maandag 12 november 2018

Schiermonnikoog 12 November 2018 : Een troosteloos en leeg Groene Glop...

Gistermiddag aan het eind van de middag een dag later dan gepland in het Glop gearriveerd omdat Hanneke afgelopen week ziek was geworden. Ze heeft alle moed bijeengeraapt en het toch aangedurfd om naar Schier af te reizen om daar verder uit te zieken. Waar kun je dat uiteindelijk ook beter dan op zo'n plek......
In de avonduren de rallenkooien weer vangklaar gezet en het geluid aangezwengeld. Het was bij het lopen van de laatste rallenronde zelfs even helder in het oosten. Rallen lieten het echter totaal afweten en het was ook muisstil in het vangterrein.
Vanmorgen bleek het niet veel anders te zijn. Muisstil bedoel ik dan… Wat het weer betreft waren de gordijnen weer dichtgeschoven en miezerde het bij absolute windstilte. In de rallenkooien slechts 1 waterral die mij tot waanzin dreef door tot 6 maal toe van het ene opvangkooitje naar het andere te rennen, net op het moment dat je het klepje hebt geopend om de ral er uit te halen…. Wel goed voor je fitness overigens.
Ik hoorde wel een paar maal een groep Staartmezen door het terrein komen maar heb ze niet goed kunnen bekijken. Hanneke had dat bij het gebouw wel kunnen doen en kon bevestigen dat er weer witkoppen bij zaten.

In de tweede ronde heb ik de grofmazige netten opengeschoven en na de middag ben ik langzaamaan begonnen met het openschuiven van de overige mistnetten omdat het vanaf circa 13 uur droger werd en er zelfs af en toe een opklarinkje sprankelde. Het openschuiven bleek nog geen sinecure want de netten waren dichtgezet tot touwslagersniveau. Aan het eind van de middag staat daarom nog niet alles weer vangklaar, maar kunnen we vangen met circa 400 meter. In het bos vang ik 2 geringde Roodborsten en in de eerste meter van de 600 meter tellende opstelling hing een mooi grijzige ongeringde Winterkoning met vetgraad 2, vast niet van hier. De grofmazige netten leverden tussen de rijkelijk zwaartekrachtbeproefende Eikenblaadjes nog een eerstejaars Sperwer-man op. Goed op gewicht en een fel dondertje. In de polder werd vandaag de hele dag gejaagd; veel onrust onder de ganzen en overige vogels en daarbovenop volgde in de late avondschemer nog het afsteken van vuurwerk aan de overkant van de weg
Het werd mij niet echt duidelijk of er iets speciaals te vieren viel of dat dit ook met vogels verjagen te maken had. Maar ja, in een land waarin alles schijnt te moeten kunnen kijk je nergens meer van op. Vele Goudplevieren vlogen daarop rondjes boven het Glop. In de avonduren speelt het rallengeluid weer, maar levert vooralsnog nog niets op. Het kan haast niet anders dan morgen een betere dag worden….

Dagtotalen (Nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------

Koperwiek - / 1
Roodborst - / 2
Sperwer 1 / -
Waterral 1 / -
Winterkoning 1 / -
-------------------------------------------
Totaal 3 nieuw geringd en 3 teruggevangen
is 6 vogels in uren.

Geen opmerkingen: