zaterdag 23 november 2019

Schiermonnikoog 21 November 2019 : IJspaleis !

Bij de laatste ronde van afgelopen nacht bestond het gehele bestand aan netten in de opstelling al uit planken tussen stokken. De motsneeuw bleek gewoon zware mist te zijn waarna de pareltjes op de netten aanvroren. In secties 5 en 6 resulteerde dit door de zwakke wind in ijsaangroei op de netten en veranderde het in rijp. Vangen van vogels zat er dus even niet in.






Foto´s Het groene Glop als IJspaleis.

Ook de rallenkooien vingen aanvankelijk niets, al was er natuurlijk met slechts -1,4 graden en een gevoelstemperatuur van -4,4 nog geen sprake van bevriezing van het wateroppervlak tussen de struiken. Er vloog wel weer een nieuw groepje Sijzen boven het Elzenbos. Soms gingen ze op één van de bevroren netten zitten.
Om een uur of 10 waren de netten van sectie 1 weer ontdooid en begon het een beetje beter te worden in sectie 2. Buiten het bos zou het echter nog zeker een uur langer duren eer het überhaupt mogelijk was dat er een vogel zich kon vastvliegen in de netten. Dan heb je de beste vanguren van de dag al wel gehad.

De middag bestond dus uit rondjes nul en rondjes met 2 tot 4 vogels van het gebruikelijke palet dat we deze week gemiddeld ook al eerder hebben vangen. Daarbij is een grote bonte Specht nog wel de leukste vangst, beter gezegd terugvangst want het betrof een vogel die vorig jaar is geringd en daarna alleen binnen het CES-project is teruggevangen. Nu dit seizoen is dit de 2e vangst, en beide alleen in het najaar.
In de avonduren staat de oostelijke wind alleen nog lichtjes te blazen in sectie 5 en 6, in de rest van de opstelling is het volkomen windstil. Tijdens de rallencontroles horen we nog 2 rallen in het riet, maar komen we met lege handen thuis. Morgen schijnt het boven nul graden te blijven.

Dagtotaal (Nieuw geringd - Teruggevangen):
------------------------------------------------
Grote Bonte Specht 0 / 1
Heggenmus 1 / 0
Merel 1 / 0
Pimpel 0 / 1
Putter 1 / 0
Sijs 2 / 0
Staartmees 0 / 1
Vink 5 / 0
Waterral 5 / 1
------------------------------------------------
Totaal 15 nieuw geringd en 4 teruggevangen =
Totaal 19 vogels

Geen opmerkingen: