dinsdag 20 november 2018

Schiermonnikoog 20 November 2018 : IJslandse Koperwiek !

Herhaling van zetten wat het weer betreft. Nog steeds een hard doorstaande Oostelijk georiënteerde doorstaande wind die enige tijd na zonsopkomst weer aanhaalt tot 7 bft. We zijn meteen na de eerste ronde verder gegaan met sluiten van meer netten en met het peuteren van blaadjes natuurlijk…..
In de kooien vingen we in die ronde slechts 1 Waterral en in de netten 2 Merels, een Vink en een Koperwiek. De vangsten bleven vanzelfsprekend aan de magere kant, maar het werd wel duidelijk dat de vogels het bos begonnen op te zoeken. Dat waren de best vangende netten vandaag. Logisch, vooral als je naar de soorten kijkt, vooral zaadeters. Die beginnen nu dan toch het gedrag te vertonen waar we van kunnen profiteren, zoeken naar gevallen zaadjes op het pad. Opvallend is dan nog extra dat tot 2 x toe een gemengd groepje van Sijzen, Putters en Vinken halverwege sectie 1. Ik denk dat het daar nog het meest windluw is. Er zit een geringde Putter tussen die alhier vorig jaar als jonge vogel is geringd met een nog niet eens volgroeide vleugel. Sedertdien is dit de eerste terugvangst van die vogel. Verder ook nog een paar Sijzen terug uit Oktober en wederom een paar Witkopstaartmezen en witkoppige Staartmezen van alweer ruim 2 weken geleden. Een klein deel van de destijds geringde groep heeft het naar hun zin in het Glop dus…

In de laatste ronde vangen we er eentje die toch wel behoorlijk donker is op alle onderdelen, een IJslandse ! De eerste voor het VRS want de soort zit nog niet in de database, leuk in een jaar waarin er meer zijn gevangen in ons land. In de avonduren motregent het enige tijd. Er passeert een regengebied vanuit Duitsland waarvan men aanvankelijk verwachtte dat deze neerslag zou vallen in de vorm van winterse neerslag, maar dat is weer afgezwakt.Morgen zal de wind weer wat afzakken, we wachten dat hoopvol af want dan kan een ander beeld gaan ontstaan wat de aanwezigheid van kleine zangertjes betreft…







Foto's: IJslandse Koperwiek, Turdus Iliacus Coburni Een groot exemplaar, donkere onderstaart en poten, donkere kop en zijkant kop en op de flanken zware spots die ver doorlopen op de buik resulterend in slechts hagelwit centrum van ongeveer een duivenei groot.

De Vinken die we vandaag vingen zijn zonder uitzondering allemaal mannen…. Eerdere dagen viel het hoog mannelijke gehalte in de vangsten ook al op maar nu is het extreem dus. Er zijn in de loop van de dag wat meer Koperwieken te zien en te horen in het terrein.



Dagtotaal (Nieuw geringd / teruggevangen):
-------------------------------------------

Goudhaan 2 / -
Keep 1 / 0
Koperwiek 6 / 0
IJslandse Koperwiek 1 / 0
Merel 2 / 1
Putter 2 / 1
Roodborst 0 / 1
Sijs 3 / 4
Staartmees 0 / 2
Vink 7 / 0
Waterral 4 / 0
Winterkoning 0 / 1
Witkopstaartmees 0 / 2
-------------------------------------------
Totaal 28 vogels nieuw geringd en 12 terug-
gevangen is 42 vogels.


Geen opmerkingen: