donderdag 27 augustus 2020

Vlieland 27 Augustus 2020 : weer weersomslag.

Maar nu in de goede zin... 

Opgestaan zonder klapperende toiletdeur, voordeur en wat maar meer kan klapperen into the great wide open.... kortom : stil buiten ! En droog, vooral droog. Dus rap naar de baan en alle netten opengeschoven. Dat kostte enige moeite want gisteren is alles hier door de restanten van storm Frances flink door elkaar geschud. 

Weinig merkbaar van ritsel-index of wat dies meer zij, maar toch liepen we een heel redelijke eerste ronde met overwegend Rietzanger, kleine Karekiet en Tuinfluiter. De tweede ronde had zoals gebruikelijk talrijker opbrengst aan vogels met nu tussen de Tuinfluiters ook een exemplaar met een STAVANGER-ring uit Noorwegen. De tweede Noor van dit seizoen. 

Gaandeweg de ochtend bleek er duidelijk wat meer beweging in het duin te zitten en sprokkelden we lekker door met de vogeltjes. Omdat we nu met 4 personen op de ringbaan zijn was er ruim gelegenheid om ook nog een paar klusjes tussendoor te doen, zoals licht snoeiwerk en het afronden van het maken van de takkenkoffer achter het nieuw geplaatste schapenraster. 

Om 11 uur hebben we 3 mensen op bezoek gehad voor de Donderdagse Corona-proof buitenexcursie. Ondanks dat we het verhaal over ons onderzoekswerk slechts hebben kunnen aankleden met slechts enkele vogels leidde het uiteindelijk tot de afrondende woorden dat men totaal niet had verwacht dit zo leuk te vinden.

In de middag hebben we tussen de bedrijven door 1 van de 2 kooien voor de vangst van waterrallen kunnen plaatsen, de 2e proberen we komende dagen geplaatst te krijgen. Komende nacht wordt er opnieuw regen verwacht dus we weten totaal niet zeker of morgen een nieuwe vangdag gerealiseerd kan worden.


Dagtotalen (Nieuw geringd / Teruggevangen) :

--------------------------------------------------------  

Cetti's Zanger                  1 / -
Braamsluiper                   - / 2
Fitis                                 7 / 2
Grasmus                          2 / -
Tjiftjaf                             1 / -
Winterkoning                  2 / -
Rietzanger                     12 / 6
Merel                               1 / -
Kleine Karekiet             20 / 3
Roodborst                        - / 1
Bosrietzanger                   - / 1
Blauwborst spec.             1 / -
Spotvogel                        1 / -
Gekraagde Roodstaart     1 / -
Sprinkhaanzanger            4 / -
Heggenmus                      1 / -
Zwartkop                         8 / -
Groenling                        1 / -
Tuinfluiter                     11 / 1
------------------------------------------- 
Totaal: 74 nieuw geringd, 16 teruggevangen, 
is 19 soorten in 10:30 uren.

Geen opmerkingen: