dinsdag 29 november 2016

Schiermonnikoog 29 November 2016 : IJsvrij !

Zoals te verwachten was bestond de net-opstelling vanmorgen uit muren of ook wel best te omschrijven als waslijnen met witte lakens….. Ondanks het feit dat het de afgelopen dagen al zo droog was is er toch heel wat vocht in de lucht gekomen en ontwaakte het eiland dus in een winters wit berijpt landschap. Vangen zat er dus niet in, er melde zich zelfs geen Pinguïn. Nou ja, je kunt dan wel heel goed het aantal gaten in de netten scoren, al is dat bij meerdere netten wel schrikken….


Foto : Siberische tjiftjaf (Phylloscopus collybita tristis) De vogel van gisteren vanochtend op de gevoelige plaat vastgelegd.

Wat wel heel leuk was : de diverse aanwezige Waterrallen probeerden om zich net zoals in voorgaande dagen zo stilletjes mogelijk door het terrein te verplaatsen, maar dat ging niet echt want aan alle kanten hoorde je dat ze door dun ijs zakten of stukjes aangevroren ijs afbraken dat iets boven de ijsvloer uitstak omdat het water in het Glop aan het zakken blijft. Zelf was ik vandaag ook bepaald niet stil… bij controle van het rallenplein was het een lawaai van jewelste, ijs van 1 cm dik houdt immers geen volwassen man, tenminste mij niet….De eerste vangsten meldden zich pas in de ronde van 09:00 uur, een geringde winterkoning die aan het foerageren was onder de Ebelbrug en van mij schrok, 2 nieuwe merels op de hoge delen van het terrein en een Waterral die toch nog wist te blijven hangen toen hij/zij voor mij uit in een stijfbevroren net sprong.
Later op de ochtend had ik zowaar nog bijna een nieuwe handsoort te pakken. Het feest ging echter niet door…. Een Fazantenhaan sprong voor mij op en belandde in het grofmazige net dat bij het voormalige meteoveld staat. Eerder deze periode had ik al gemerkt dat die nieuwe Italiaanse netten de dunne draad hebben van normale mistnetten en dus zag ik de vogel na even flink tegenspartelen zo door het het heen zakken en met veel misnoegen wegvliegen….Pas rond het middaguur was het grootste deel van de netten die nu nog staan droog, tenminste op de onderste baan na. Het was uiteindelijk zonovergoten en er was pas vanaf een uur of 11 sprake van een beetje wind uit de WZW-hoek. Die wind trok later in de middag aan tot ongeveer 3 bft. Dat lijkt niet veel maar na een nachtje vorst wil het blad met de minste of geringste zucht wind wel vallen. Vooral in de schapenweide dus….. Maar ook de elzen laten nu in hoog tempo de laatste resterende bladeren vallen, de ijsvloer op de glopsloot ligt er aan het eind van de dag flink vol mee. Om 16 uur vriest het al weer volop en zet het ijs zich al weer af aan de netten, morgen nog een keer een vriezend ochtendje en daarna zal de temperatuur weer omhoog gaan.Dagtotalen (nieuw geringd / teruggevangen ) :
---------------------------------------------

Goudhaan 1 / 1
Koolmees - / 1
Koperwiek 1 / 1
Merel 3 / 4
Pimpel - / 2
Roodborst - / 1
Staartmees 1 / 1
Tjiftjaf - / 1
Waterral 3 / 2
Winterkoning - / 5
--------------------------------------------
totaal 9 vogels nieuw geringd en 19 terug-
gevangen = 28 vogels.

Geen opmerkingen: