donderdag 16 november 2017

Schiermonnikoog 14 November 2017 : we zitten er weer Barmpjes bij...

In tegenstelling tot gisteren was de eerste ronde een rustige, maar hadden we toch nog 7 merels ten gevolge van nieuwe aankomst. Achterin de bocht van 4 naar 5 hingen ook nog 2 spreeuwen van het slaapplaatsje en hadden de kooien nog 1 waterral. Boven het Elzenbos zagen we een wolk van zeker 100 barmsijzen de boomtoppen inschieten en verderop in de Berkenrij terhoogte van het voormalige meteoveld ook nog een wat kleinere groep. Er stond meteen al meer wind dan verwacht en inmiddels uit de Zuidwest-hoek. Dat had ik dus verkeerd ingeschat want dat is de eikenblaadjes-windhoek… dus werd het gedurende meerdere rondjes peuteren geblazen in de ponyweide.
Meerdere rondjes omdat er best wel vaak moest worden gelopen ivm de motregen die ook nog eens op kwam zetten. In de tweede ronde ontsnapte er een sperwervrouw uit het tweede net na de Ebelbrug nog voordat mn sprint goed en wel op gang was.

Gelukkig hadden we voor het blaadjes peuteren inmiddels assistentie gekregen van onze jaarlijks getrouwe vaste bezoekster Barbara Bezemer die ons natuurlijk nog reisverslag moest uitbrengen van haar jaarlijkse vogelreizen, ditmaal naar Madeira en de Azoren. Indrukwekkend wat ze op die reizoen allemaal ziet en beleefd, maar ook even indrukwekkend hoe weinig ze hier altijd ziet. Nou ja, die ene Dwerggors wa dan wel weer leuk… Ook vandaag was ze weer behoorlijk teleurgesteld dat ze de dag met leuke aantallen grote Barmsijzen van gisteren gemist had en dat het nu ook vandaag weer niks werd want het motregende maar de hele tijd en we vingen maar niks. Ze ging dus maar even op andere plekken op het eiland kijken. Daar deed ze even verstandig aan want net op het moment dat ze daar van terug kwam kwam ik uit het bos terug lopen om bewaarbunnetjes te halen want het hing vol met Barmsijzen rond de Ebelbrug…. Het moest ditmaal weer zo zijn. Er hingen uiteindelijk in totaal 38 Barmsijzen bij elkaar met daartussen nog 2 Vinken. 10 Barmpjes waren terugvangsten van gisteren en eergisteren.


Foto: Grote Barmsijs (Carduelis Flammea flammea). Adulte man.

In de voorlaatste ronde voor het donker hingen er plots weer een paar Merels in sectie 6 waarvan op dat moment alleen nog het lange grofmazige net open stond. Die waren duidelijk van plan om te vertrekken want waren lekker volvet. In de eerste zaklampronde was er ineens overal activiteit van Waterrallen , eentje zat op een bovenste spanlijn, eentje sprong voor me in het net bij sectie 7, rond de kooi van sectie 4 zaten er diverse die wegsprongen en tenslotte zaten er ineens maar liefst 5 tegelijk in de kooi van sectie 5. dat heb ik deze week nog niet eerder meegemaakt.


Foto : Fitis (Phylloscopus trochilus) Een nog wel erg laat exemplaar.


Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen) :
-----------------------------------------------

Fitis 1 / 0
Grote Barmsijs 38 / 10
Keep 1 / 0
Kleine Barmsijs 4 / 0
Koperwiek 2 / 0
Merel 18 / 0
Roodborst 1 / 0
Spreeuw 2 / 0
Staartmees 0 / 1
Vink 3 / 0
Waterral 15 / 0
Winterkoning 0 / 1
---------------------------------------------
Totaal: 96 exemplaren, 11 soorten, 15:00 uren

Geen opmerkingen: