zondag 12 november 2017

Schiermonnikoog 12 November 2017 : vandaag geen weer, morgen weer.

De eerste ronde van deze drukke dag werd gelopen onder de dreiging van de eerste regenbui bij daglicht. De hele noordwestelijke helft van Europa ligt vandaag onder de invloed van een groot buiensysteem dat vanuit het noordwesten vanaf de Noordzee op onze kust komen. Dat buiensysteem had toch weer wat Merels het eiland op gebracht al waren het er bepaald niet veel. 8 stuks om precies te zijn, allen in puike trekconditie met op één na alle gewichten boven de 100 gram. In de tweede ronde was dat microgolfje zoals haast te verwachten alweer grotendeels vertrokken en bestond de buit uit slechts 1 Koperwiek en 2 Merels. De rest van de dag bestond vooral uit het klussen op de baan en het lopen van vele tussenrondjes tengevolge van de frequent op het eiland neerdalende regenbuien. Dat afwisselend met het beter afstellen van de opstelling oftewel de netstokken met daartussen slap hangende netten verplaatsen om de boel wat meer uit de struiken te houden. Zo werd sectie 8 een halve meter opgerekt en sectie 4 maar liefst 1,5 meter, maar staat nu wel op normale spanning. Het looppad is in het terreindeel buiten het bos flink naar de gallemiezen gelopen, toch een gevolg van de veranderde waterhuishouding ? We hebben per slot van rekening door de jaren heen wel veel nattere najaren gehad.
Tussen de nulrondes door werd er af en toe ook nog wel wat gevangen. Een Roodborst uit Juli jongstleden bleek bijvoorbeeld kennelijk plannen te hebben om de winter buiten het eiland te gaan doorbrengen want hij of zij had een beste hoeveelheid reisbagage bij zich in de vorm van trekvet voor onderweg. Inclusief deze bagage woog de vogel 19,2 gram ! Aan het eind van de middag hing op 2 plaatsen in de opstelling een plukje Barmsijzen. Het waren allemaal grote Barmen met daartussen wel wat variatie in grijziger en bruiner kleed, neigend naar het bruine kleed dat we ook van onze lokale broedvogels kennen, maar toch duidelijk afwijkend in grootte en minder 'warm' van tint.


Foto: Grote Barmsijs (Carduelis Flammea flammea). Zo mooi kunnen ze zijn, ook al is deze foto door het slechte licht nog zo onscherp...

In de schemerronde vingen we nog een Koperwiek en een Merel met teken. Teken? Oh ja, verzamelen ! Verzamelen? Eppjes? Opperdepop zoals bevestigd kon worden door Kees van Kleef. Dus maar even telefonisch contact opgenomen met Martin Duisterwinkel resulterend in de toezegging dat hij morgen persoonlijk een nieuwe bewaarset komt brengen, immers interessant genoeg met al die Barmsijzen….
Bij het lopen van de eerste duisternisronde had de wind meteen al verder aangehaald en was inmiddels naar het Noorden gedraaid, de toegenomen hoeveelheid blad op andere plekken in de netten onderstreepten dat. In de avonduren gaan ook de regenbuien over in hagelbuienen worden er nog een waterral en een koperwiek gevangen. Als er nog wat ten Noorden van ons is vertrokken kan dat morgen maar zo nog tot aankomst leiden, afwachten dus maar weer.

Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen) :
-------------------------------------------------

Grote Barmsijs 11 / 1
Keep 2 / 0
Koperwiek 4 / 0
Merel 9 / 2
Pimpel 2 / 0
Vuurgoudhaan 1 / 0
Roodborst 0 / 1
Staartmees 0 / 1
Waterral 1 / 0
--------------------------------------------------
Totaal 30 vogels nieuw geringd en 5 terugvangsten is
35 vogels in 15:30 uren.


Geen opmerkingen: