woensdag 27 november 2019

Schiermonnikoog 25 November 2019 : herhaling van zetten, maar met minder netten.

Heel rustig weer met amper wind, maar ook amper vogels. De eerste ronde leverde slechts 1 terugvangst van een Roodborst op. Wel vloog er wederom een leuk groepje van 50 - 100 Sijzen rond, maar het lijkt er op dat het een groepje is dat het klappen van de zweep inmiddels wel kent. Vangen van ook maar één Sijs blijft vandaag dus uit. Op de laatste hoge stukjes bodem die aan de overkant van de Glopsloot nog boven het water uitkomen zitten tientallen Vinken op het zaad van Elzen en Berken te foerageren. Ze weten inmiddels precies waar ze NIET moeten zijn...

Vanaf 11 uur beginnen we weer met het binnenhalen van netten. We hebben sectie 3 / 7 / 8 vandaag binnengehaald. De eerste ronde nadat Hay Wijnhoven (Schrijver van boeken uit de Atlas contactreeks De Merel / De Turkse Tortel) ons is komen versterken kom ik terug van een rondje waarin ik na stevige paniek onder de Sijzen vlak voor m'n neus een Sperwer-man één van de grofmazige netten in zie vliegen. Het is meteen duidelijk dat het een volledig uitgekleurde adulte man betreft. Dat zijn hier dan meestal eerder geringde exemplaren, maar zo niet deze vogel. Ongeringd dus, en het 10e exemplaar dat we dit jaar hebben gevangen.











Foto's: Sperwer (Accipiter Nisus), man, adult.

Tijdens het maken van foto's van de Sperwer komt er een Pestvogel vanuit Zuidwest overvliegen, recht richting de net-opstelling, en dan wel het deel waar tot vanmorgen nog netten stonden…. Ik hoef niet uit te leggen wat je dan denkt.

We hebben vanmiddag in hijsnet Y helemaal in de bovenste netbaan een Pimpel uit 2016 (4 jaar oud) nu voor de 29e maal gevangen, waarvan slechts 1 x in het broedseizoen, verder alleen maar in het najaar en winter.
In de laatste ronde langs de netten is er in korte tijd mist komen opzetten en is daarbij ook de wind weer wat aangehaald. Tussen de Eikenblaadjes die dat weer in de netten geeft hangt een Houtsnip. Daarvan hebben we er hier nu 26 op de jaarstaat staan, vooral ook dankzij het dazzle-project van Holmer natuurlijk.






Foto's: Houtsnip (Scolopax Rusticola) Adult. Op de onderste foto's 2 van de leeftijdskenmerken van deze soort, de tekening vand de duimvleugel (Alula) en de tekening van de toppen van de handpendekveren.


Dagtotalen (Nieuw geringd / Teruggevangen):
-------------------------------------------

Houtsnip 1 / 0
Koperwiek 0 / 1
Merel 0 / 2
Pimpel 0 / 1
Roodborst 0 / 3
Sperwer 1 / 0
Vink 4 / 0
Waterral 2 / 1
Winterkoning 1 / 1
-------------------------------------------
Totaal 9 vogels nieuw geringd en 9 vogels
teruggevangen = 18 vogels.

Geen opmerkingen: