maandag 27 juli 2020

Schiermonnikoog 27 Juli 2020 : CES-11, en verder opbouwen najaarsopstelling.

De laatste CES-sessie van het seizoen voor het Constant Effort Site project op Schiermonnikoog alweer.
De afgelopen dagen is de rest van de baan gemaaid, gesnoeid en opgebouwd en staat klaar voor aanvang vanaf morgenochtend.

De eerste ronde bij volledig bewolkt weer, wind 3 bft, 16 vogels. Afgelopen weekend zijn er een paar stevige buien over het eiland getrokken en hebben 17 mm water in de regenmeter achtergelaten en de Glopsloot weer omgevormd tot een heuse sloot met water. Zoals gebruikelijk was de tweede ronde met 21 vogels wat rijker gevuld. Daarbij de eerste volledig doorgeruide Fitis met ook al aangelegd trekvet, klasse 2 op de Busse-tabel die tot 5 gaat.
Bij de derde ronde is de bewolking inmiddels een stuk dreigender geworden, maar regen lijkt nog uit te blijven. Net als het bad-effect, maar dat zat er wel in na de regen van afgelopen dagen.
Er is overal in de omgeving weer water beschikbaar dus de drang om onze sloot te komen bezoeken is grotendeels weggevallen. Ook deze ronde levert weer 16 vogels op. Daarbij een graatmagere adulte Grauwe Vliegenvanger-man en op de rand van de veeweide een Gekraagde Roodstaart met alleen de kopveren nog in jeugdkleed. In de laatste ronde nog een Winterkoning terug uit 2018 waarbij duidelijk te zien was dat deze nog in het eilegproces zat; daarbij passend was het gewicht van 12,5 gram. Het is in tegenstelling tot 3 dagen geleden wel heel erg stil in het vangterrein en waarnemingen van overvliegende vogels bleven ook heel beperkt. 1 x een mannetje Bruine Kiekendief laag zien overvliegen, de rest was niet vermeldenswaard.

In de middaguren (en avond) bezig geweest met snoeiwerk op de baan (Elzen getopt), nog 1 net vervangen en na aankomst van Holmer Vonk met gezin samen met hem de hijsnetten ingehaakt. In dat proces al meteen 6 vogels in net X gevangen, waaronder 2 Grauwe Vliegenvangers.

Dagtotaal (Nieuw geringd / Teruggevangen):
------------------------------------------------------

Pimpelmees 6 / -
Grauwe Vliegenvanger 4 / -
Boerenzwaluw 1 / -
Roodborst 9 / 6
Fitis 16 / 2
Blauwborst spec. 1 / 3
Tjiftjaf 6 / -
Witgesterde Blauwborst - / 1
Kleine Karekiet 3 / 1
Gekraagde Roodstaart 1 / -
Bosrietzanger 1 / -
Heggenmus 1 / -
Spotvogel 4 / -
Vink 4 / -
Winterkoning 3 / 1
Sijs 7 / -
Merel 1 / 1
-----------------------------------------------------
Totaal: 68 nieuw geringd, 15 teruggevangen verdeeld over
17 soorten in 6:15 uren.