vrijdag 28 augustus 2020

Vlieland 28 Augustus 2020 : nachtelijke stilte en regen in de ochtend.

 Maar vandaag wel een Draaihals ! 

We zijn het inmiddels gewend geraakt, om 5 uur loopt de wekker af en we kijken meteen op de radar om te bepalen of het fietsen of uitslapen wordt. Wederom slaat de balans vanochtend door naar fietsen ; gelukkig. Er staat echter ook wel de passage van een regengebiedje op het programma, naar het zich laat aanzien van korte duur. Na een prachtige zonsopkomst verdwijnt deze even snel weer achter een dramatisch uitziende wolkenlucht waar menig Nederlands landschapsschilder van zou smullen. We zien in het oosten (de wind staat dan nog in de Oost) de regensluiers al uit deze bewolking zakken.

Veel vogels levert de eerste ronde niet op en dat zal uiteindelijk toch de teneur van de dag blijven, amper vogels in het veld. Ook wij zijn om 07 uur aan de beurt met de regen, gelukkig van zeer lichte aard en in duur te overzien. Het pleit is dan echter al beslecht wat de vangsten betreft, dat gaat m niet worden vandaag. Toch is het leuk om te constateren dat er weer bonte Vliegenvangers op het eiland zijn. Sinds ik het afgelopen zondag overnam van mijn voorganger is er nog geen bonte Vliegenvanger op de ringlijst verschenen terwijl de voorgaande ploeg er toch al 10 had. Net als vorig jaar komen de Scandinavische bonte Vliegen al op tijd voorbij trekken. 

Aan het eind van de ochtend komt Sylvana met een grote grijns terug van de controle van de eerste netten langs het dijkje, ze heeft de eerste Draaihals van het seizoen !

Foto: Draaihals, 1e kalenderjaar.

Het grootste deel van de resterende tijd tussen de rondjes door gebruiken we nog voor een grote variatie aan klusjes, er is nog genoeg te doen. Vooral snoeiwerk, maar ook wederom het nakijken van de timer voor het lokgeluid want die heeft ons vannacht weer in de steek gelaten.  Ondertussen is de wind in de loop van de dag toch weer flink aangewakkerd en zit uiteindelijk weer in de Zuidwestelijke hoek. Om 16 uur hebben we daarom toch maar besloten de netten te sluiten en huiswaarts te keren. Daar krijgen de vogelzakjes die de afgelopen weken intensief zijn gebruikt omdat we er niet zoveel hebben een eerste wasbeurt voor dit seizoen.


Foto: rups Hermelijnvlinder, gevonden op onze deurmat.

 

Dagtotaal (Nieuw geringd / Teruggevangen):

------------------------------------------------------

Draaihals 1  /  -

Braamsluiper 1  /   -

Fitis 18  /   2

Winterkoning -  /   1

Tjiftjaf 2  /   -

Spreeuw 1  /   -

Rietzanger 3  /   -

Roodborst 2  /  -

Kleine Karekiet 3  /  -

Bonte Vliegenvanger 5  /   -

Zwartkop 1  /   -

Heggenmus 1  /   1

Tuinfluiter 4  /   1

 ------------------------------------------ 

Totaal: 42 nieuw geringd, 5 teruggevangen, 

 in 13 soorten gedurende 9:45 uren

Geen opmerkingen: