dinsdag 12 september 2017

Vlieland 10 September 2017 : nog een laatste dag geschikt vangweer.

Onder heerlijk rustige weersomstandigheden naar de vinkenbaan gefietst met een slechts heel zwakke tegenwind. Nog steeds in de westelijke hoek, maar dat deert je bij deze sterkte niet echt ; hooguit het feit dat het gewoon niet echt een perfecte windrichting is voor vogeltrek.
Na het openschuiven van de netten vond er een herhaling van zetten plaats ten opzichte van gisteren. Een bui naderde vanaf Texel en tegen verwachting in was deze WEL dusdanig verzadigd dat hij boven het eiland ging lozen. Dat zorgde na het in korte tijd laten neerzijgen van 5 mm vervolgens weer voor een behoorlijke verhoging van de activiteit van vogels en dat was weer overal zichtbaar. In de netten werd het al snel duidelijk dat het overwegend om Zwartkoppen ging, de soort die nu in deze periode ook hoort te pieken. Echter.... tussen al die zwartkoppen hing ook een wat groter uitvallend exemplaar... een SPERWERGRASMUS ! Dat was dus de tweede van het seizoen tot nu toe. En... in dezelfde ronde hing er nog eventjes ook een tweede exemplaar, maar die wist er vandoor te gaan omdat hij naast een gapend groot gat in een net hing.

Foto : Sperwergrasmus (Sylvia Nisoria) 1e Kalenderjaar.

In de tweede ronde hoorde ik heel overtuigend meermalen het roepje van een GRAUWE FITIS in een wilgenstruik pal naast het achterste net van de opstelling. Gistermiddag was er een exemplaar waargenomen door vogelaars van het team van Deception tours die dit weekend hun eerste DT-weekend van dit najaar hielden, en wel op de duinrug aan de andere kant van de 4e KP net naast onze vangbaan dus....
Ook de volgende ronde liet de vogel zich nog horen op een andere plek tussen de netten, maar vangen zat er uiteindelijk voor vandaag niet in...


Foto: Duindoorn. Wat een rijke bessendracht dit jaar...

En ook weer net zoals gisteren viel het met de vangsten weer net zo snel terug dan dat ze begonnen... De excursie werd vandaag bezocht door 10 mensen die weer erg blij waren met de feitjes die zij bij het bezoek aan ons hebben opgestoken. Tijdens de excursie begon de wind al aan te wakkeren en dat gaat de opmaat worden tot de ingrijpende weersverandering die ons te wachten staat..... Ik heb na het verrichten van nog wat stormvast zetten van netten de boel dichtgeschoven en kon met 91 vogels op papier tevreden terugfietsen naar de Zwaluw.


Foto : Parasolzwam. Nou ja, vooruit dan..... nog 1 nachtje slapen....


Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen) :
-------------------------------------------

Pimpelmees 1 / 1
Zwartkop 64 / 1
Koolmees 1 / -
Tuinfluiter 7 / 1
Fitis 3 / 1
Sperwergrasmus 1 / -
Tjiftjaf 1 / 1
Grasmus 2 / -
Rietzanger 2 / -
Roodborst 1 / -
Kleine Karekiet 2 / -
Heggenmus 1 / -
--------------------------------------------
Totaal: 91 exemplaren, 12 soorten, 9:00 uren

Geen opmerkingen: