dinsdag 19 november 2019

Schiermonnikoog 19 November 2019 : Siberische Tjiftjaf !

Wederom een dag die uiteindelijk wat het weer betreft een ander verloop kende dan we aanvankelijk hadden verwacht en ons op hadden ingesteld. Bij vertrek voor de eerste ronde stond er nog maar een heel zwak windje uit Noordwestelijke richting en was de regen van afgelopen nacht in tegenstelling tot de verwachtingen nu al gepasseerd en bleek dat er alleen nog enkele buitjes het eiland op zouden kunnen komen.

De eerste ronde leverde 2 terugvangsten van Waterrallen op, wederom in de Rallenpleinkooi. Verder 2 nieuwe Vinken, en een Roodborst en Winterkoning terug. Veruit de leukste vangst van deze ronde was echter een Siberische Tjiftjaf, Phylloscopus (collibyta) Tristis. Ook nog eens omdat deze in de netbaan boven de baan met geknapte spanlijn hing, het net dat echt prut opgesteld stond dus.




Foto's : Tjiftjaf (Phylloscopus (Collybita) Tristis).

Al snel liepen we de vervolgrondes onder een volledig wolkenloze hemel, alleen rondom het eiland lagen nog wolkenpartijen. Vanaf circa 11 uur kwam er echter weer bewolking opzetten en dat resulteerde rond 12 uur nog in 1 kort buitje. Om 13 uur namen Jan Visser en Marije afscheid van ons en fietsten naar de boot. Afgelopen dagen hadden we zitten filosoferen over de vraag waarom er dit seizoen zo goed als geen Barmsijzen waren, laat staan hier op het eiland Kleine Barmsijzen. Het eerste rondje na hun vertrek leverde, jawel, 4 klein Barmsijzen op…. Een verdubbeling van ons jaartotaal.



Jan meldde vanaf de veerboot dat hij tijdens de fietstocht op het meteoveld de Grote Pieper nog weer had gezien en gehoord. Zelf is mij dat de rest van de middag niet gelukt.
De gehele middag vingen we nog maar slechts een paar vogeltjes waarbij in hijsnet Y (dat de hele dag nog helemaal niks had gevangen) 2 Vinken het net in sprongen op het moment dat wij daar arriveerden.

In de rallenplein-kooi zat in de laatste ronde nog weer een Waterral, wederom een geringde. Verder nog een Roodborst van 20,8 gram !

Dagtotalen (Nieuw geringd / teruggevangen):
---------------------------------------------------

Goudhaan 1 / 0
Kleine Barmsijs 4 / 0
Koperwiek 1 / 2
Merel 1 / 0
Pimpel 2 / 2
Roodborst 0 / 4
Siberische Tjiftjaf 1 / 0
Sijs 5 / 0
Staartmees 0 / 1
Vink 11 / 2
Waterral 0 / 3
Winterkoning 0 / 3
---------------------------------------------------
Totaal 26 vogels nieuw geringd en 17 teruggevangen,
is 43 vogels.

Geen opmerkingen: