maandag 22 juli 2019

22 Juli 2019 : Schiermonnikoog, CES-project, sessie 10 : drinkers en baders.

Gistermiddag zijn we op het eiland gearriveerd en meteen onder heerlijk zomerse condities begonnen met het opzetten van de CES-opstelling. De paden lagen er nog keurig bij na de laatste keer dat de grasmaaier uitgelaten werd dus dat schoot lekker op. Links en rechts werden nog wat Braamtakken weggeknipt ; na het avondeten stonden de laatste netten op hun plek. In de ponyweide liep nog een gezinnetje Fazanten waarvan de 4 jongen al bijna volgroeid waren.
Vanmorgen dus meteen maar CES-periode 10 gedaan. Bij aanvang was het totaal windstil onder volledig gesloten wolkendek. Er was spraken van lichte dauw op de netten zodat die ronde mede daardoor slechts 4 vogels opleverde. De eerste daarvan was wel meteen een Boerenzwaluw. Die zitten duidelijk weer in het riet te slapen want er vlogen er nog meerdere omhoog tijdens het lopen van de ronde. Nadat het kortstondig heel licht had geregend gaf rondje 2 een compleet ander beeld, 37 vogels hingen verspreid door de gehele opstelling. Daarbij zoals te verwachten vooral rietvogels, Fitis en Tjiftjaf. Boven de netopstelling wiekelde een Bruine Kiekendief en liet zich kortstondig een mauwende Buizerd horen. Verder was het behoorlijk stil in het terrein.
De derde ronde was vergelijkbaar met de aantallen vogels, alleen hingen er nu al meer in de bossectie, duidelijk aangetrokken door de poelen met water in de verder droogstaande Glopsloot. Ook de rest van het terrein is kurkdroog. De laatste ronde van deze CESsie werd een echte bad- en drinkronde ; op dat moment waren er weer lekker wat vogels op het water afgekomen. De vangsten bestonden zoals je mag verwachten in deze tijd overwegend uit jonge vogels. Toch zaten er een aantal adulten tussen, maar die terugvangsten gingen niet verder terug dan voorgaand jaar.


De bossectie met flink wat vogels, vooral Vinken en Sijzen.

Bij het sluiten van de netten om 11:45 uur was duidelijk dat er leuke aantallen Sijzen in de toppen van de Elzen zaten, allemaal wachtend op de gelegenheid om zich te laven aan het water in de slootbodem. Erg leuk zulke aantallen in deze tijd van het jaar, ze zullen vast op het eiland gebroed hebben. Wel opmerkelijk om in deze tijd van het jaar die soort als meest geringde vogel op de daglijst te hebben staan...
We vingen van de Sijzen alleen eerstejaars vogels, allen nog in het jeugdkleed.
Nu een paar dagen vangrust om de verdere opstelling open te snoeien, de rest van de netten op te zetten en dan als laatste vangdag van het CES-project CES-periode 11 te draaien.


Foto: De Arnicaweide achter het ringstation.


Foto: Rondbladig Zonnedauw (Drosera rotundifolia).


Foto: Icarusblauwtje (Polyommatus icarus).


Foto: Bruin Zandoogje (Maniola jurtina).


Foto: Kleine rode Weekschild (Rhagonycha fulva).

Dagtotalen ( nieuw geringd / teruggevangen):
----------------------------------------------------------

Blauwborst 4 / 0
Boerenzwaluw 3 / 0
Bosrietzanger 2 / 1
Braamsluiper 1 / 0
Fitis 13 / 3
Grasmus 1 / 0
Heggenmus - / 1
Kleine Karekiet 7 / 1
Koolmees 3 / 1
Merel 3 / 2
Pimpelmees 5 / 2
Roodborst 9 / 3
Sijs 14 / 3
Spotvogel 4 / 0
Tjiftjaf 9 / 1
Tuinfluiter 2 / 0
Vink 12 / 0
Winterkoning 2 / 1
Zwartkop 2 / 0
-----------------------------------------------------------
Totaal 96 nieuw geringd en 19 teruggevangen, is 115 vogels.