zondag 21 oktober 2018

Zaterdag 20 Oktober 2018 : Pallas Boszanger en Pestvogel !

Onderweg naar de baan stilte in de lucht.... hmmm, een voorgevoel bekruipt je dat het wel eens een rustige dag kan worden.... Op de baan aangekomen heeft Holmer de meeste voorbereidingen al uitgevoerd en rond ik de laatste dingetjes nog af. Ondertussen arriveren onze assistenten. Het blijft nog enige tijd stilletjes in de lucht, maar in het hout achter het slag verzamelt zich toch de één na de andere Merel. Steven Wytema heeft vanochtend de eer om een poging te wagen om de ochtendklap te maken, simpelweg omdat hij degene is die op dat moment voor het kijkgat bij het trekhout staat. Een ferme trek op het juiste moment leidt tot de beste klap van deze week. Tuurlijk, daar moet je gastringers voor op de baan halen. 6 van de 8 Merels bereiken de ringtafel.
Vervolgens lopen we een viertal goede ochtendrondes met wederom een leuke verscheidenheid aan soorten. Maar uiteindelijk wel iedere ronde iets minder vogels dan gisteren.

Net voor 11 uur vangen we weer een krentje. Ditmaal weer eentje met de klemtoon op het verkleindeel van dat woord, want weer een klein maar fijn vogeltje, een PALLAS BOSZANGER ! Die met dat stuitje.... Wederom is het Steven die de krent van de taart snoept want hij komt de hut binnenstappen met de mededeling dat tussen de rode zakjes iets leuks zit.
De vangst van de vogel valt samen met de aanvang van de excursietijd, en dat gegeven in combinatie met de kennis dat het eiland dit weekend weer bezocht wordt door veel vogelaars die deelnemen aan het derde Deception tours weekend doet ons besluiten om de vangst eerder dan normaal het geval is de buitenwereld in te brengen. Op die manier hebben ook zij kans op het zien van deze soort. Kort na elven arriveert een klein groepje op de baan en staan zij met net zoveel genot van de vogel te genieten als wij een half uur daarvoor deden.







Foto's : Pallas Boszanger, 1e kalenderjaar.



Maar... net daarvoor kwam er een Whatsapp-berichtje binnen met de mededeling dat er een Pestvogel gezien was aan deze kant van het eiland. Dus gooien we meteen geluid op van die soort. En verd..... even later komt er eentje aanvliegen en gaat meteen in het hoogste topje van het hout zitten. We verzoeken alle aanwezigen om snel even aan de achterzijde van de ringhut plaats te gaan nemen om ons alle ruimte voor concentratie te geven en de vogel vertrouwen te laten krijgen. De vogel is zichtbaar geagiteerd en kijkt druk om zich heen. Een paar maal vliegt hij met een golvende beweging over de omgeving van het slag en lijkt hij z'n oog te hebben laten vallen op de bessen die in het deel van de netopstelling naast het slag hangen en dat we 'het blok' zijn gaan noemen vanwege de vierkante vorm.
Ondertussen wil ondergetekende proberen om de vogel in het beeld van de telescoop te krijgen want het lijkt erop dat hij alle tijd neemt om de omgeving in zich op te nemen. Maar bij het pakken van de telescoop trek ik de petroleumlamp van z'n spijker af die vervolgens met een knal op de grond valt. De Pestvogel vliegt meteen op en vliegt nu weg richting zuidwest. Om vervolgens echt een eind weg te vliegen ! We krijgen zonder dat het uitgesproken wordt allemaal visioenen van een zeldzame soort die we zien oversteken naar Texel..... Maar een minuut of 5 later blijkt ie er ineens weer te zitten.... En weer begint het hele circus opnieuw... naar het blok vliegen, terugkomen, naar het blok vliegen.... Ondertussen zien een paar vogelaars de vogel in het blok invallen om vervolgens even later in het net te belanden.... Holmer en Jeroen rennen naar beneden en ja hoor ! Hebbes. PESTVOGEL ! Een eerste kalenderjaar man zoals op de ringtafel zal blijken. Ik blijf het toch echt de meest verfijnd in de veren zittende vogel van Europa vinden, zo prachtig... Dit alles vindt nog steeds plaats binnen excursietijd, dus wederom kunnen meerdere mensen zich vergapen aan de vogel.








Foto's: Pestvogel, man, eerste kalenderjaar.

Na het middaguur vallen de vangsten abrupt terug naar een paar vogels per ronde met ook verder vrijwel geen activiteit meer in de lucht. We besluiten rond 15 uur om de netten te sluiten en het een dag te noemen.... wat een dag ! Minder vogels, maar toch nog steeds druk op vele manieren...

Dagtotalen (Nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------

Pestvogel 1 / -
Winterkoning 7 / -
Koolmees 1 / -
Spreeuw 11 / -
Baardman - / 1
Merel 121 / 7
Cetti's Zanger 1 / -
Kramsvogel 1 / -
Tjiftjaf 3 / -
Koperwiek 14 / -
Pallas' Boszanger 1 / -
Zanglijster 13 / -
Zwartkop 14 / -
Roodborst 13 / 3
Goudhaan 4 / -
Keep - / 1
--------------------------------------------
Totaal: 205 nieuw geringd, 12 teruggevangen,
16 soorten, 8:00 uren.


Geen opmerkingen: