zondag 14 oktober 2018

13 en 14 Oktober 2018 : VLIELAND !

Afgelopen Vrijdag naar het eiland afgereisd en weer intrek genomen in ons honk bij het Posthuys, huisje de Zwaluw. Daarvoor natuurlijk eerst nog even rondgefietst over het eiland en vastgesteld dat het niet echt vol zat met de in deze tijd te verwachten zangvogels.

Zaterdagochtend zijn de netten lekker op tijd opengezet door Bram Ubels, Joost Valkenburg en Vincent van der Spek, de vertrekkende ploeg. Henri kon vervolgens lekker aanschuiven in een gespreid bedje. Voor het lopen van het eerste rondje langs de mistnetten wist Vincent met het slagnet nog 3 Merels te vangen. Er was best wel goede aankomst , maar volgens de mannen beduidend minder dan de voorgaande dag. In de polder gedurende de dag meerdere rondjagende roofvogels waaronder 2 slechtvalken mooi waarneembaar over de vinkenbaan, en om iets voor 3 uur in de middag een mooi over de 3e Kroonspolder naar oost vliegende rode Wouw. Later in de middag werd de vogel nog weer teruggezien op de oostpunt van het eiland waar hij/zij overstak naar Terschelling.


Foto: hebben we toch een huisdier in het huisje... Ruggestreeppad naar binnen gehupt.


Foto: Bladkoning, mijn eerste voor dit jaar.


Foto: de prachtig verse toppen van de handpennen van de Bladkoning. In 1 staartpen zit vraatschade van veerluis.


Foto: ondanks de aanhoudende droogte houden er zich inmiddels toch wel groepjes Spreeuwen in de polder op. Met regelmaat komen er ook doortrekkers voorbij jakkeren.

Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen):
------------------------------------------

Waterral 1 / -
Spreeuw 1 / -
Watersnip 1 / -
Merel 26 / 1
Tjiftjaf 1 / -
Zanglijster 13 / -
Bladkoning 2 / -
Roodborst 8 / 1
Zwartkop 30 / 1
Graspieper 1 / -
Goudhaan 3 / -
Vink 1 / -
Winterkoning 2 / 1
------------------------------------------
Totaal: 90 nieuw geringd, 4 teruggevangen,
13 soorten, in 8:00 uren.


Zondag 14 Oktober 2018 : nieuwe aankomst van vooral Merel en Zanglijster.
--------------------------------------------------------------------------

Tijdens het openschuiven van de netten bemerkten Holmer en Vincent al een stuk of 10 Zanglijsters die gewoon op het gemaaide veld van de 3e Kroonspolder waren geland en waren gaan zitten slapen.
Bij aanvang van de schemer was al merkbaar dat we een dagje met aankomst van lijsters zouden gaan krijgen. Totaal nog geen piepjes van Koperwieken in de lucht, maar wel van Zanglijsters en vooral Merels. En die soorten werden dan ook de hoofdsoorten van de dag die zou volgen. Niet super druk, maar wel perfecte aantallen om lekker door te blijven werken. En dat onder opnieuw perfecte weersomstandigheden, al waan je je met temperaturen rond de 20 graden hier op het eiland natuurlijk totaal niet in Oktobersferen...

In de eerste ochtendrondes haalde Holmer een Zwartkop uit het net waarbij hij aan de dikte van de ring kon zien dat het een buitenlandse ring moest zijn. Het licht was echter nog zo slecht dat pas in de ringhut bleek dat het om een PRAHA-ring ging. Een eerstejaars vogel dus conclusie kan zijn dat we met de zwartkoppen nog steeds putten uit de zuidoostelijke populatie die eerst in Noord- Noordwestelijke richting trekt. Hartstikke leuk want een ring uit Praag hebben we niet vaak.

De Merel-vrouwen die we vandaag in handen krijgen zijn vrijwel zonder uitzondering grijsbuikig met een bronsbruine bef en een kleine vleugelmaat. Ik ben ze gemakshalve maar gaan klassificeren als grijsbuikbronsbefkortvleugelmerels gaan duiden. Zeer waarschijnlijk vogels uit dit Noord-westelijke deel van Europa dus. Maar ook hebben we er een aar mannen bij die licht geschubt zijn en soms zelfs verdomd lastig op geslacht te brengen, de door sommigen te noemen Stockamsels. Zie de foto hieronder van een nog niet eens zo heel erg bont exemplaar...



Aan het eind van de vangsessie van vandaag (we besluiten om wederom om 15 uur te stoppen want het valt subiet stil) zie ik tijdens het bijeen pakken van mijn spullen dat er ineens een Buizerd in het hout is gaan zitten. Ik dus meteen aan het slaghout, en de vogel begint meteen mooi voorover te hellen alsof hij wil afspringen. Een paar minuten later (wat kunnen die minuten lang duren.....) doet ie dat ook en vliegt laag over het slag. Vervolgens draait ie bij en schiet laag het paadje naar de netten vaqn het blok in. Als ik niet meteen verderop de vogel weer tevoorschijn zie komen weet ik eigenlijk wel hoe laat het is. Stilletjes sluip ik het paadje af en kan om het hoekje een mooie kneitergrote eerstejaars Buizerd uit het net halen. En het blijkt even later ook nog eens gewoonn een helemaal nieuwe baansoort te zijn. Hebben we dan toch maar mooi 21 jaar aan moeten werken....

Dan kan zelfs het na vertrek oplopen van een lekke achterband van de fiets deze dag niet meer stuk maken...










Foto: en dan tot slot nog de loser of liever gezegd de pechvogel van de dag....

Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen):
------------------------------------------

Buizerd 1 / -
Spreeuw 1 / -
Waterral 1 / -
Merel 81 / -
Pimpelmees - / 1
Koperwiek 1 / -
Tjiftjaf 1 / -
Zanglijster 45 / -
Bladkoning 3 / -
Roodborst 21 / -
Zwartkop 29 / 1
Heggenmus 1 / -
Goudhaan 21 / -
-------------------------------------------
Totaal: 206 nieuw geringd, 2 teruggevangen,
13 soorten, in 8:30 uren


Geen opmerkingen: