dinsdag 16 oktober 2018

Vlieland 15 Oktober 2018 : late aankomst en Dwerggors...

Vannacht hebben we op de Vinkenbaan wat extra inspanning verricht door ons op de Waterrallen te richten. Dat leverde inderdaad een verhoogd aantal Waterrallen op, maar ook de vangst van een eerste kalenderjaar Bontbekplevier. Het vogeltje verkeerde in een puike conditie en zat rondom goed in het vet.




Foto's: Bontbekplevier, eerste kalenderjaar.

De ochtend begon zoals de dagen voorheen. Kortom, een prachtige zonsopkomst, zwak windje uit de voor ringers verkeerde hoek en een eerste ronde met weliswaar lekker wat vogels in de netten, maar zeker niet de aantallen die je nu in Oktober zou kunnen verwachten... Net als gisteren weer vooral Merels en zwartkoppen, maar nu ook wat meer Koperwieken. In de truiken horen we ook een paar ker vaker groepjes goudhaantjes, maar na de vangst vsn 8 stuks valt het daarmee net als met de rest van de aantallen subiet stil.
Na 12 uur begint er echter ineens een aankomst-effect met de een na de andere passerende groep koperwieken, spreeuwen, vinken en af en toe zanglijsters. Dat houdt zo een paar uur aan, maar we plukken er niet de vruchten van, alles komt als een sneltrein voorbij en weet niet van stoppen.

Nadat die grote hausse aan vogels ook weer opdroogt komt Holmer van een rondje teruglopen met in één van de weinige bewaarzakjes een Dwerggors !!! Het is de eerste van het seizoen. Wederom een eerstejaars vogel. Leuke vangst nadat er vandag elders op het eiland ook één waarneming werd gemeld.





Foto's: Dwerggors, eerste kalenderjaar.


Foto : Spreeuwenzwerm in het hout.

Midden op de middag zeilden er achter elkaar zo ongeveer 250 Spreeuwen in het hout. Meteen nadat de vogels waren gaan zitten begonnen ze hun verenkleed e poetsen. Als je dat ziet dan kun je het eigenlijk al wel vergeten dat je ze op het slag zult gaan vangen want ze hebben dan of net gegeten, of net gebadderd, of allebei.... En dat gaan ze dan heus niet speciaal voor jou nog een keertje zitten doen... Dus na een kwartiertje begonnen ze in groepjes van 5 tot 30 achter elkaar weer te vertrekken...

Om 15 uur zitten de netten weer dicht, maar in de avonduren proberen we het nog even weer voor wat extra overwerk. We vangen dan nog een Waterhoen, en nog weer een bontbekplevier.

Dagtotaal (Nieuw geringd / teruggevangen) :
-------------------------------------------
Waterral 12 / -
Waterhoen 1 / -
Spreeuw 1 / -
Bontbekplevier 2 / -
Merel 24 / 8
Pimpelmees * - / 1
Koperwiek 22 / -
Koolmees 1 / -
Zanglijster 8 / 1
Tjiftjaf 3 / -
Roodborst 4 / 4
Zwartkop 25 / -
Heggenmus 1 / -
Vuurgoudhaan 1 / -
Dwerggors 1 / -
Goudhaan 8 / -
---------------------------------------------------

Totaal: 114 nieuw geringd, 14 teruggevangen,
15 soorten in 14:59 uren

Geen opmerkingen: