zondag 17 november 2019

Zondag 17 November 2019 : Schiermonnikoog, windstil en vogelstil...

De eerste ronde werd gelopen onder heerlijke windstille omstandigheden. De aangekondigde terugval van de wind naar 2 bft werd in werkelijkheid dus 0 bft. Achter in sectie 4 knisperde het onder onze voeten en stond de onderste baan van het net met geknapte spanlijn toch strak…. Verspreid door de opstelling toch een paar vogeltjes en met 6 stuks zeker een verdubbeling ten opzichte van de 3 vogels die gisteren in de eerste ronde gevangen werden. In de Berkenrand van sectie 6 naar 7 zat een flinke groep Staartmezen die na een kort alarm alle kanten op spoten, meteen daarna gevolgd door een overschietende Sperwer-vrouw.
Vandaag wederom helemaal geen lijsters in het terrein en dat is ook niet zo gek met de watermassa die er nu staat. Later op de ochtend ontsnapte een Sperwer in sectie 6; die had in onze ogen toch beter in een grofmazig net kunnen gaan hangen….
We vingen een Winterkoning terug met een oudere ring. Bleek te zijn geringd op 8 Augustus 2017 en sindsdien in de tussentijd nooit vaker, tot vandaag dus.

De Vinken kwamen vandaag met meerdere naar het pad onder de Elzen waar het al lekker vol begint te raken met Elzenzaad, af en toe ook een Keep ertussen met daarbij ook een knoepert van een adulte man. Zo ook een klein wolkje Sijzen. Jan haalde een groepje van 8 stuks op van rond de Ebelbrug, 6 zaten in het lage net en 2 in het hijsnet aldaar.

Door de aanweigheid van ringmaat Holmer hebben Hanneke en ik na de middag nog even het Westerstrand kunnen bezoeken in een poging om het skelet en schedel van een vrijwel zekere Zwarte Zeekoet te bergen die daar gisteren tijdens een telling door Holmer was gevonden. Het was een heerlijke wandeling, maar we vonden niet waar we voor kwamen. Wel resten van 2 dode Gewone Zeehonden. Als je ineens voor zo'n oud kadaver staat realiseer je je ineens waarom die ene Grote Mantelmaauw toch zo op een afstandje klagelijk staat te mauwen....

Zoals te doen gebruikelijk werd het in de middag heeeeel erg rustig, maar toch geen nulrondes. In die tijd even gewerkt aan het scherper zetten van 1 van de rallenkooien, de anderen volgen later. Hopelijk is daar morgen meer tijd voor want het ziet er naar uit dat we dan niet de hele dag zullen kunnen vangen omdat er een langdurig regenfront uit Oost op ons aan komt schuiven.

Dagtotaal (Nieuw geringd / Teruggevangen):
---------------------------------------------

Goudhaan 1 / 0
Heggenmus 0 / 2
Keep 2 / 0
Koolmees 0 / 3
Koperwiek 1 / 0
Pimpel 0 / 1
Putter 1 / 2
Roodborst 1 / 5
Sijs 13 / 0
Vink 13 / 1
Waterral 0 / 1
Winterkoning 1 / 4
Zwartkop 1 / 0
----------------------------------------------
Totaal 34 nieuw geringd en 19 teruggevangen =
53 vogels in 13 soorten.

Geen opmerkingen: