zaterdag 16 september 2017

Vlieland 15 September 2017 : verandering van weer brengt...

verandering van vangsten....

Er stond vanmorgen rond 05:30 uur nog best wel een stevige bries toen we naar de Vinkenbaan fietsten, maar dan wel uit de Westelijk tot noord-westelijke hoek die best wel voor luwte zorgt op de netten die bij deze richting dekking krijgen van de struiken.

Bij de schemering merkten we tijdens het onder het genot van een eerste ronde koffie dat het gewoon al lekker zwoel aanvoelde tussen de struiken. De wind zakte terug, en dat hadden we dagenlang niet zo beleefd. Er kon dus meteen al een jas uit. Net voor het lopen van de eerste ronde arriveert onze extra assistent van vandaag, Frans Schepers en ook hij beaamt meteen dat het toch wel zweten is om dat hele eind van het dorp hierheen te komen...

De eerste ronde levert meteen de derde Sperwergrasmus van dit seizoen op. Wederom , haast vanzelfsprekend, een eerstejaars vogel. Errug leuk weer.. De tweede ronde was meteen zoals gebruikelijk een stuk drukker. In die ronde ook nog eens een keer een Draaihals en een eerstejaars Zwartkop met een BRUSSELS-ring..... ook horen we een paar goudhaantjes in de struiken en hangt er daarvan ook eentje in een mistnet.

Na wat rustiger rondjes met overwegend zwartkoppen arriveert rond het middaguur onze opvolger, Gerrit Bochem met zijn assistent André Taam. Zij maken in tegenstelling tot Frans Schepers (die net weer was vertrokken) mooi mee hoe we een Smelleken uit het dijknetje kunnen halen. Wow, wat een vangst, nog maar de tweede van de ringgroep in ons 20-jarig bestaan... Het is een eerste kalenderjaar vrouwtje en ik ben toch weer onder de indruk van de afmetingen van deze vogel die groter is dan ik eigenlijk had verwacht.




Foto's : Smelleken.

Later vangen we ook nog een Bladkoning, de eerste van dit seizoen... André Taam ziet later nog een 2e, want ongeringd, exemplaar in de struikjes achter het slag... maar vangen, ho maar !


Foto : Bladkoning ; de eerste van het seizoen.

De hele middag blijft het onrustig onder de graspiepers in de polder. We merken dar meerdere Sperwers achter de graspiepers op het gemaaide veld aanjakkeren. Met al deze actie en de wetenschap dat dit de laatste volle dag voor Wim en mij is besluiten we om door te gaan tot in het donker. Die intentie was goed,..... maar het weer strooide weer eens roet in het eten... Precies in de schemer begon het lichtjes te regenen en die bui ging heel langzaam steeds harder. Met het koel houden van onze hoofden hebben we de netten om 20:20 uur weer gesloten. Net iets vroeger dan gepland, maar het werd toch echt te regenachtig.



Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen):
------------------------------------------

Waterral 2 -
Braamsluiper - 1
Draaihals 1 -
Grasmus 1 -
Smelleken 1 -
Goudhaan 1 -
Pimpelmees 3 1
Winterkoning - 4
Koolmees - 1
Spreeuw 1 -
Fitis 10 -
Zanglijster 1 -
Tjiftjaf 8 1
Witgesterde Blauwborst 1 -
Bladkoning 1 -
Bonte Vliegenvanger 3 -
Rietzanger 1 -
Heggenmus 2 -
Kleine Karekiet 5 -
Graspieper 6 -
Zwartkop 29 4
Boompieper 1 -
Tuinfluiter 5 -
Vink 4 -
Sperwergrasmus 1 -
Groenling 1 -
-----------------------------------------------
Totaal: 101 exemplaren, 26 soorten, 13:40 uren


MEERDERE FOTO'S VLLGEN LATER....

Geen opmerkingen: