vrijdag 18 september 2015

Vlieland 17 September 2015 : spreeuwen en graspiepers.

Bij het opstaan bleek het vanmorgen om 05 uur flink te regenen. Het tikte stevig tegen het slaapkamerraam. Raadplegen van de radarbeelden leerde snel dat het op dat moment niet echt verstandig was om naar de baan te gaan. Dus maar even het passeren van het regengebiedje afgewacht in de Zwaluw en daarna op pad gegaan.
De wind was flink geluwd naar 4 bft en dat was dus totaal anders dan de 7 bft die alle modellen hadden aangegeven. Volgens de radar was de vogeltrek gedurende de nacht nihil en dat bleek in het veld al snel bevestigd te kunnen worden. Totaal geen geritsel in de struiken en vangsten waren al helemaal tegenvallend.
Er viel echter wel volop te genieten van het schouwspel dat zich afspeelde in de polder. Na de meeuwen van gisteren waren het vandaag vooral spreeuwen en graspiepers die het vers gemaaide veld in de polder bezochten en hun kostje bij elkaar scharrelden. Daarnaast ook wel een groepje van circa 30 groenpootruiters, meerdere tureluurs, goudplevieren, zilverplevieren en bontbekpleviertjes. Opmerkelijk genoeg dat daar geen kieviten bijzaten. Tussen al die drukte zaten in steeds meer toenemende aantallen groepjes graspiepers. Van de bezoekers aan de excursie begreep ik later op de ochtend dat deze situatie op het hele eiland zo was. Dat sluit dus het effect tgv het maaien van de polder wel enigszins uit.

Er was vanmorgen een grote onrust onder de spreeuwen merkbaar en tijdens 1 van de rondes langs de netten bleek wel waarom. Ik verraste een sperwer-vrouw die net van plan was om een spreeuw te pakken die ze net daarvoor een net had in gepest. De spreeuw kwam evenals de sperwer met de schrik vrij, ik niet....
De volgende ronde gebeurde dit wederom.
ditmaal hing de sperwer even in het net maar wist zich al snel los te wurmen en ging er met een mooi lopje over de struiken vandoor. Die komt vast nog wel vaker hier kijken of er wat te halen valt.

In de ronde net voor aanvang van de excursie haal ik weer een ijsvogel uit het net. De vogel is al geringd en het blijkt de eerste die we vorige week ringden. Helaas kunnen maar 2 personen deze magnifieke vogel van dichtbij bewonderen.

Vanorgen ben ik er ook achter gekomen dat ik deze twee weken flink ben bedrogen. En dan bedoel ik echt bedrogen.... De hele periode hoorde ik regelmatig een witte kwikstaart op en rond de vinkenbaan en gooide in reactie daarop meteen het geluid van die soort op de MP3-speler. Reactie bleef iedere keer volledig uit en vandaag bleek waarom. Ik zag een koolmees op een topje van een vlierstruik zitten roepen.... perfect het roepje van een witte kwikstaart dus........

Vanavond heb ik in de duinvalleitjes nog even een portie Cranberry's geplukt om morgen mee te nemen naar huis. Toch wel een heel leuk tijdverdrijf met tegen de schemer een houtsnip boven je hoofd rondvliegend...

Voor het eerst sinds een week geeft de vogeltrekradar vanavond ineens toch nachttrek aan, zie de afbeelding hieronder. Spannend wat morgen de voor mij al weer laatste dag zal brengen...


Foto: de metingen van de vogeltrekradar in de afgelopen week. Vrijwel geen nachttrek, maar nu ineens....

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------------

IJsvogel 0 / 1
Tuinfluiter 0 / 1
Winterkoning 0 / 1
Zwartkop 6 / 2
Heggenmus 2 / 0
Spreeuw 7 / 0
Rietzanger 0 / 1
Rietgors 2 / 0
Kleine Karekiet 0 / 2
------------------------------------------------
Totaal: 25 exemplaren, 9 soorten, 7:30 uren

woensdag 16 september 2015

Vlieland : regen en wind teisteren de vangsten.

Tja, een paar dagen geen berichten gepost. Veel viel er dan ook niet te melden.

Zondag 13 September 2015 : de laatste dag voor de weersomslag.

We hebben op deze dag toch eigenlijk best nog wel lekker kunnen vangen, tenminste als je het met het gemiddelde weekverloop tot nu toe vergelijkt.

Deze ochtend was er duidelijk sprake van de eerste invallende zanglijsters en heggenmussen van dit najaar. Van beide soorten vingen we er een paar. In de polder was regelmatig een buizerd aan het rondklooien tussen de meeuwen, ganzen en spreeuwen. Tijdens het letten op invallende vogels in het hout passeert er een smelleken mooi herkenbaar laag over de net-opstelling de polder in. Tot op grote afstand is de vogel te volgen richting het Posthuys. Ook waren er verspreid over de gehele sessie enkele sperwers in de polder aan het rondjagen. eentje zat regelmatig achter de spreeuwen aan en dwong ze, zoals een haai met een school sardientjes doet, om in een compacte bal te gaan vliegen. Die hele actie resulteerde uiteindelijk voor ons in de vangst van 5 spreeuwen in het dijknetje.


Foto: Boompieper (Anthus trivialis), het kenmerk waarop ringers de soort van de graspieper kunnen onderscheiden.

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
-----------------------------------------------

Boompieper 1 / 0
Braamsluiper 1 / 0
Winterkoning 1 / 1
Tuinfluiter 1 / 3
Heggenmus 2 / 1
Zwartkop 39 / 3
Roodborst 1 / 0
Tjiftjaf 1 / 0
Zanglijster 2 / 0
Fitis 5 / 0
Sprinkhaanzanger 0 / 1
Grauwe Vliegenvanger 1 / 0
Rietzanger 2 / 0
Spreeuw 5 / 0
Kleine Karekiet 2 / 1
------------------------------------------------
Totaal: 74 exemplaren, 15 soorten, 10:00 uren


Maandag 14 September 2015 : laten we er maar kort over zijn...

Wind en regen en dat allemaal de hele dag bij herhaling... Kortom, bij het opstaan bleek het al te regenen. Nog maar even lekker weer het bed opgezocht en de rest van de dag doorgebracht met administratief werk en een wandelingetje langs het strand. Peter heeft vandaag het eiland vroegtijdig moetn verlaten wegens privé-omstandigheden thuis.

Aan het eind van de middag is het weer enigszins verbeterd en fiets ik nog even naar de baan voor een paar uurtjes avondpiek opvangen. Op het slag heb ik geluid van de spreeuw afgespeeld omdat zich duidelijk groepen aan het formeren zijn. Op de andere speakers heb ik aanvankelijk de bekende mix van struweelvogels afgespeeld mdt in de schemering tot donker geluid van houtsnip.
Dat had ik net zo goed allemaal niet hoeven doen want het was echt miserabel slecht zoals de aantallen hieronder illustreren.

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
-----------------------------------------------

Zwartkop 2 / 1
Tjiftjaf 0 / 1
-----------------------------------------------
Totaal: 4 exemplaren, 2 soorten, 0:00 uren


Dinsdag 15 September 2015 : Dreigend, regen, heel klein opklaringkje...

Wederom een herhaling van zetten met echt miserabel slecht weer. Kortom, weer niet vroeg naar de baan want kansloos. In de avond luwde het ietsje, de wind zwakte iets af en er waren zowel af en toe kleine opklaringen. op de baan heb ik wederom de geluiden van houtsnip en spreeuw afgespeeld, ditmaal was ik er echt helemaal vergeefs. Niet 1 vogel belandde op de ringtafel.


Foto: uitzicht vanuit het huisje 'de Zwaluw'.

Woensdag 16 September 2015 : de polder wordt gemaaid.
Eindelijk, droog bij opstaan en de wind was ook een stuk minder dan in voorgaande dagen. dus voor het eerst sinds een paar dagen naar de baan gefietst en de netten opengeschoven.
Net nadat alles open stond begon het een beetje te sputteren. Gelukkig werd het al snel weer droog, maar tijdens het lopen van de eerste ronde miezerde het al weer. De eerste ronde leverde 11 vogels op, vooral weer zwartkoppen, maar ook meteen een adulte grasmus met een oudere ring. Naar later blijkt, een vogel uit het seizoen van vorig jaar en ook toen al adult.

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
---------------------------------------------
Waterral 1 / 0
Braamsluiper 1 / 0
Winterkoning 0 / 1
Grasmus 0 / 2
Heggenmus 2 / 0
Tuinfluiter 0 / 2
Zanglijster 1 / 0
Zwartkop 15 / 6
Rietzanger 1 / 1
Rietgors 1 / 0
Kleine Karekiet 1 / 0
---------------------------------------------
Totaal: 35 exemplaren, 11 soorten, 6:00 uren





Foto's : massa's kokmeeuwen en zilvermeeuwen in de derde Kroonspolder.



zondag 13 september 2015

12 September 2015 : Vlieland , een grauw en grijze vogel op een grauw en grijze dag....

Een dag die begon zoals ie eindigde met daartussenin....grauw en grijs. Nadat we ons een klein beetje verslapen hadden jakkerden we in een pikdonkere nacht richting baan. Nou moet ik zeggen dat de wind ons goedgezind was want die was inmiddels na 2 dagen uit de oosthoek naar het zuidoosten gedraaid en we hadden hem dus nog steeds niet tegen.
Verbluffend snel hadden we de netten openstaan en het onder genot van een kop koffie spannende wachten op de eerste ronde kon beginnen. Onmiddellijk na opkomst liet de zon zich nog geen 5 minuten zien en verdween daarna al weer in de grijze wolkenmassa. Daar zou de rest van de dag weinig in veranderen.
Die eerste ronde leverde 13 vogels op en daar zat voor de afwisseling weer een nieuwe soort voor deze week bij. Een Kramsvogel ! Dat is een erg vroege denk je dan al snel, maar dat ligt dit jaar voor deze soort iets anders. In een aantal delen van het land zijn dit jaar kramsvogels vastgesteld in en kort na het broedseizoen. Op Schiermonnikoog werd al in de nazomer een kramsvogel gevangen en hier hing er in de opbouwweek ook al eentje in het net. dit is voor de vinkenbaan dus al de tweede van dit seizoen. Het betrof een adulte vrouw met nog behoorlijk wat bloedspoelen tussen de lichaamsveren. Een paar netten verderop troffen we nog een armpen van een kramsvogel aan en na de gevangen vogel te hebben gecontroleerd concludeerden we dat er tijdelijk ook een tweede exemplaar in dat net had gehangen.


Foto: Kramsvogel (Turdus pilaris). Adulte vrouw, tweede exemplaar voor dit seizoen.

De verdere vangsten bestonden vandaag vooral uit zwartkoppen. De rest was ver in de minderheid. Bonte vliegenvangers en gekraagde roodstaarten hebben we al helemaal niet gezien en ook bij de tuinfluiters lijken de meest fitte vogels te zijn weggetrokken en niet aangevuld. Zichtbare trek was er vandaag ook maar heel beperkt, maar wat wel opviel was dat de meeste van de klein zangertjes die we over zagen komen vliegen van West naar Noordoost vlogen. Zeer waarschijnlijk betrof het hier correctietrek ten gevolge van de uit het zuidwesten en westen optrekkende naderende regen.


Foto: Rups spec. De laatste exemplaren van de grote rupsen die je in Augustus zo vaak in de snavel van een koekoek ziet....

Na de middag heb ik de rustige uurtjes aangegrepen om weer wat werkzaamheden op de baan uit te voeren. daarbij hoorde ik op een gegeven ogenblik in de struiken om mij heen ineens een groepje vuurgoudhaantjes langskomen. Slechts 1 daarvan bleef er in de netten achter en heeft even later dus zijn reis voorzien van een ring kunnen voortzetten.
Tijdens het sluiten van de netten kwam er nog een klein groepje kneuen laag over de struiken vliegen, onmiddellijk gevolgd door een suizend geluid boven onze hoofden.... we zagen vervolgens een boomvalk snel loodrecht omhoog klimmen en wegvliegen....
We vingen vandaag de moddervette bosrietzanger van gisteren nog weer terug. De vogel was zelfs nog zwaarder geworden en woog inmiddels 16,9 gram. hij of zij zal nog op dieet moeten om te voorkomen dat het gewicht ballast zal worden in plaats van brandstof.
Om 14 uur waren alle netten weer gesloten en liep deze vangsessie onder grauwe en grijze omstandigheden ten einde.

Vandaag even geen foto's, de camera is op de baan blijven liggen....


Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
------------------------------------------------

Waterral 1 / 0
Zwartkop 56 / 1
Heggenmus 1 / 0
Tjiftjaf 1 / 0
Roodborst 1 / 0
Fitis 4 / 0
Kramsvogel 1 / 0
Vuurgoudhaan 4 / 0
Bosrietzanger 0 / 1
Groenling 1 / 0
Tuinfluiter 8 / 2
------------------------------------------------
Totaal: 82 exemplaren, 11 soorten, 8:00 uren