woensdag 20 november 2019

Schiermonnikoog 20 November 2019 : Mist gevolgd door zon, gevolgd door mist.

Bij het krieken van de dag trokken de weergoden de gordijnen op het eiland dicht. Windstil, koud, zwaar bewolkt, dus de bekende Novembermist…. Vogels reageren daar op door het rustigjes aan te doen, en dat deden ze. Toch was er heel lichtjes aankomst van Merels. We hadden er slechts een enkele van in de netten. De eerste ronde leverde vandaag toch nog weer 7 vogels op. In het Elzenbos zat een Kramsvogel hoog in de bomen te roepen en we hoorden een Keep. Verder was het muisstil en hoorden we slechts de mistdruppels van de bomen op de sloot druppen. De mist was (wederom tegen verwachting in) van korte duur, en voor we het wisten zaten we tegen een uur of 9 in het zonnetje.







Daarna kwam er meteen wat meer beweging en vingen we in de rondjes tot na het middaguur af en toe wat Sijsjes en Vinken. Met de Sijzen zitten we inmiddels niet ver meer van de grens van 1000 exemplaren voor het jaar 2019 af. Vandaag zat er nog weer een erg jong exemplaar tussen met nog een paar jeugdkleedveertjes en restanten van lichaamsrui, ook alle 9 armpendekveren waren nog ongeruid.


Foto: Sijs (Carduelis Spinus) ; man, eerste kalenderjaar met nog enkele kleine dekveertjes uit juveniel kleed.

We hebben afgelopen nacht behoorlijk wat Waterrallen naar het gebied weten te lokken want ze liepen aan alle kanten door het terrein te rennen en aan de poepspetters was goed te zien dat het om leuke aantallen moest zijn gegaan. Bovendien lieten ze zicht ook in de omgeving van het Glop, in de polder en richting Vredenhof goed horen. Afgelopen nacht was er al een voorteken van want kort na middernacht ving ik er nog eentje, liepen er 2 op het pad en hoorde ik er meerdere plonzen in het, helaas voor ons, te natte terrein. De vangsten vielen dus tegen omdat de kooien nog steeds te diep staan; eentje ontsnapte er ons uit een mistnet.


Foto: Waterral (Rallus Aquaticus) ; eerste kalenderjaar in vers postjuveniel kleed.

Rond 15 uur trekt het in korte tijd weer helemaal dicht op het eiland, keldert de temperatuur aanzienlijk en gaan we al vroeg de duisternis in. De laatste ronde levert nog 4 vogels op, waaronder een grote bonte Specht die in de onderste baan van één van de grofmazige netten hangt.
Ardie is nog op bezoek geweest en heeft Hanneke een flesje wijn voor haar verjaardag geschonken, die houdt ons wel warm. In de avonduren wordt er motsneeuw verwacht, maar dat blijft uit. Wel staat er inmiddels een snijdend koud windje uit de zuidoosthoek die de gevoelstemperatuur naar -4,4 graden onder nul drukt. Ik geloof dat ik het hier nog niet eerder heb meegemaakt dat het hier in deze tijd van het jaar kouder is dan in het oosten van ons land; nu dus wel. De mist zal ons waarschijnlijk morgenochtend wel weer parten spelen, maar dat zien we dan wel weer.

Dagtotalen (Nieuw geringd / teruggevangen):
----------------------------------------------

Grote Bonte Specht 1 / 0
Koperwiek 2 / 1
Merel 3 / 1
Putter 2 / 0
Roodborst 0 / 3
Sijs 9 / 2
Staartmees 0 / 1
Vink 9 / 2
Waterral 3 / 1
Winterkoning 1 / 2
-------------------------------------------
Totaal 30 vogels nieuw geringd en 13 terug-
gevangen is 43 vogels.

Geen opmerkingen: