zondag 9 oktober 2016

Vlieland 9 Oktober 2016 : we're in for a surprise....

And got it !!!!!!!!!!!

Op inmiddels verzoek en aandringen als prepublicatie van deze blogpost een serietje foto's van onze vangst van de dag, van het jaar, van het bestaan van de VRS 3e KP Vlieland ????

En dan was ik eerder dit najaar onder de indruk van de vangst van een exemplaar in Falsterbo en sprak thuis nog uit : "dat zou wat zijn......" Selffulfilling prophecy?

We hebben een zeer vermoedelijke Stejnegeri's Roodborsttapuit !
Foto's : Stejnegers Roodborsttapuit; Saxicola stejnegeri


Foto: Baardman, man ; Panurus biarmicus.


Foto : oh ja, dat gebeurde ook nog.... een Zwartkop met een Hiddensee-ring.


Foto : een wazige, bevlekte foto (insect in de lens), maar wel van een bijzonder natuurfenomeen, een uit elkaar splitsende dubbele regenboog.


Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen) :
------------------------------------------------------------

Waterhoen 1 / -
Merel 57 / -
Pimpelmees - / 1
Koperwiek 34 / -
Koolmees - / 1
Zanglijster 34 / -
Baardman 1 / -
Roodborst 152 / 19
Tjiftjaf 14 / -
Roodborsttapuit, ssp Stejnegeri 1 / -
Bladkoning 3 / -
Heggenmus 14 / 1
Zwartkop 52 / 4
Graspieper 4 / -
Goudhaan 67 / 2
Keep 4 / -
Winterkoning 4 / 1
Rietgors 3 / -
-------------------------------------------------------------
Totaal: 474 exemplaren, 18 soorten, 9:00 uren

Vlieland 7 en 8 Oktober 2016 : bingo, een eiland vol met vogels.

& Oktober 2016 : van tradities en bagageperikelen :
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hanneke heeft mij ivm de vele bagage met de auto naar Harlingen gebracht en met de middagboot ben ik gelijktijdig met ringmaat Holmer Vonk op Vlieland aangekomen voor de jaarlijkse traditionele Oktoberperiode. Na een overtocht op een flink volle veerboot de bagage afgegeven bij vervoerder Zeelen (Folkert Janssens stond bij de bus en wist meteen wat dat lange pakket van 2 meter betekende...) en snel in het dorp de al even traditionele betalende versie van drie kwartier gratis boodschappen doen uitgevoerd... Marc van der Aa was al met de ochtendboot gearriveerd en had inmiddels al op een al even traditionele manier zijn bakkersmand op de fiets gevuld met..... brood en kwam ons tegemoet in de Dorpsstraat. Vervolgens begaf ik mij naar de haven om daar de bus te pakken richting de West. Bij de veerterminal trof ik echter onze voorganger Gerrit Bochem die net zijn assistent naar de boot bracht en mij dus een lift naar de west kon geven... en zo stond ik 10 minuten later al op de baan waar meteen de overdracht al kon plaatsvinden. Bij het zien van de vele vogels in de randjes van het pad en over de toppen van de struiken kon ik het natuurlijk niet lang meer volhouden en moesten de mistnetten uiteindelijk toch maar opengeschoven worden. Dat doende hoorde ik na een kwartiertje ineens een motorisch geluid in de richting van de vinkershut.
Gerrit zou wel iets vergeten zijn..... Op het moment dat alles openstond en ik de hut binnenliep stond daar echter volledig onverwachts het extra pakket van 2 meter lengte..... oftewel 8 extra lange mistnetstokken ! Reuze bedankt Folkert !
De eerste ronde langs de netten leverde meteen een zwik roodborsten op, alsmede meteen ook maar een beflijster... Holmer kwam nog spullen brengen (ik had nog helemaal niks van mijn overige bagage, alsmede mijn fiets...) en kwam assisteren. Tot in het donker sprokkelden we in een paar rondjes op die manier nog 133 vogels bij elkaar. Een goed avondje trainingskamp dus. dat zou in combinatie met de weersverwachting heel goede perspectieven kunnen bieden voor de dag van morgen.

Dagtotaal (nieuw geringd / terug gevangen) :
-------------------------------------------------

Bokje 1 -
Koperwiek 12 -
Tjiftjaf 5 -
Zanglijster 22 -
Zwartkop 8 -
Roodborst 50 5
Goudhaan 4 -
Graspieper 1 -
Winterkoning 1 -
Beflijster 1 -
Keep 3 -
Merel 12 1
Rietgors 2 -
-------------------------------------------------
Totaal: 133 exemplaren, 14 soorten, 2:30 uren


Zaterdag 8 Oktober 2016 : bingo.... werk aan de winkel.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Met zeeeeer hooggespannen verwachtingen togen we om 05 uur naar de baan om alles in gereedheid te brengen voor onze eerste volle vangdag van deze periode van 2 weken.
Al in het vroegste deel van de ochtendschemer begon het in het hout en rond het slag vol te lopen met roodborsten en lijsters. De eerste ronde was dan ook meteen goed aan e bak. Overal vogels en heel goede vangstverdeling door de gehele opstelling met vanzelfsprekend wel een paar plaatsen waar de mistnetten notenbalken in een muziekboek leken. Marc mistte in het dijknetje al meteen een Smelleken dat bij naderen uit de onderste baan van het netje rolde... jammer de pammer !
de rest van de dag hoef ik amper te beschrijven want het was een gestage stroom van aanvoer en doortrek van vogels. Geen moment zaten we in de ringhut zonder te verwerken vogels. Het ging maar door, tot ons ieders genoegen, vermaak en opwinding. Meteen zouden we een dagtotaal bereiken waarvan menig vogelringer zou zeggen : "we hadden een goede week". De foto's en totalen spreken verder voor zich...
Tussen de stevige aantallen roodborsten, zwartkoppen, zanglijsters en merels bevond zich ook nog de 5e bruine Boszanger in het bestaan van het VRS, de 5e Klapekster en verder nog de 13e Bladkoning van het seizoen, twee Beflijsters en een prachtige eerstejaars Klapekster.
In het tweede deel van de middag werd het dreigender in de lucht en kondigde weeronline een naderend regengebied aan. Uit voorzorg hebben we een aantal netten die ver weg staan gesloten. Dat scheelt veel tijd in lopen en een wat minder nat pak.
Aan het eind van de middag werden we verrast door een groep van zo'n 55 boerenzwaluwen die duidelijk ergens in de nabije omgeving van de Vinkenbaan zijn gaan zitten slapen. Waar, dat hebben we gemist, 1 boerenzwaluw belandde echter toch nog op de ringtafel...
Foto's : Klapekster (Lanius excubitor), 1e kalenderjaar.
Foto's ; Bruine Boszanger (Phylloscopus fuscatus)


Foto: Beflijster (Turdus torquatus)


Foto: dreigende wolkenluchten aan het eind van een drukke dag. En nog zat het er nog niet op !


Dagtotaal (nieuw geringd / terug gevangen) :
-------------------------------------------------

Waterral 1 -
Braamsluiper 1 -
Houtsnip 1 -
Goudhaan 90 -
Klapekster 1 -
Winterkoning 9 1
Pimpelmees 1 3
Beflijster 2 -
Koolmees - 2
Merel 96 2
Boerenzwaluw 1 -
Koperwiek 61 -
Tjiftjaf 37 1
Zanglijster 60 -
Bruine Boszanger 1 -
Roodborst 165 32
Bladkoning 2 -
Heggenmus 29 1
Zwartkop 71 -
Graspieper 3 -
Tuinfluiter - 1
Rietgors 5 -
-------------------------------------------------
Totaal: 680 exemplaren, 22 soorten, 12:30 uren

Vlieland : 7 t/m 16 September 2016.

Oeps, aan dit resterende verslag van 2 enorm geslaagde weken moet nooooodig verder gewerkt worden...