donderdag 22 november 2018

Schiermonnikoog 22 November 2018 : oorverdovend stil, op kettingzagen na...

Bij de 1e ronde was het evenals gisteren weer oorverdovend stil in het vangterrein. De enigste verandering die merkbaar was bestond uit het feit dat er wat meer Waterrallen door het terrein heen en weer schoten.
In de netten en kooien werd nog niks aangetroffen, een nulronde dus. Bij terugkomst bij het veldlaboratorium hoorde ik ineens 2 kettingzagen aangetrokken worden.
Het werd snel duidelijk dat Natuurmonumenten begon met het zagen van Berken in de ponyweide. Dit ten behoeve van meer ruimte voor de opvang- en bijvoerkraal in de hoek van het perceel dat pal aan het vangterrein grenst. Deze actie had kennelijk snel effect op de in het terrein aanwezige vogels : de volgende ronde leverde ineens een Merel, 2 Koperwieken en 2 Waterrallen op. Duidelijk vluchtende vogels, want daarna was het goed en wel gedaan met de vangsten, slechts een Waterral en een Goudhaan waren bereid ons aan het werk te houden.

In het veld was wederom voor de zoveelste dag op rij totaal niks aan waarnemingen van beweging bij vogels te registreren, behoudens het bij vele malen opnieuw opvliegen en weer invallen van de Brandganzen in de polder. We zijn dus meteen maar weer verder gegaan met het binnenhalen van netten.
Om 11:30 uur was Hanneke het terrein ingelopen om de volgende serie op te halen, maar ze belde of ik even kon komen. Halverwege sectie 2 hing een Buizerd in de onderste baan van een net. Het bleek de Buizerd van 4 dagen geleden te zijn die zich van ellende uit honger op een Vink had gestort. Ze hebben het op het kennelijk voedselschrale eiland momenteel echt slecht. Net als de herhaaldelijk teruggevangen Buizerd uit de vangweken van Leo Oudejans en Kees van Kleef was deze vogel in die 4 dagen tijd maar liefst 75 gram in gewicht afgenomen. Ik ben benieuwd hoeveel terugmeldingen dat komende winter gaat geven met 10 geringde Buizerden.

In de loop van de middag verlaat de zaagploeg en de takkenversnipperaar het weiland weer en keert letterlijk en figuurlijk de rust in het vangterrein weer terug. Wij vangen dan alleen nog een Houtsnip in het eerste net van sectie 2, de 17e Houtsnip van dit vangjaar. De dag wordt afgesloten met nog een terugvangst van een Winterkoning in de avondronde, indrukwekkend….

Dagtotalen (Nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------

Buizerd 0 / 1
Goudhaan 1 / 0
Houtsnip 1 / 0
Koperwiek 2 / 0
Merel 1 / 0
Pimpel 0 / 1
Roodborst 1 / 0
Vink 0 / 1
Waterral 5 / 1
Winterkoning 0 / 1
-------------------------------------------
Totaal 11 vogels nieuw geringd en 5 terug-
gevangen is 16 vogels.

Geen opmerkingen: