zondag 24 november 2019

Schiermonnikoog 24 November 2019 : nieuwe aankomst Waterrallen.

Opgestaan met mooi rustig weer, maar bij de eerste ronde kwam de wind al weer opsteken. In de nacht zat ie nog steeds in de Oostelijke hoek, bij de eerste ronde draaide hij naar Zuidoost. Dat is al een paar dagen zo, maar het bracht wederom niks nieuws aan vogels.

Het terrein is heel stil, op de Waterrallen, Vinken en Sijzen na. Vandaag weer 2 wolkjes van 50 tot 100 stuks Sijzen ter plaatse, al keuvelend steeds nerveus rondvliegend en pendelend tussen de Elzen langs sectie 2 en de Elzen bij beide hijsnet-opstellingen. Af en toe beging er eentje een ongelukje en zo zouden we eindigen met 7 nieuwe Sijzen op de lijst en 2 terug. Bij de paar Merels van vandaag weer 2 exemplaren die kenmerken van zowel vrouw als man hadden, wel gitzwart, maar keelstreep, schubbige veren en gelig verkleurende snavel in plaats van oranje kleurend. Hopelijk kunnen we in de toekomst daar eens meer over te weten komen wat hiervan de betekenis is.

Vandaag ook voor het eerst deze periode bij 2 vogels teken vastgesteld en verzameld voor onderzoek. Een Vink was bereid er 3 af te staan, een Merel 1, maar dat was wel een tot 4 mm flink volgezogen exemplaar.
Vanaf 11 uur zijn we rustig aan begonnen met het binnenhalen van de eerste netten van de opstelling. Sectie 9 ging als eerste naar binnen, in de middag gevolgd door alle netten van sectie 5 en 4. Morgen gaan we er mee verder.

Pas aan het eind van de middag zakt de wind terug naar 2 bft en wordt het een rustige avond. In de laatste rondes in het donker wordt er niks meer gevangen, maar zitten er duidelijk nog een paar Waterrallen in de omgeving van de geluidsbron.

Dagtotaal (Nieuw geringd - Teruggevangen)
------------------------------------------------
Koperwiek 0 - 2
Merel 3 - 1
Pimpel 0 - 2
Roodborst 0 - 1
Sijs 7 - 2
Vink 3 - 1
Waterral 4 - 1
Winterkoning 0 - 1
----------------------------------------------------
Totaal 17 vogels nieuw geringd en 11 terug-
gevangen is 28 vogels.

Geen opmerkingen: