donderdag 25 oktober 2018

Vlieland 25 Oktober 2018 : Nog een paar Coburni's !

Na een onrustige nacht woelend in bed toch gewoon weer op tijd naar de Vinkenbaan gefietst. In de lucht enkele piepjes van Koperwieken en in het schijnsel van de al snel kriekende dag scheren al Merels voor de fiets langs over de polderweg. Hoe dichter ik bij de vinkenbaan kom, hoe meer er langs de randen van de weg en het sintelpad wegschieten. Holmer is al extra vroeg naar de baan gegaan en heeft net een slag geslagen op de Vinkenbaan, resulterend in 2 Merels.

Uit de netten komen er meer, al houdt het niet over gezien de aankomst die onderweg merkbaar was. Het veld wordt verder goed aangevuld met Kramsvogels, de slimmerikken onder de lijsters en de soort die we eigenlijk hoofdzakelijk rond de randen van de dag vangen en dan nog het best in het grofmazige net waarin ze sneller blijven hangen met hun lange puntige vleugels.




Foto's: In de eerste ronde vangen we meteen al een extra IJslandse Koperwiek. Een heel contrastrijke vogel met weer een donkere onderstaart.

Tijdens het lopen van één van de ochtendrondes springt er een houtsnip voor m'n voeten van de grond op en schiet laag over de wilgenstruiken naar een andere netbaan. De beweging die ik zie zorgt er voor dat ik meteen denk aan het grofmazige net dat daar achter de struiken staat. Even teruglopen dus. En ja hoor... de vogel is daar in het net beland. Nummer 2 voor vandaag, want Holmer had er eerder op de ochtend ook al eentje.

We vangen ook nog een erg late Fitis. Een heel gewone, niks van een bleek kleed of zo.... , gewoon lekker knallend geelgroen.


Foto: Fitis (Phylloscopus trochilus).

In de loop van de ochtend arriveert ook André Willem Faber op de baan. Na iets van een half uur aanwezigheid wijst hij ons fijntjes op de aanwezigheid van 3 Pestvogels in het hout. Huh? 3 Pestvogels in het hout? En Berry is net bezig om het slagnet na een klap weer open te leggen...... De vogels trekken zich daar niks van aan. Ze blijven rustig zitten, maar helaas gaan ze er na een minuut of 5 toch ineens vandoor..... Later wordt er op het eiland nog een groep van 20 stuks gemeld, doorvliegend bij Nieuwe kooi.

Na de excursie met een leuk aantal van circa 20 bezoekers begint het heel langzaamaan te motregenen en valt de wind iets meer terug. Ik besluit om maar een paar uurtjes naar de zwaluw te gaan om daar nog wat invoerwerk voor het ringwerk thuis te doen. In de tussentijd vangt Berry Striekwold op de baan de tweede Buizerd in de historie van de Vinkenbaan.... Tsjonge.. de tweede, en dat in 2 weken....
Om het in het rondje daarna nog eens dunnetjes over te doen in de vorm van de vangst van een eerstejaars vrouwtje Sperwer.... Berry zat goed op de roofvogels vandaag dus.

In de laatste avondronde vangen we toch nog weer een Koperwiek die we voor een IJslandse kunnen laten doorgaan, flink donker van onderen dus. Verder is het erg rustig geworden op het eiland / in de polder. De meeste vandaag aanwezige vogels lijken weer te zijn doorgetrokken...


Foto: Ondertussen zag ik 's middags nog dat Staatsbosbeheer hier op het eiland kennelijk een nieuwe vorm van vogelskijken heeft geintroduceerd.... ;-))

Dagtotalen (Nieuw geringd / teruggevangen) :
---------------------------------------------

Sperwer 1 / -
Spreeuw 1 / -
Buizerd 1 / -
Merel 51 / 13
Houtsnip 2 / -
Kramsvogel 6 / -
Bokje 1 / -
Koperwiek 22 / 1
Koolmees - / 1
IJslandse Koperwiek 2 / -
Fitis 1 / -
Zanglijster 4 / -
Tjiftjaf 2 / -
Roodborst 3 / 1
Zwartkop 3 / 2
Heggenmus 1 / -
Winterkoning 3 / 2
Rietgors 1 / -
---------------------------------------------
Totaal: 105 nieuw geringd, 20 teruggevangen,
18 soorten in 13:00 uren

Geen opmerkingen: