zaterdag 18 november 2017

Schiermonnikoog 17 November 2017 : toch weer kleine aankomst van Merels.

Vanmorgen hebben we voor het eerst in een week tijd de zon zien opkomen. Dat is nieuws !! Zowaar ging dat gepaard met wat nieuwe aankomst van Merels en Koperwieken. De eerste ronde was de Merel daarvan in de netten haast vanzelfsprekend de meestgevangen soort. Tweede in lijn was de Waterral met 3 exemplaren, allen in dezelfde kooi. Die ronde leverde in totaal 13 vogels op, naar later zou blijken een wezenlijk deel van het dagtotaal…
We hebben nog steeds geen aanvulling van Barmsijzen gehad, alles wat hier nu nog vliegt lijken achterblijvers van de golf van afgelopen week te zijn en nu pieken de Grote Barmen wat meer in het binnenland. Wel vloog er vaniddag een groep van circa 50 Sijzen rond het veldlab en het Elzenbos. Het Elzenbos waar we als ringers weer zo'n haat-liefde-verhouding mee hebben, hatelijk vanwege de in netten vastdraaiende vruchten en geliefd vanwege de aantrekkingskracht op vogels die verzot zijn op de zaden van deze boomsoort.

In het bos zaten enkele malen een groepje Koperwieken, maar ook die hadden al snel door dat het hier veel te nat is voor hen, wegwezen dus. Het werd qua weer een stralende dag met vooral in de ochtend een heerlijk zonnetje waarbij we de koffie hebben kunnen nuttigen tegen de zuidgevel van het gebouw. Daarna begon het al snel weer te bewolken en hadden we nog voor het middaguur een paar spetters regen. De vangsten vielen daarna eigenlijk helemaal stil met na meerdere nul-rondes toch nog een oude Vink terug uit 2015, nu pas voor het eerst gecontroleerd, 6 dagen voor zijn ringdatum van destijds en een Staartmees uit 2014, die in dat jaar 3 maal is gevangen, in 2015 nog 4 keer en nu pas voor het eerst na dat jaar.

's Middags hadden we kennelijk nog tijdelijk een houtduif in de netten gehad getuige een achtergebleven veertje en in de laatste ronde van het lichte dagdeel troffen we een dode Spreeuw in een grofmazig net aan die was achtergebleven nadat de roofvogel die hem vervoerde had weten te ontsnappen. De Spreeuw woog 91,6 gram, was moddervet, dus eerder ten prooi gevallen wegens overgewicht dan door krakkemikkigheid….

In de avondrondes worden er voor het eerst deze week totaal geen rallen meer gevangen, al blijken er wel enkele op de wilgentenen te zijn geland om te gaan zitten slapen.


Foto: In het ochtendzonnetje vloog er ineens een kakelverse Citroenvlinder-vrouw rond het veldlaboratorium.


Foto : Is dit nou een luchtbrug ?


Foto: Nou, vooruit dan... toch nog een ongeringde grote Barmsijs gevangen vandaag.


Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------

Waterral 4 / -
Merel 8 / 8
Pimpelmees - / 1
Koperwiek 2 / -
Koolmees - / 1
Vink - / 2
Staartmees - / 1
Grote Barmsijs 1 / 3
Winterkoning - / 1
--------------------------------------------
Totaal: 32 exemplaren, 9 soorten, 15:00 uren

Geen opmerkingen: