zondag 4 december 2016

Schiermonnikoog 4 December 2016 : modderfukkers !

De één na laatste loodjes. Alle netten zijn dus weg, maar de rallenkooien staan nog, in het ijs....... Zoals gisteravond al geconstateerd, het heeft weer lekker gevroren en het vangterrein ziet er weer uit als een winterwonderland. Het zelfde tafereel van eerder deze week treedt weer in werking. Je hoort de rallen glijden en schuifelen over het ijs dat af en toe dicht bij de rietstengels breekt. De eerste ronde langs de kooien levert nog geen vogels op, maar de post-ontbijtronde ineens 3.
Daarna ben ik verder gegaan met het opruimen van resterende mistnetstokken, losknopen van spanlijnen en het uit de bevroren grond optrekken van haringen. En ik heb natuurlijk een begin gemaakt met het opruimen van de rallenkooien. Dat dacht ik…. De ijs-aangroei is toch behoorlijk hard gegaan en dus zit de hele bende vastgevroren. Met wat bikken komt het geheel wel los, maar dan heb je het nog niet vrij van ijs… Dat kost dus tijd. Ondertussen lopen e vangsten wel weer door, want dat gaat nou eenmaal gewoon altijd zo als je moet afronden en naar huis moet, dan willen ze ineens wel de kooien in, stelletje modderfukkers.

In het bos zitten weer leuke aantallen Sijzen en in het hakhout hoor ik weer enkele mezen, een Rietgors en onmiskenbaar weer een paar Tjiftjaffen die het hier ook in deze ijselijke omstandigheden toch nog wel naar hun zin hebben. Maar ja, die Sijzen... niet alleen weten ze nu dat de netten weg zijn en ze met een gerust hart op de paden kunnen gaan zitten foerageren, meet tot 2 maal toe zitten ze nota bene bij de ringtafel op het moment dat ik bij het gebouw kom terug lopen. Net als de Waterrallen kun je ze soms terecht scharen bij de modderfukkers ! Maar ja, met het geklooi met de rallenkooien deel ik mij zelf daar vandaag nog wel het meest bij in.


Foto : grote trap in het glorende Glop.Dagtotaal (nieuw geringd / teruggevangen) :
-------------------------------------------------

Waterral 5 / 3
----------------------------------------------
Totaal 8 vogels in 16 uur.

Geen opmerkingen: