woensdag 17 oktober 2018

Vlieland 17 Oktober 2018 : opnieuw aankomst met : RADDE'S BOSZANGER !!!

De rallen-vangactie van afgelopen nacht Heeft minder opgeleverd dan gehoopt, maar opmerkelijk was wel dat de meeste vangsten in tegenstelling tot de vorige nacht nu in het eerste deel na middernacht gedaan werden. Maar.... het leverde naast de Waterrallen ook zowaar een Kerkuil op ! En dan ook nog eentje die al geringd was. We hebben op ons vogelringstation nog niet eerder een Kerkuil gevangen en voor zover bekend broeden ze ook niet op het eiland dat gemiddeld gezien simpelweg te weinig muizen herbergt om tot een stabiele situatie voor broeden en reproduceren te komen. We weten dus al wel zeker dat de vogel van buiten het eiland komt. Een heel erg leuke vangst dus.




Foto: de eerste door VRS 3e KP Vlieland gevangen Kerkuil.

De merels deden het weer goed deze ochtend, al zitten de vangsten zeker nog niet op het niveau dat we hier gemiddeld gewend zijn in deze tijd van het seizoen. Tussen de lijsterdrukte door was het vlak voor excursietijd ineens tijd voor een klein feestje. Er werd een vogelbewaarzakje binnengebracht met de mededeling dat dit vermoedelijk wel iets bijzonders was. Jeroen en Holmer waren nog een beetje aan het twijfelen of het de soort was die ze dachten... men kwam daarbij aan het twijfelen vanwege het feit dat de vogel zo opvallend geeloranje van basiskleur was. Eenmaal uit het bewaarzakje was het aan mij om het eindoordeel te vellen. Ik moet toegeven dat ik ook onder de indruk was van de oranjegele tinten die aan de vogel overheersten. Maar ja, wat wil je als je je hele als vogelaar en ringer actieve leven, zijnde 44 jaar, zomaar ineens volledig onverwachts een RADDES BOSZANGER uit een vogelzakje tevoorschijn tovert !!!!!! Meteen vielen de bruuske hoge snavel, de sterke wenkbrauwstreep en de oranje pootkleur op. De sterke kleuren ten opzichte van alle afbeeldingen en foto's die je op je netvlies hebt blijken normaal te zijn bij jonge vogels die nog behoorlijk vers in het eerste kleed na hun jeugdkleed zitten. Wat een dag wordt het hiermee.... een ontmoeting met zo'n mooie soort na 44 jaar !









Foto's: Raddes Boszanger / Phylloscopus schwarzi, eerste kalenderjaar.

Na de middag kwam er ineens trek van Vinken en Kepen op gang. Merkwaardig laat op de dag en dat zal zeker een reden hebben gehad. We vangen vandaag ook nog weer 2 Beflijsters waarbij het wel heel opmerkelijk (toevallig?) is dat beide individuen witte veertjes in het kleed op de kop hebben, partieel leucisme dus.


Foto: Beflijster, Turdus torquatus, man met partieel leucisme.

tussen de bedrijven door kwam Holmer ook nog met een Sperwer binnen, een grote man die met z'n biometrie helemaal aan de bovengrenzen van de norm zat, maar nog wel ruim onder de ondergrenzen van de norm voor vrouwelijke Sperwers.





Foto's: Sperwer (Accipiter Nisus), man, eerste kalenderjaar.

Dagtotaal (Nieuw geringd / teruggevangen) :
--------------------------------------------

Sperwer 1 / -
Winterkoning 6 / 2
Waterral 22 / -
Spreeuw 9 / -
Houtsnip 2 / -
Beflijster 2 / -
Bokje 1 / -
Merel 87 / 4
Kerkuil - / 1
Kramsvogel 1 / -
Koolmees 1 / 3
Koperwiek 22 / -
Cetti's Zanger - / 1
Zanglijster 14 / -
Tjiftjaf 5 / -
Roodborst 28 / 1
Raddes Boszanger 1 / -
Vink 3 / -
Zwartkop 25 / 1
Keep 4 / -
Tuinfluiter 1 / -
Rietgors 4 / -
Goudhaan 3 / -
--------------------------------------------
Totaal: 242 nieuw geringd, 13 teruggevangen,
23 soorten, 21:00 uren.



Foto: In de polder beleven we onze eigen Indian Summer.... Zeekraal (Salicornioideae).


Foto: Paarsbandspanner (Rhodostrophia vibicaria), imago. Een erg late waarneming voor deze soort. Maar ja, kijk naar wat voor jaar we klimatologisch hebben...

Geen opmerkingen: