zaterdag 3 december 2016

Schiermonnikoog 3 December 2016 : toch nog een roofvogel....

Wederom opgestaan met prachtig windstil weer met het eiland onder een licht bewolkte hemel. Die bewolking trok al snel weg en dus kon het verder afbouwen van de opstelling plaatsvinden onder een strakblauwe lucht. Vangen viel tegen, maar ja, er stond nog maar 135 meter + 42 meter grofmazig net. De sijzen lijken nog steeds in aantal toe te nemen en inmiddels ligt er duidelijk meer zaad van de elzen op de paden. Ze zijn slim genoeg om juist te gaan zitten foerageren op de paden waar geen netten meer staan.
Bleef het de hele week tot nu toe bij het waarnemen van diverse roofvogels, nu werd de daad bij het woord gevoegd… vanmorgen hing er een buizerd in het lange grofmazige net. Het was een eerstejaars vogel met een ring van onszelf die op 26 Oktober was aangelegd door Kees van Kleef. Dat de vogel al aan een ontbijt had gezeten was merkbaar. Het mocht dan een mooie vogel zijn, maar hij stonk uit z'n keel naar een konijn dat een maand geleden z'n laatste passen had gelopen…


Foto's : Buizerd (Buteo buteo) eerste kalenderjaar.

Barbara Bezema heeft besloten om nog maar weer eens een Zaterdag aan het eiland te besteden en heeft nog even een rondje meegelopen, om vervolgens heel tevreden weer een eind te gaan wandelen want ze maakte wel mooi een rondje mee met 5 van de 8 waterrallen die vandaag in de database zouden verschijnen. Er zitten vandaag weer meerdere tjiftjaffen in het vangterrein, onder andere in ieder geval 1 siberische tjiftjaf.


Foto: Sijsjes, (Carduelis spinus) wassend en boenend.

Het is vandaag zelfs zo heerlijk buiten dat er mensen in de polder aan het wandelen zijn zonder jas aan. Ik moet me beheersen om de grasmaaier niet uit de schuur te halen en de paden nog even winterklaar te maaien.
Barbara meldt later dat er bij de Marlijn een honingbij tegen het raam zat. Dat mooie weer heeft uiteindelijk wel tot gevolg dat het bij de avondschemer meteen begint te vriezen. In de avondrondes langs de rallenkooien zijn ze al wit uitgeslagen en zo ook alle toppen van de struiken. Dat wordt morgen weer een berijpte ochtend. Om 22 uur zit er nog weer een ral in één van de kooien en op het moment dat ik die er uit haal komt er een Kerkuil overvliegen die met de bekende ijselijke kreet laat weten wel door te hebben waar ik mee bezig ben...

Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen) :
--------------------------------------------

Buizerd - / 1
Sijs 3 / -
Vink 2 / -
Waterral 7 / 1
Merel - / 2
Roodborst - / 2
Tjiftjaf - / 1
Koolmees - / 1
--------------------------------------------
Totaal 12 nieuw geringd en 8 terug gevangen
= 20 vogels in 16 uur.
Geen opmerkingen: