donderdag 16 november 2017

Schiermonnikoog 15 November 2017 : wie de kleine Barmsijs niet eert is de grote....

Bij het krieken zaten er op het veldje naast het veldlab zowaar een paar merels. Dat lijkt op nieuwe aankomst van merels te duiden ! We halen al voor het lopen van de eerste ronde een merel uit het allereerste net, maar komen later in het bos en de verdere opstelling toch wel een beetje bedrogen uit. Slechts 1 merel meer is ons deel en in de kooien nog een viertal waterrallen waarvan 1 een eigen terugvangst…. Verder opperste stilte in het veld, al ware het alleen maar de stilte nu de wind is weggevallen tot af en toe een zuchtje. Dat heeft in combinatie met de Zuid-Zuid-Westhoek als windrichting in November gevolgen… en ja hoor, het hele eiland trekt in korte tijd dicht met zware nevel die overgaat in af en toe van die miezerige motregen. Daar houden vogels niet van en dus blijft het lang sprokkelen met af en toe een paar vogels. Al op tijd sluiten we de netten van sectie 6 opnieuw. Niet vanwege de wind, maar nu komen inmiddels de bladeren naar beneden doordat ze zwaar worden van het vocht.

De rust zet zich voort tot de ronde van half elf… dan hebben de Barmsijzen ineens besloten om toch maar te reageren op de lege maag en het Elzenzaad op het pad en op de waterrand op te zoeken.
We lopen een rondje met 35 vogels… meteen daarna weer gevolgd door enige vroege middagrust, maar daarna moesten we weer aan de bak. Want verspreid door het gehele bos en nog een paar uitzonderingen achter in het hakhout hangen er maar liefst 76 vogels in de netten. Wederom overwegend grote Barmsijzen, maar nu ook een paar Vinken, Kepen en een tweetal Sijzen. Het leuke van die Barmsijzen is dat je tijdens het uithalen een paar keer opzij kunt kijken en naast je gewoon weer de volgende vogels op het pad ziet zitten die gewoon verder gaan met zaadjes zoeken… Het zijn overwegend weer grote Barmen met slechts af en toe een kleine ertussen.


Foto : vogelfestijn.... 76 vogels in 1 ronde langs de netten; dat is even een tandje bijzetten en alles op tijd weer loslaten.

Bij de groepen van vandaag valt wel op dat ze toch overwegend net een stukje bruiniger zijn dan die van voorgaande dagen. Dat merk je vooral omdat er inmiddels meer terugvangsten van afgelopen dagen bijzitten en die… juist ja. Inmiddels is het eiland kleiner en kleiner aan het worden doordat er steeds sterker een mix van heel lichte motregen en mist aan het ontstaan is. Echt van dat eerie mystieke nevelige weer uit de boeken over King Arthur…


Foto: vieze miezer op het eiland...

Samen met Ardie loop ik een ronde die weer een stuk rustiger is en we bespreken in de ponyweide nog even de geschiktheid danwel de ongeschiktheid van de locatie die we voor ogen hebben voor de realisatie van een heuse Helgolandkooi. We hebben er vertrouwen in…

Bij de vogels die die ronde oplevert blijkt zomaar een verrassingsvogel te zitten… gisteravond was ik even nieuwsgierig hoeveel Barmsijzen ik nou eigenlijk in al die jaren hier zelf geringd had en toen bleek dat ik nog maar 87 vogels van mijn 25.000e in het Groene Glop geringde vogel verwijderd was ! Nou, die zat dus vandaag in de ronde van 15 uur en betrof een… jawel, verrassing…. Kleine Barmsijs ! Maar goed, in werkelijkheid zullen het heus wel wat meer vogels zijn die ik hier heb geringd, want in de database staan alle hier aangelegde ringen van de jaren 1993 t/m 1995 nog op naam van het VRS en niet op individuele naam van de ringer. Ach ja, het gaat om de symbolische waarde. Syboliek staat het toch al bol van vandaag, want dit wapenfeit vindt ook nog eens plaats op de dag van overlijden van mijn dierbare vader vorig jaar.




Foto's : Vandaag de 25.000e vogel die ik hier op Schiermonnikoog heb geringd.

De eerste duisterronde levert nog weer 3 nieuwe waterrallen op en de laatste ronde voor we weer aan planking gaan doen (anders kan ik slapen in het veldlab niet meer noemen…) levert ook nog weer een waterral op die voor mn neus het net in springt. Bij de achterste kooi zie ik dan nog een ral als een mini-waterhoentje door het water bij de wiek van de kooi wegzwemmen het riet in….


Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen):
----------------------------------------------

Waterral 8 / 2
Vink 4 / 0
Goudhaan 1 / 0
Keep 2 / 0
Winterkoning 1 / 0
Grote Barmsijs 67 / 30
Merel 5 / 4
Kleine Barmsijs 5 / 0
Koperwiek 0 / 1
Sijs 3 / 0
----------------------------------------------
Totaal: 133 exemplaren, 10 soorten, 15:30 uren

Geen opmerkingen: