woensdag 13 september 2017

Vlieland 12 September 2017 : wederom harde wind, minder buien.

Het weerbeeld waarin we zijn terechtgekomen is bepaald niet veelbelovend. Ook vandaag weer eigenlijk net te harde wind, ook nog eens uit de verkeerde hoek, en dan nog steeds die buien... We zijn daardoor wederom weer iets later naar de baan gefietst, maar de netten stonden om iets voor 9 uur toch open. Ditmaal was de windrichting ons weer iets gunstiger gezind dus kon alles open. Trek zal er natuurlijk amper zijn geweest, maar toch vingen we nog wel wat van de aanwezige vogeltjes. Aan de conditie van deze vogels viel inderdaad af te leiden dat het overwegend exemplaren waren die of standvogel van het eiland zijn (opnieuw een gekleurringde Pimpel van het NIOO) of doortrekkers die nog niet voldoende op krachten waren om de volgende etappe af te gaan leggen.
Zo vingen we ook de Sperwergrasmus van eergisteren weer terug. opmerkelijk was dat op diverse plaatsen ineens (lage aantallen weliswaar) Vinken aanwezig waren. we vingen er dan ook een paar vandaag.
Voorts stond de dag in het teken van pech en tegenvallers. De Graspiepers hadden er vandaag zin in om op het geluid te reageren en op het slag te gaan zitten, maar het slagnet weigerde om goed dicht te gaan. Dat werd dus prutsen en priegelen om te ontdekken waar dit euvel vandaan kon komen. Verder bleek bij aankomst op de baan al dat er slechts 1 geluidsspeler draaide, en viel gedurende de dag regelmatig de ene na de speler uit. Dit euvel bleek hem te zitten in de bedrading die kennelijk op een aantal plaatsen niet helemaal goed contact maakt.


Foto: Fitis, adult. De vogel had een dusdanig contrastrijk uiterlijk dat we even dachten met een Fluiter van doen te hebben...


Foto: Sabelsprinkhaan.


Foto: Parasolzwam. Over de top....

Na de middag arriveert de maaiploeg van de firma de Vries uit Cornjum die hier jaarlijks rond deze tijd het botanisch maaibeheer in de polder uitvoert. Korte tijd na aanvang van de klus barst het voedselfeest bij de Meeuwen en Spreeuwen los...
Wij wachten nog even af of dit enig effect zal hebben op de vangsten in de mistnetten of op het slag, maar dat blijft uit. Om 16:30 uur hebben we de netten weer dicht.Dagtotalen (nieuw geringd/teruggevangen):
-------------------------------------------

Pimpelmees - / 1
Sperwergrasmus - / 1
Fitis 3 / 1
Braamsluiper - / 1
Tjiftjaf 5 / 1
Vink 2 / 1
Zwartkop 6 / 1
Groenling 1 / -
Tuinfluiter 2 / -
-------------------------------------------
Totaal: 26 exemplaren, 9 soorten, 6:40 uren

Geen opmerkingen: