dinsdag 30 oktober 2018

Vlieland 27 Oktober 2018 : Volop vogels, maar tijd om naar huis te gaan.

We hadden het de afgelopen dagen eigenlijk al zien aankomen. Het weersysteem was dusdanig aan het veranderen dat er weer ideale omstandigheden waren voor nieuwe aankomst op onze kust. En zo geschiedde. Na de inleiding die we gisteren hadden begon vandaag meteen in de schemer het aantal invallende vogels meteen al toe te nemen.

Op het moment dat ik mijn extra geluidsspeler bij de achterste netten had neergelegd en terugliep naar de ringhut kon ik al de nodige vogels verzamelen. Vooral Merels en Koperwieken. Ondertussen had Holmer op het slag al een klap kunnen maken met ook een drietal Merels.

De eerste officiële rond leverde vanzelfsprekend meteen nog meer vogels op. Daarbij trof ik in één van de netten langs het dijkje een vogel waarbij in m'n hoofd die eerste jizz meteen zei : dat zal toch niet een bonte Vliegenvanger zijn? Jawel hoor... toch wel. Nooit eerder heb ik zo laat in Oktober nog met deze soort in handen gestaan. De zoveelste soort die in een jaar met weer zoals we nu al zo lang ervaren nog lange tijd in onze regio doorbrengt terwijl ze normaal al lang en breed weg zijn, kleine Karekiet, Tuinfluiter, Fitis, Sperwergrasmus en nu dus bonte Vliegenvanger.

Foto: bonte Vliegenvanger, (Ficedula hypoleuca), vrouw eerste kalenderjaar.

Verder bij die ronde nog een Merel-vrouw met aan de rechterpoot een ring. Dan weet je in een periode met 2 links-ringende ringers al zeker dat je een leuke in handen hebt. In dit geval betreft het na de Duitse en Zweedse Merel nu een tweede Merel met een Britse ring... Dat is een bovengemiddelde score aan buitenlandse ringen bij Merels in een periode van 2 weken. En al helemaal als je ziet dat we nog niet eens superveel Merels hebben gevangen tot nu toe.


Foto: LONDON-ring aan een Merel (Turdus Merula), vrouw, na 1e kalenderjaar.

Het wordt stevig doorwerken met het aantal vogels dat uit de netten gehaald is en op het slag beginnen meer en meer Merels en Kramsvogels zich flink tegoed te doen aan de Appels. Wij kunnen slechts toezien want we moeten immers de veerboot nog halen..... Om 9 uur begint Berry Striekwold maar alvast met het sluiten van de netten, al doende ondertussen vogels uithalend. En wederom kunnen wij het slagnet niet dichtslaan.....


Foto: Merels en Kramsvogels op het slag. Maar vangen kunnen we ze niet meer....


Foto: Flinke Spreeuwen- en lijstertrek in het eerste ochtendlicht.

Om 10:45 uur verlaten we de vinkenbaan met alle netten gesloten. Onze opvolgers komen met de boot waar wij mee vertrekken dus dat komt even niet handig uit.
Wij kunnen terugkijken op wederom een fantastische 2 weken ringen op Vlieland. Ieder jaar is het in Oktober op z'n eigen manier wel weer bijzonder, of het nou is met grote aantallen, veel buitenlanders, nieuwe baansoorten of zeldzaamheden. Dit jaar zat het bijzondere vooral in het algemene... en dan wel 2 nieuwe baansoorten van algemeen voorkomende vogelsoorten, de Buizerd en de Kerkuil, en een heel bijzondere terugvangst van een voor Oktober algemene soort, de Koperwiek. En dan niet te vergeten na 44 jaar een wenssoort als nieuwe handsoort, de Raddes Boszanger. Het blijft verbazingwekkend dat vogelringwerk.Geen opmerkingen: