zaterdag 23 november 2019

Schiermonnikoog 21 November 2019 : IJspaleis !

Bij de laatste ronde van afgelopen nacht bestond het gehele bestand aan netten in de opstelling al uit planken tussen stokken. De motsneeuw bleek gewoon zware mist te zijn waarna de pareltjes op de netten aanvroren. In secties 5 en 6 resulteerde dit door de zwakke wind in ijsaangroei op de netten en veranderde het in rijp. Vangen van vogels zat er dus even niet in.






Foto´s Het groene Glop als IJspaleis.

Ook de rallenkooien vingen aanvankelijk niets, al was er natuurlijk met slechts -1,4 graden en een gevoelstemperatuur van -4,4 nog geen sprake van bevriezing van het wateroppervlak tussen de struiken. Er vloog wel weer een nieuw groepje Sijzen boven het Elzenbos. Soms gingen ze op één van de bevroren netten zitten.
Om een uur of 10 waren de netten van sectie 1 weer ontdooid en begon het een beetje beter te worden in sectie 2. Buiten het bos zou het echter nog zeker een uur langer duren eer het überhaupt mogelijk was dat er een vogel zich kon vastvliegen in de netten. Dan heb je de beste vanguren van de dag al wel gehad.

De middag bestond dus uit rondjes nul en rondjes met 2 tot 4 vogels van het gebruikelijke palet dat we deze week gemiddeld ook al eerder hebben vangen. Daarbij is een grote bonte Specht nog wel de leukste vangst, beter gezegd terugvangst want het betrof een vogel die vorig jaar is geringd en daarna alleen binnen het CES-project is teruggevangen. Nu dit seizoen is dit de 2e vangst, en beide alleen in het najaar.
In de avonduren staat de oostelijke wind alleen nog lichtjes te blazen in sectie 5 en 6, in de rest van de opstelling is het volkomen windstil. Tijdens de rallencontroles horen we nog 2 rallen in het riet, maar komen we met lege handen thuis. Morgen schijnt het boven nul graden te blijven.

Dagtotaal (Nieuw geringd - Teruggevangen):
------------------------------------------------
Grote Bonte Specht 0 / 1
Heggenmus 1 / 0
Merel 1 / 0
Pimpel 0 / 1
Putter 1 / 0
Sijs 2 / 0
Staartmees 0 / 1
Vink 5 / 0
Waterral 5 / 1
------------------------------------------------
Totaal 15 nieuw geringd en 4 teruggevangen =
Totaal 19 vogels

woensdag 20 november 2019

Schiermonnikoog 20 November 2019 : Mist gevolgd door zon, gevolgd door mist.

Bij het krieken van de dag trokken de weergoden de gordijnen op het eiland dicht. Windstil, koud, zwaar bewolkt, dus de bekende Novembermist…. Vogels reageren daar op door het rustigjes aan te doen, en dat deden ze. Toch was er heel lichtjes aankomst van Merels. We hadden er slechts een enkele van in de netten. De eerste ronde leverde vandaag toch nog weer 7 vogels op. In het Elzenbos zat een Kramsvogel hoog in de bomen te roepen en we hoorden een Keep. Verder was het muisstil en hoorden we slechts de mistdruppels van de bomen op de sloot druppen. De mist was (wederom tegen verwachting in) van korte duur, en voor we het wisten zaten we tegen een uur of 9 in het zonnetje.







Daarna kwam er meteen wat meer beweging en vingen we in de rondjes tot na het middaguur af en toe wat Sijsjes en Vinken. Met de Sijzen zitten we inmiddels niet ver meer van de grens van 1000 exemplaren voor het jaar 2019 af. Vandaag zat er nog weer een erg jong exemplaar tussen met nog een paar jeugdkleedveertjes en restanten van lichaamsrui, ook alle 9 armpendekveren waren nog ongeruid.


Foto: Sijs (Carduelis Spinus) ; man, eerste kalenderjaar met nog enkele kleine dekveertjes uit juveniel kleed.

We hebben afgelopen nacht behoorlijk wat Waterrallen naar het gebied weten te lokken want ze liepen aan alle kanten door het terrein te rennen en aan de poepspetters was goed te zien dat het om leuke aantallen moest zijn gegaan. Bovendien lieten ze zicht ook in de omgeving van het Glop, in de polder en richting Vredenhof goed horen. Afgelopen nacht was er al een voorteken van want kort na middernacht ving ik er nog eentje, liepen er 2 op het pad en hoorde ik er meerdere plonzen in het, helaas voor ons, te natte terrein. De vangsten vielen dus tegen omdat de kooien nog steeds te diep staan; eentje ontsnapte er ons uit een mistnet.


Foto: Waterral (Rallus Aquaticus) ; eerste kalenderjaar in vers postjuveniel kleed.

Rond 15 uur trekt het in korte tijd weer helemaal dicht op het eiland, keldert de temperatuur aanzienlijk en gaan we al vroeg de duisternis in. De laatste ronde levert nog 4 vogels op, waaronder een grote bonte Specht die in de onderste baan van één van de grofmazige netten hangt.
Ardie is nog op bezoek geweest en heeft Hanneke een flesje wijn voor haar verjaardag geschonken, die houdt ons wel warm. In de avonduren wordt er motsneeuw verwacht, maar dat blijft uit. Wel staat er inmiddels een snijdend koud windje uit de zuidoosthoek die de gevoelstemperatuur naar -4,4 graden onder nul drukt. Ik geloof dat ik het hier nog niet eerder heb meegemaakt dat het hier in deze tijd van het jaar kouder is dan in het oosten van ons land; nu dus wel. De mist zal ons waarschijnlijk morgenochtend wel weer parten spelen, maar dat zien we dan wel weer.

Dagtotalen (Nieuw geringd / teruggevangen):
----------------------------------------------

Grote Bonte Specht 1 / 0
Koperwiek 2 / 1
Merel 3 / 1
Putter 2 / 0
Roodborst 0 / 3
Sijs 9 / 2
Staartmees 0 / 1
Vink 9 / 2
Waterral 3 / 1
Winterkoning 1 / 2
-------------------------------------------
Totaal 30 vogels nieuw geringd en 13 terug-
gevangen is 43 vogels.

dinsdag 19 november 2019

Schiermonnikoog 19 November 2019 : Siberische Tjiftjaf !

Wederom een dag die uiteindelijk wat het weer betreft een ander verloop kende dan we aanvankelijk hadden verwacht en ons op hadden ingesteld. Bij vertrek voor de eerste ronde stond er nog maar een heel zwak windje uit Noordwestelijke richting en was de regen van afgelopen nacht in tegenstelling tot de verwachtingen nu al gepasseerd en bleek dat er alleen nog enkele buitjes het eiland op zouden kunnen komen.

De eerste ronde leverde 2 terugvangsten van Waterrallen op, wederom in de Rallenpleinkooi. Verder 2 nieuwe Vinken, en een Roodborst en Winterkoning terug. Veruit de leukste vangst van deze ronde was echter een Siberische Tjiftjaf, Phylloscopus (collibyta) Tristis. Ook nog eens omdat deze in de netbaan boven de baan met geknapte spanlijn hing, het net dat echt prut opgesteld stond dus.




Foto's : Tjiftjaf (Phylloscopus (Collybita) Tristis).

Al snel liepen we de vervolgrondes onder een volledig wolkenloze hemel, alleen rondom het eiland lagen nog wolkenpartijen. Vanaf circa 11 uur kwam er echter weer bewolking opzetten en dat resulteerde rond 12 uur nog in 1 kort buitje. Om 13 uur namen Jan Visser en Marije afscheid van ons en fietsten naar de boot. Afgelopen dagen hadden we zitten filosoferen over de vraag waarom er dit seizoen zo goed als geen Barmsijzen waren, laat staan hier op het eiland Kleine Barmsijzen. Het eerste rondje na hun vertrek leverde, jawel, 4 klein Barmsijzen op…. Een verdubbeling van ons jaartotaal.



Jan meldde vanaf de veerboot dat hij tijdens de fietstocht op het meteoveld de Grote Pieper nog weer had gezien en gehoord. Zelf is mij dat de rest van de middag niet gelukt.
De gehele middag vingen we nog maar slechts een paar vogeltjes waarbij in hijsnet Y (dat de hele dag nog helemaal niks had gevangen) 2 Vinken het net in sprongen op het moment dat wij daar arriveerden.

In de rallenplein-kooi zat in de laatste ronde nog weer een Waterral, wederom een geringde. Verder nog een Roodborst van 20,8 gram !

Dagtotalen (Nieuw geringd / teruggevangen):
---------------------------------------------------

Goudhaan 1 / 0
Kleine Barmsijs 4 / 0
Koperwiek 1 / 2
Merel 1 / 0
Pimpel 2 / 2
Roodborst 0 / 4
Siberische Tjiftjaf 1 / 0
Sijs 5 / 0
Staartmees 0 / 1
Vink 11 / 2
Waterral 0 / 3
Winterkoning 0 / 3
---------------------------------------------------
Totaal 26 vogels nieuw geringd en 17 teruggevangen,
is 43 vogels.

maandag 18 november 2019

Sciermonnikoog 18 November 2019 : Europese Kanarie !

De eerste ronde liepen we met maar één beeld van de verwachtingen voor vandaag : geen vogels en louter blaadjes peuteren ! Zo begon het wel, maar na verdeeld over 2 rondes alles weer bladvrij te hebben gekregen was ook het weer aanzienlijk verbeterd. De wind was wat gaan luwen en het regenfront dat vannacht boven het eiland was binnengeschoven was tegen 09 uur vertrokken. Af en toe druppelde het nog even maar dat waren slechts zeer korte buitjes en dan ook nog van heel lichte regen.
De vangsten vielen inderdaad wat tegen, maar we hadden 2 rondjes met nog weer kleine groepjes Sijzen in vooral hijsnet X. Dat hield ons lekker bezig en de vingers soepel. In het eerste groepje een exemplaar waarbij ik meteen in de hand al voelde hoe opmerkelijk dik de vogel was. Het bleek een echte Boulimia-Sijs te zijn met haast vanzelfsprekend vetgraad 5 en een gewicht van 17,7 gram ! In het Elzenbos hoorden we een Grote Gele Kwikstaart.

De rallenkooien blijven tegenvallen in de vangsten hoewel er toch wel diverse Rallen in het gebied aanwezig zijn. Tijdens één van de rondjes zag ik een Waterral luid plonzend langs 1 van de leiwieken gaan, om vervolgens na een paar meter ineens aan de andere kant van de wiek te staan….. Daar zat dus een gaatje; voorbij was de kans dat deze Waterral een kooi zou tegenkomen.
Gedurende de ochtend zagen we best wel regelmatig een groep Sijzen boven het Elzenbos rondvliegen en tijdens de lunch viel er een groep van circa 100 stuks in in de bomen dierct achter het gebouw. Altijd leuk om dat dan zo door de bovenramen in het gebouw te kunnen zien gebeuren.

De Sijzen van de tweede groep in hijsnet X waren wat talrijker. We hadden ze verzameld in de bewaarkooitjes van het type Ventes Ragas die ik thuis heb gemaakt en afgelopen Zaterdag heb meegenomen. Het uit het net halen van de vogels was zo vlot verlopen dat we bij de ringtafel pas in de gaten hadden dat er eentje uit de bewaarkist tevoorschijn kwam die er net even iets anders uitzag… een kort stomper snaveltje met name en een veel helderder gele stuit…. Een EUROPESE KANARIE ! Goh… nieuwe soort voor de baan en nieuwe handsoort voor ondergetekende. Na het rondje waarin we deze vogels hadden gevangen waren Jan en Marije een stukkie gaan fietsen, dus dit was weer zo'n moment zoals dat zo vaak gaat…. Och, we bellen ze even, dan is Jan zo weer terug op het veldlab. Tuurlijk, bij herhaling : dit nummer is op dit moment niet bereikbaar, the number you have just…. Dus Hanneke op de fiets en maar richting dorp om te kijken of ze te vinden waren. Toch handig als ze aankondigen dat ze naar een galerie wilden gaan. Gelukt dus. Ondertussen belde ik Ardie maar kreeg ook bij hem geen gehoor, die bleek later in gesprek te zijn geweest op z'n vaste lijn. Jammer dan.

De laatste ronde leverde nog slechts een terugvangst van een Koperwiek op en weer 2 Waterrallen in de rallenpleinkooi. Dat waren er aanvankelijk net als eergisteren 3, maar 1 bleek vanuit de hoofdkooi niet door de kiel van één van de opvangkooitjes te passen. Na diverse pogingen draaide de vogel in z'n achteruit terug naar de hoofdkooi, om vervolgesns langs de wand omhoog te klimmen en……. Er tussen deksel en wand vandoor te gaan ! Huh ? Er bleek op dat stuk helemaal niks bevestigd om de kooi sluitend te maken. Foetsie dus. In de avondronde heb ik de kooi verder vangklaar gemaakt. In de avond is er een nieuw regenfront gearriveerd dat al snel overgaat in een buiig karakter met soms echt pit er in. Het wordt er niet leuker op op deze manier. We gaan weer flink natte voeten krijgen in ons vangterrein en zullen weer rallenkooien van onder de waterspiegel moeten tevoorschijn toveren…

Dagtotaal (Nieuw geringd / Teruggevangen):
------------------------------------------

Europese Kanarie 1 / 0
Goudhaan 1 / 0
Keep 1 / 0
Koperwiek 2 / 2
Merel 0 / 1
Pimpel 1 / 1
Putter 2 / 0
Sijs 40 / 1
Staartmees 0 / 1
Vink 3 / 1
Waterral 3 / 1
Winterkoning 0 / 3
------------------------------------------
Totaal 54 vogels nieuw geringd en
11 teruggevangen is 65 vogels.

zondag 17 november 2019

Zondag 17 November 2019 : Schiermonnikoog, windstil en vogelstil...

De eerste ronde werd gelopen onder heerlijke windstille omstandigheden. De aangekondigde terugval van de wind naar 2 bft werd in werkelijkheid dus 0 bft. Achter in sectie 4 knisperde het onder onze voeten en stond de onderste baan van het net met geknapte spanlijn toch strak…. Verspreid door de opstelling toch een paar vogeltjes en met 6 stuks zeker een verdubbeling ten opzichte van de 3 vogels die gisteren in de eerste ronde gevangen werden. In de Berkenrand van sectie 6 naar 7 zat een flinke groep Staartmezen die na een kort alarm alle kanten op spoten, meteen daarna gevolgd door een overschietende Sperwer-vrouw.
Vandaag wederom helemaal geen lijsters in het terrein en dat is ook niet zo gek met de watermassa die er nu staat. Later op de ochtend ontsnapte een Sperwer in sectie 6; die had in onze ogen toch beter in een grofmazig net kunnen gaan hangen….
We vingen een Winterkoning terug met een oudere ring. Bleek te zijn geringd op 8 Augustus 2017 en sindsdien in de tussentijd nooit vaker, tot vandaag dus.

De Vinken kwamen vandaag met meerdere naar het pad onder de Elzen waar het al lekker vol begint te raken met Elzenzaad, af en toe ook een Keep ertussen met daarbij ook een knoepert van een adulte man. Zo ook een klein wolkje Sijzen. Jan haalde een groepje van 8 stuks op van rond de Ebelbrug, 6 zaten in het lage net en 2 in het hijsnet aldaar.

Door de aanweigheid van ringmaat Holmer hebben Hanneke en ik na de middag nog even het Westerstrand kunnen bezoeken in een poging om het skelet en schedel van een vrijwel zekere Zwarte Zeekoet te bergen die daar gisteren tijdens een telling door Holmer was gevonden. Het was een heerlijke wandeling, maar we vonden niet waar we voor kwamen. Wel resten van 2 dode Gewone Zeehonden. Als je ineens voor zo'n oud kadaver staat realiseer je je ineens waarom die ene Grote Mantelmaauw toch zo op een afstandje klagelijk staat te mauwen....

Zoals te doen gebruikelijk werd het in de middag heeeeel erg rustig, maar toch geen nulrondes. In die tijd even gewerkt aan het scherper zetten van 1 van de rallenkooien, de anderen volgen later. Hopelijk is daar morgen meer tijd voor want het ziet er naar uit dat we dan niet de hele dag zullen kunnen vangen omdat er een langdurig regenfront uit Oost op ons aan komt schuiven.

Dagtotaal (Nieuw geringd / Teruggevangen):
---------------------------------------------

Goudhaan 1 / 0
Heggenmus 0 / 2
Keep 2 / 0
Koolmees 0 / 3
Koperwiek 1 / 0
Pimpel 0 / 1
Putter 1 / 2
Roodborst 1 / 5
Sijs 13 / 0
Vink 13 / 1
Waterral 0 / 1
Winterkoning 1 / 4
Zwartkop 1 / 0
----------------------------------------------
Totaal 34 nieuw geringd en 19 teruggevangen =
53 vogels in 13 soorten.