zaterdag 20 oktober 2018

Vlieland 18 en 19 Oktober 2018 : omslag gevolgd door soortenkermis.

Donderdag 18 Oktober : Omslag.
\Het was aangekondigd. We zouden een omslag in het weerbeeld krijgen. En we waren al bijna een week verwend met continuering van behoorlijk ideale vangomstandigheden. En dan bedoel ik vooral het feit dat er zo goed als geen wind stond. Zonnig daarbij bovenop is prettig voor de ringers maar de vangsten en activiteiten van vogels worden er alleen maar negatiever door beïnvloed.
De BIRDTAM vogeltrekradar gaf vanochtend zware trek aan, maar daar hebben we in het terrein totaal niets van gemerkt. Sterker nog, de vangsten waren vandaag alleen maar ronduit minder van alle soorten. Later op de dag hebben we niet anders kunnen concluderen dan dat de zware geregistreerde trek van de vele ganzen en houtduiven moet zijn geweest die op deze dag het land kwamen binnenvallen. Meest opvallendst en afwijkend was vandaag de vangst van een late kleine Karekiet. Als je daar in deze tijd van het seizoen mee in de hand staat kijk je toch meteen heel goed hoe de vleugel van zo'n vogel er uitziet... Maar goed, het bleek toch echt een heel gewone kleine Karekiet te zijn. Zeker ook heel leuk en de vogel verkeerde ook nog in puike conditie. Vindt je het gek met nu nog zoveel beschikbare insecten...


Foto: kleine Karekiet (Acrocephalus scirpaceus).

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
---------------------------------------------

Waterral 2 / -
Merel 23 / 3
Pimpelmees - / 1
Kramsvogel 1 / -
Koolmees 4 / 1
Koperwiek 15 / -
Tjiftjaf 4 / -
Zanglijster 12 / -
Kleine Karekiet 1 / -
Roodborst 19 / 4
Zwartkop 16 / -
Heggenmus 1 / 1
Goudhaan 8 / -
Rietgors - / 1
--------------------------------------------
Totaal: 106 nieuw geringd, 11 teruggevangen,
14 soorten, 16:29 uren



Foto: Vlieland, dorpsgezicht in Oktoberlicht.


Foto: Sinterklaas heeft het eiland al bezocht......


Vrijdag 19 Oktober 2018 : soortenkermis !
Afgelopen nacht zijn er weer een aantal uren in de waterrallenvangst gestoken, maar dat viel in tegenstelling tot voorgaande dagen behoorlijk tegen. Het was met een heldere sterrenhemel en wassende maan ook al steeds beter zicht voor de rallen, dus dat zal zeker negatief van invloed zijn geweest.
Bij aankomst op de baan was het meteen jakkeren om alles op tijd vangklaar te krijgen want onderweg hoorden we in het donker al fietsend al dat er vogels boven het eiland vlogen en bij de eerste schemer wellicht aan het invallen zouden gaan.
En zo bleek ! In korte tijd was het Merel wat de klok sloeg. Overal zag je Merels en Zanglijsters de struiken in duiken. Werk aan de winkel.... om te beginnen met het slaan van de eerste klap met het slagnet. Daarna begonnen we met lopen van stevige rondes met overwegend lijster-achtigen maar dan op een dusdanige manier dat het met z'n vieren goed bij te houden was. Met de aandacht volledig gericht op de vogels kom je dan in een cadans waarbij je je op sommige momenten ineens realiseert hoe laat het is. Zo'n tijdstip is bijvoorbeeld 11 uur, de tijd waarop je heel vreemd kijkt dat er ineens mensen bij de hut staan. Oh ja... excursietijd ! Vandaag slechts 2 personen en dan ook nog mensen die hier eigenlijk helemaal niet hadden willen zijn want ze kwamen op de fiets en gaven ons te kennen dat ze van plan waren om het pad te vervolgen richting het Posthuis. Dat ging dus even niet door... Maar goed, enkele minuten later hadden we 2 serieuze toehoorders waar een compleet nieuwe wereld voor open ging.
Tijdens de excursie hebben we deze mensen verschillende leuke soorten kunnen laten zien, maar nog steeds zullen zij niet begrijpen waarom wij zo opgewonden raakten van zo'n eenvoudig klein vogeltje in diverse bruin- en geeltinten als de Radde's Boszanger. Radde's Boszanger???? Jawel, de Radde's die we eergisteren hadden geringd werd nu teruggevangen. En de conditie van de vogel was zienderogen verbeterd. Een duidelijk voorbeeld van een vogel die op het eiland is aangekomen met alle reserves inclusief de vliegspier flink opgebruikt, meteen daarna stevig op zoek naar voedsel in combinatie met het nemen van rust, om vervolgens een stuk fitter de reis te kunnen hervatten. Illustrerend hoe belangrijk de voedsel- en rustfunctie van de Waddeneilanden zijn en binnen het eiland Vlieland de Kroonspolders in het bijzonder. En dat laat ons vervolgens weer realiseren hoe dankbaar we terecht mogen zijn dat we dit onderzoekswerk hier mogen doen.

Terug naar de andere vangsten : tussen de vele Merels die de ringtafel bezochten zat ook een Merel-vrouw met een Zweedse ring. Dan weet je dus meteen weer war deze dame vandaan komt. Dat wil echter niet zeggen dat alles uit die hoek komt want de trekbewegingen van deze soort hebben een karakter van een enorm breed front dat tegelijkertijd uit Noord- en Oost-europa kan vertrekken. Na de middag was het binnen komen van lijsters veranderd in een beeld van op het eiland pleisterende en foeragerende lijsters. Op het gemaaide veld van de polder zaten er een stuk of 200. Daartussen zat een groter exemplaar dat fier met de kop naar boven stekend aan het zichtjagen was. Een prachtige adulte man Beflijster. Enige tijd later vingen we een ... adulte man Beflijster ! Prachtvogels zijn het toch... maar ja, ik heb iets met lijsters.

Verder zag ik tijdens het ringen van Lijsters op de plank door het kijkgat van de ringhut zo ineens een Geelgors vanaf de zijkant van het slag naar het voer op het slag lopen. Dat betekende meteen de Merel afgeven aan een ander en een flinke ruk aan de staalkabel geven. Raak ! De eerste Geelgors die ik ooit op het slag heb gevangen. Leuke slagsoort na in September ook al een Draaihals te hebben kunnen slaan...


Foto: Geelgors (Emberiza citrinella), vrouw.

Tussen de drukte van de vele lijsters door vingen we ook nog eens de Raddes Boszanger van eerder deze week terug. De vogel was duidelijk in conditie vooruit gegaan, had vet aangelegd en de vliegspier had zich al weer een stapje hersteld. Omdat de vangst vlak voor het eind van de dagelijkse excursie plaatsvond werd er speciaal voro de op het eiland aanwezige twitchers een korte mogelijkheid tot bekijken en fotograferen van de vogel georganiseerd bij het hek naar de Vinkenbaan.



Tot in het donker bleven we goed doorvangen met iedere ronde weer leuke aantallen, al zijn die aantallen in de middaguren altijd een iets minder tengevolge van de vogelsiësta. Echt heel opvallend vertrek bleef echter uit. We hadden de indruk dat aan het eind van de middag alles heel stilletjes was weggegaan, maar 's avonds zien we berichten waarin enorm vertrek wordt beschreven, onder andere vanuit het Bomenland hier op Vlieland, maar een goed ook vanaf Schiermonnikoog waar het deze dag ook voor het eerst dit seizoen echt zwart heeft gezien van de Merels. Afwachten wat de dag van morgen gaat brengen. Met het enorm rustige weer van deze dagen zou het maar zo kunnen zijn dat deze rush morgen alweer over is en we overwegend mindere goeden vangen die het rustigjes aan moeten doen.


Foto: Bokje (Lymnocrcryptes minimus).




Foto's: Appeltaarttraditie voor een nieuwe baansoort en een nieuwe handsoort.... en tja, als je denkt daar aandacht aan te moeten besteden op de tot nu toe drukste dag van dit seizoen dan weet je wel hoe dat afloopt......


Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
---------------------------------------------

Waterral 3 / -
Spreeuw 40 / -
Bokje 1 / -
Beflijster 1 / -
Pimpelmees 1 / 1
Merel 251 / 2
Koolmees - / 1
Kramsvogel 5 / -
Tjiftjaf 7 / -
Koperwiek 79 / -
Raddes Boszanger - / 1
Zanglijster 30 / -
Bladkoning 1 / -
Roodborst 37 / 4
Zwartkop 35 / 2
Zwarte Roodstaart 1 / -
Tuinfluiter 1 / -
Vink 1 / -
Goudhaan 22 / -
Geelgors 1 / -
Winterkoning 6 / 1
--------------------------------------------
Totaal: 523 nieuw geringd, 12 teruggevangen,
21 soorten, 13:00 uren

Geen opmerkingen: