dinsdag 21 november 2017

Schiermonnikoog 18 November 2017 : minder is niet altijd slechter....

Meteen bij het krieken van de dag haalde de wind flink aan en in korte tijd stond er een 6 bft uit Westelijke richting te blazen. Dus meteen in de eerste ronde de netten al behoorlijk vol met blad. In tegenstelling tot onze beginjaren zit je tegenwoordig tot in December te vangen in een terrein waar nog steeds bladeren worden rondgestrooid. Maar goed, we begonnen de dag nog met uitzicht op een opkomende zon die spoorslags ook meteen weer achter de gordijnen ging ; keek je naar Oost dan zag je dat mooie schouwspel, keek je naar West…. Dan wist je wat je te wachten stond.
Foto's: Het krieken der dag en de zon die met de Noorderzon verdween...

Kortom, vanaf de tweede ronde bui na bui, maar gelukkig allemaal lichte neerslag. In totaal eindigden we op de ochtend met 4 mm in de regenmeter en bleef het na de middag droog. Maar de toon was gezet. Amper vogels in het terrein, laat staan in de netten. De hoofdmoot vandaag was waterral en we vingen bijna net zoveel vogels terug dan dat we ringen aan hebben kunnen leggen. Bij de terugvangsten ook de 2e Koolmees in een week tijd ( ! ) die in 2014 hier is geringd, in dat jaar 2 x is teruggevangen, in 2015 helemaal niet, in 2016 1 x en nu ook voor dit jaar pas de eerste maal. Bij het NIOO noemen we dat een typische kat uit de boom kijker in plaats van een lefgozer. Verder een Waterral van Kees van Kleef terug, in 10 dagen tijd 11,5 gram in gewicht toegenomen, het is kennelijk nog goed toeven voor de rallen in het Glop dus.
Na het middag-uur beginnen we met het binnenhalen van de netten van sectie 6. Die zijn deze week wegens de zware bladval amper open geweest en voor de komende week ziet het er ook niet beter uit. Bij het achterste grofmazige net staat zelfs nog een Eik in grotendeels groen blad !


Foto: Grote bonte specht, deels nog in jeugdkleed.

Aan het eind van de middag hangt in de overgang van 6 naar 7 een grote bonte Specht. Wellicht de vogel die hier al meerdere dagen rondvliegt. Het is een jonge vogel die op de kop zelfs nog resten van de rode veertjes van het jeugdkleed heeft. Voor de tweede keer deze periode kunnen we ook nog een handpenscore verzamelen. Ook in de avond blijft de wind stevig doorstaan en zal dat ook morgen doen. Sectie 5 wordt dus ook al binnengehaald. De weergodeden vertellen ons dat het zo zachtjes aan mooi geweest is. "Damn Westerlies" verzuchtten de Schotse ringers op Fair Isle eerder deze week al. In de avond haalt de wind na enige rust weer opnieuw aan tot 6 bft met uitschieters naar 7 bft, de rallenkooien leveren dan niks meer op.

Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen) :
--------------------------------------------

Waterral 6 / 1
Vink 3 / -
Grote Bonte specht 1 / -
Kleine Barmsijs - / 1
Koolmees - / 1
Grote Barmsijs 1 / 1
Merel 1 / 6
--------------------------------------------
Totaal: 22 exemplaren, 7 soorten, 15:00 uren

Geen opmerkingen: