucratief zou kunnen zijn om nog een paar uurtjes luwe netten open te gooien. En zo geschiedde het dat er bij het invallen der duisternis toch nog 18 nieuw geringde vogels en 1 terugvangst op de daglijst konden worden bijgeschreven. Daarbij vormden de Fitis met 12 individuen de talrijkste soort. 

Dagtotaal ( Nieuw geringd / Teruggevangen): 
---------------------------------------- 
Fitis                      12 / 0 
Kleine Karekiet      3 / 1 
Kneu                       2 / 0 
Rietzanger              1 / 0
---------------------------------------- 
Totaal 18 nieuw geringd en 1 teruggevangen 
is totaal 19 vogels. 


Vanmorgen in de regen de netten opengeschoven wetende dat het snel droog zou worden. Ondertussen bekroop mij het gevoel dat het vandaag gezien de omstandigheden nog wel eens een goede listeraankomst zou kunnen gaan geven. Maareuh.... Henri: het is nog maar augustus hoor.... Vanaf eerste ronde gedurende gehele ochtend vooral veel Fitissen op het eiland. Nazoeken leerde dat de 10 landelijk beste Fitisdagen (op trektellen tenminste) door de jaren heen allemaal binnen een spreiding van slechts 3 dagen vallen, waarvan vandaag er ook zo eentje was maar dus met mindere vangomstandigheden. Braamsluiper eigen terug van een voorgaand jaar. Meteen goede start gemaakt voor deze periode maar kijkend naar de weerprognoses waarschijnlijk meteen de beste dag van deze 2 weekse periode. We duimen maar.... 

Dagtotaal ( Nieuw geringd / Teruggevangen): 
---------------------------------------------------------- 
Fitis                                 75 / 3 
Winterkoning                    1 / 0 
Kleine Karekiet                 5 / 2 
Kneu                                  2 / 0 
Rietzanger                       14 / 5 
Tuinfluiter                         8 / 0  
Blauwborst spec.               1 / 0 
Witgesterde Blauwborst    2 / 0 
Zwartkop                           7 / 0 
Kneu                                  1 / 0 
Sprinkhaanzanger              2 / 0 
Grasmus                             1 / 0 
Rietgors                              1 / 0 
Heggenmus                        1 / 0 
Roodborst                          1 / 0 
Braamsluiper                      1 / 2 
Bosrietzanger                     0 / 1 
Tjiftjaf                                0 / 1 
--------------------------------------------------------------------------------- 
Dagtotaal 121 nieuw geringd en 14 teruggevangen = 135 vogels.