vrijdag 17 november 2017

Schiermonnikoog 16 November 2017 : erbarmelijk.....

Dat blijft er over als de Barmsijzen vertrokken zijn. De vogels die we nog wel vangen zijn hoofdzakelijk terugvangsten van afgelopen dagen en vorige week. Er vliegt nog wel een wolkje van een stuk of 50 exemplaren maar dat zijn waarschijnlijk hoofdzakelijk reeds geringde vogels die de netten inmiddels maar al te goed kennen en ronde na ronde zelfs op het stukje pad waar de netten dubbel staan opvliegen en het net perfect weten te ontwijken. Verder vliegt er amper nog wat over het terrein, laat staan dat er nog wat aan andere vogels in het terrein aanwezig zijn. Zelfs van de Waterrallen zitten er duidelijk minder.

De dag begon vanmorgen wederom met miezerige waterkoude motregen met een zwakke wind die afgelopen nacht bleek te zijn gedraaid naar het Noordwesten. En dus…. Hadden we weer netten vol met bladeren… Dus verdeeld over 2 rondes 42 meter grofmazig net leeggepeuterd en gesloten. Vandaag ook ontdekt dat we het water tot op de rand van de looppaden hebben staan doordat het nieuwe peilbeheer plaatsvindt met behulp van een speciekuip…. Die blokkeerde de schuif van de stuw zodat er amper water werd afgevoerd. Wel, tot nu dan…

Meest opmerkelijke vangsten van vandaag waren eigenlijk slechts 2 Rietgors-mannen die naast elkaar in sectie 5 hingen en 2 Vuurgoudhaantjes die onafhankelijk van elkaar werden gevangen. Bij de ronde in de avondschemer zat er nog een Siberische Tjiftjaf te roepen in de struiken achter de luidspreker.


Foto : Tja, niet zo gek dat we in ons vangterrein het water tot op de looppaden hebben staan....


Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen):
---------------------------------------------

Waterral 3 / -
Koperwiek 2 / -
Pimpelmees - / 1
Roodborst - / 1
Vuurgoudhaan 2 / -
Keep 2 / -
Winterkoning 1 / -
Grote Barmsijs 2 / 6
Merel 3 / -
Rietgors 2 / -
---------------------------------------------
Totaal: 25 exemplaren, 10 soorten, 15:00 uren

Geen opmerkingen: