zondag 24 november 2019

Schiermonnikoog 23 November 2019 : bladeren oogsten.

Zoals in het verslag van gisteren geschreven : we oogsten vandaag van de gisteravond opstekende wind. Dat is zacht uitgedrukt, want de netten van sectie 6 zaten barstensvol……
met Eikenblad wel te verstaan. We hadden dus lekker wat te doen gedurende een aantal rondes. De eerste ronde leverde niet veel op, een tweetal Putters op de bekende plek in de hoek van sectie 4 naar 5, een Waterral terugvangst in sectie 9, 3 Merels en een Koperwiek, een Winterkoning en een Vink. Hé verrek… de beste eerste ronde van deze periode !

Daarna werd het snel minder met de vangsten, maar druppelde het wel een beetje door gedurende de dag. Vooral met het uit de netten peuteren van blad natuurlijk. Verbluffend overigens hoe we ieder jaar een beetje later pas echt kale bomen in het Glop krijgen. In de Eiken zit er zelfs nog steeds groen blad tussen het herfstbruin.

In het terrein zitten nog steeds meerdere Waterrallen, maar vangen valt weer absoluut tegen. Op de oude plek van de inloopkooi van sectie 5 zie ik een Waterhoen onder water duiken. Ik waag het er op om te proberen de vogel tussen het riet terug te vinden, maar kom onverrichterzake terug. Niks te zien van de vogel die ongetwijfeld ergens met alleen de bovenkant van de snavel boven het wateroppervlak uitstekend zit te wachten tot de kust weer veilig is.

Tijdens de lunch zie ik weer 2 wolkjes van 50 tot 100 Sijzen in de boomtoppen achter het gebouw gaan zitten. In de volgende rondes zien we het aantal poepspettertjes op het pad flink toenemen, maar pas aan het eind van de dag vangen we welgeteld 1 Sijs….
In de laatste ronde van het dagdeel vangen we slechts 1 Koperwiek en in de avonduren springt er nog een Winterkoning voor ons uit in een net. Die zagen we vandaag in het terrein wel meer rondvliegen en prompt vingen we er ook 2 nieuwen van en toch ook weer 3 terugvangsten. Rallen blijven in de avond uit.

Dagtotaal (Nieuw geringd/Teruggevangen)
------------------------------------------------
Keep 0 / 1
Koperwiek 1 / 2
Merel 3 / 2
Pimpel 1 / 0
Putter 2 / 0
Roodborst 1 / 1
Sijs 1 / 1
Vink 5 / 0
Waterral 0 / 1
Winterkoning 2 / 3
-----------------------------------------------
Totaal 16 vogels nieuw geringd en
11 teruggevangen is 27 vogels.

Geen opmerkingen: