zondag 18 november 2018

Schiermonnikoog 18 November 2018 : Siberische Tjiftjaf en Buizerd !

Uitgebreide vorst aan de grond ! Vooral in het open terreindeel waren de netten tot de tweede netbaan bevroren. Niet zwaar berijpt, zoveel vocht kon de bodem niet afstaan….
Er kwamen weer lichte aantallen Merels en Koperwieken binnenvallen, maar dat vloog vooral over het Glop heen en meteen door. In de netten wel weer een aantal Roodborsten verdeeld door de opstelling. De rallen waren ook weer op sjouw geweest vannacht, de eerste ronde langs de kooien leverde maar liefst 9 nieuwe exemplaren op. In de achterste hoek bij het voormalige Meteoveld hoorde ik tijdens het uithalen van een Roodborst een Siberische Tjiftjaf meermalen roepen. De vogel was zeer actief door de struiken aan het scharrelen.

Rondom de grofmazige netten onder de Eiken bleek het een onrustig gedoe te zijn. Ik trof 3 Merels in 1 net aan, maar 1 bleek er al een bout van een vervolgens ontsnapte roofvogel te zijn. Tijdens het uithalen van de andere vogels hoorde ik boven mij de herkenbare duivenflap van een Havik. Het bleek een mooie adulte man te zijn die op de Merels zat te loeren. Vervolgens kwam er tussen de takkenrillen en de struiken naast sectie 7 nog een Buizerd van de grond met ook een Merel als prooi. De vogel vloog weg richting Meteoveld en schampte daar het achterste grofmazige net….
In totaal leverde deze eerste ronde vrijwel de helft van het dagtotaal van gisteren op; dat geeft de burger moed voor de rest van de dag….
Vergeefse hoop, want de tweede ronde leverde 'slechts' 3 vangsten op, een Roodborst… een Buizerd en een Siberische Tjiftjaf……. Ha ! In aantallen kon het meer, in soorten kon het minder…. De Buizerd hing keurig bij de Merelbout van de eerste ronde en had er voordat hij in het net belandde nog eerst van kunnen snoepen. De krop zat lekker vol, en bevatte zeer waarschijnlijk de Merel die hij in de eerste ronde al had verorberd. Ondanks de invallende kou heb ik er tot nu toe van opgekeken dat dit nog totaal geen aankomst van Houtsnippen lijkt te hebben opgeleverd, ik heb ze tenminste nog niet gezien…. En vandaag is het uitgesproken stil met kleine zangertjes, om over de Barmsijzen nog maar weer te blijven zwijgen…
Ruud en Mirjam zijn na de vangst van de Buizerd snel telefonisch te bereiken en arriveren in zeer korte tijd na onderbreking van hun ochtendbezoekje aan de Vredenhof. Ruud kan voor het eerst een levende Buizerd loslaten en is als de Koning zo rijk…



De rest van de dag loopt overwegend uitgesproken vlak met amper nog vangsten. Wel nog weer een midden op de dagronde met weer 4 waterrallen tegelijkertijd, en een Houtduif in de hoek van sectie 1 en 2. Ook de daglichtsluitende ronde is met 1 Merel weer uitgesproken tegenvallend, het terrein lijkt weer leeg.

Dagtotalen (Nieuw geringd / teruggevangen):
--------------------------------------------

Buizerd 1 / 0
Goudhaan 1 / 1
Houtduif 1 / 0
Koolmees 1 / 0
Merel 7 / 2
Roodborst 6 /0
Siberische Tjiftjaf 1 / 0
Waterral 15 / 0
Heggenmus 0 / 1
Koperwiek 0 / 1
Pimpel 0 / 2
Staartmees 0 / 4
---------------------------------------------
Totaal 33 vogels nieuw geringd en 11 terug-
gevangen is 44 vogels.

Geen opmerkingen: