maandag 18 november 2019

Sciermonnikoog 18 November 2019 : Europese Kanarie !

De eerste ronde liepen we met maar één beeld van de verwachtingen voor vandaag : geen vogels en louter blaadjes peuteren ! Zo begon het wel, maar na verdeeld over 2 rondes alles weer bladvrij te hebben gekregen was ook het weer aanzienlijk verbeterd. De wind was wat gaan luwen en het regenfront dat vannacht boven het eiland was binnengeschoven was tegen 09 uur vertrokken. Af en toe druppelde het nog even maar dat waren slechts zeer korte buitjes en dan ook nog van heel lichte regen.
De vangsten vielen inderdaad wat tegen, maar we hadden 2 rondjes met nog weer kleine groepjes Sijzen in vooral hijsnet X. Dat hield ons lekker bezig en de vingers soepel. In het eerste groepje een exemplaar waarbij ik meteen in de hand al voelde hoe opmerkelijk dik de vogel was. Het bleek een echte Boulimia-Sijs te zijn met haast vanzelfsprekend vetgraad 5 en een gewicht van 17,7 gram ! In het Elzenbos hoorden we een Grote Gele Kwikstaart.

De rallenkooien blijven tegenvallen in de vangsten hoewel er toch wel diverse Rallen in het gebied aanwezig zijn. Tijdens één van de rondjes zag ik een Waterral luid plonzend langs 1 van de leiwieken gaan, om vervolgens na een paar meter ineens aan de andere kant van de wiek te staan….. Daar zat dus een gaatje; voorbij was de kans dat deze Waterral een kooi zou tegenkomen.
Gedurende de ochtend zagen we best wel regelmatig een groep Sijzen boven het Elzenbos rondvliegen en tijdens de lunch viel er een groep van circa 100 stuks in in de bomen dierct achter het gebouw. Altijd leuk om dat dan zo door de bovenramen in het gebouw te kunnen zien gebeuren.

De Sijzen van de tweede groep in hijsnet X waren wat talrijker. We hadden ze verzameld in de bewaarkooitjes van het type Ventes Ragas die ik thuis heb gemaakt en afgelopen Zaterdag heb meegenomen. Het uit het net halen van de vogels was zo vlot verlopen dat we bij de ringtafel pas in de gaten hadden dat er eentje uit de bewaarkist tevoorschijn kwam die er net even iets anders uitzag… een kort stomper snaveltje met name en een veel helderder gele stuit…. Een EUROPESE KANARIE ! Goh… nieuwe soort voor de baan en nieuwe handsoort voor ondergetekende. Na het rondje waarin we deze vogels hadden gevangen waren Jan en Marije een stukkie gaan fietsen, dus dit was weer zo'n moment zoals dat zo vaak gaat…. Och, we bellen ze even, dan is Jan zo weer terug op het veldlab. Tuurlijk, bij herhaling : dit nummer is op dit moment niet bereikbaar, the number you have just…. Dus Hanneke op de fiets en maar richting dorp om te kijken of ze te vinden waren. Toch handig als ze aankondigen dat ze naar een galerie wilden gaan. Gelukt dus. Ondertussen belde ik Ardie maar kreeg ook bij hem geen gehoor, die bleek later in gesprek te zijn geweest op z'n vaste lijn. Jammer dan.

De laatste ronde leverde nog slechts een terugvangst van een Koperwiek op en weer 2 Waterrallen in de rallenpleinkooi. Dat waren er aanvankelijk net als eergisteren 3, maar 1 bleek vanuit de hoofdkooi niet door de kiel van één van de opvangkooitjes te passen. Na diverse pogingen draaide de vogel in z'n achteruit terug naar de hoofdkooi, om vervolgesns langs de wand omhoog te klimmen en……. Er tussen deksel en wand vandoor te gaan ! Huh ? Er bleek op dat stuk helemaal niks bevestigd om de kooi sluitend te maken. Foetsie dus. In de avondronde heb ik de kooi verder vangklaar gemaakt. In de avond is er een nieuw regenfront gearriveerd dat al snel overgaat in een buiig karakter met soms echt pit er in. Het wordt er niet leuker op op deze manier. We gaan weer flink natte voeten krijgen in ons vangterrein en zullen weer rallenkooien van onder de waterspiegel moeten tevoorschijn toveren…

Dagtotaal (Nieuw geringd / Teruggevangen):
------------------------------------------

Europese Kanarie 1 / 0
Goudhaan 1 / 0
Keep 1 / 0
Koperwiek 2 / 2
Merel 0 / 1
Pimpel 1 / 1
Putter 2 / 0
Sijs 40 / 1
Staartmees 0 / 1
Vink 3 / 1
Waterral 3 / 1
Winterkoning 0 / 3
------------------------------------------
Totaal 54 vogels nieuw geringd en
11 teruggevangen is 65 vogels.

Geen opmerkingen: